ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Тръбопроводите на Путин от Балтийско море до Балканите са в прицела на Съединените щати

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Материалът е преведен от ЕАЦС (Евро-атлантически Център за сигурност) на български и препечатан от истинския текст на Даян Франсиз, оповестен от Атлантическия съвет на Съединени американски щати на 20 януари 2021 година в блог секцията UkraineAlert. Авторка на публикацията е Даян Франсиз. ФАКТИ разгласява публикацията без редакторска интервенция:

Съединените щати започнаха 2021 година, нанасяйки поредност от удари под формата на наказания, които слагат под съществено подозрение бъдещето на плана на Владимир Путин за газопровода „ Северен поток 2 “ на стойност 11 милиарда щатски $. Последните американски ограничения наподобява съумяха да принудят застрахователните, сертификационните и инженерните компании да се дистанцират от геополитически сензитивния енергиен инфраструктурен план.

Москва продължава обществено да отхвърля и видимо да резервира оптимизъм във връзка с вероятностите за довеждане докрай на тръбопровода, само че съветският газов производител Газпром наподобява не храни сходни илюзии. В отчет на Ройтерс от 19 януари т. година се твърди, че Газпром е признал в собствен скорошен проспект за еврооблигации, че планът за газопровод „ Северен поток 2” може да бъде спрян или въобще да не бъде удължен на фона на оказвания политически напън.

„ Сблъсквали сме се и евентуално ще продължим да срещаме опасности, подбудени от промени в политическите условия в разнообразни райони, свързани с осъществяването на наши планове. При пораждане на изключителни условия, в това число и такива, дължащи се на политически напън, сходни промени могат да доведат до краткотрайно прекъсване или преустановяване на съответния план “, се споделя в изказването на Газпром.

„ Северен поток 2 “ не е единственият газопровод, който е подложен под напън. Проектите, за които Газпром приказва, включват „ Турски поток 2”, различен противоречив съветски водопровод, на който Съединени американски щати се опълчват. Линията „ Турски поток 1” бе приключена преди няколко години и към този момент обслужва Турция. Впоследствие Русия направи второ отклоняване, продължавайки тръбата по суша от Турция през България, а към този момент и през Сърбия. В последна сметка този газопровод, именуван „ Балкански поток “, ще обслужва целия район на Югоизточна Европа. Тръбопроводът към момента не може да доближи прогнозния потенциал на „ Северен поток 2 “, само че предлага редица стратегически преимущества. Той доста ще ускори контрола на Кремъл върху енергийните доставки в Югоизточна Европа и ще попречи на съперниците да утвърдят позициите си в района, като в същото време продължи осъществяването на задачата за заобикаляне на Украйна.

„ Заобикалянето на Украйна и намаляването на преноса на газ през територията на Украйна е цел на съветската енергийна политика към този момент в продължение на повече от 20 години “, твърди енергийният специалист Христо Казанджиев от българския Евро-атлантически център за сигурност. „ Втората геополитическа цел е допустимо най-бързо включване на съветския газ в европейския Южен газов кулоар, което би блокирало доставките от други страни “.

Проектът „ Балкански поток “ употребява България, страна членка на Европейски Съюз и НАТО, единствено като трасе, по което минава тръбопроводът. Участието на България в съветската тръбопроводна политика поражда опасения, свързани със сигурността. Според взаимно следствие на българското и балканското бюро на RFE/RL, през декември 2020 година съветски самолети неведнъж са употребявали въздушното пространство на натовска България, с цел да доставят военна техника на Сърбия.

„ Правителството и министър-председателят [на България] действаха в полза на Русия “, споделя още Казанджиев. „ Освен „ Балкански поток “, атомната електроцентрала „ Белене “ е различен образец за план в полза на Русия, поради който бяха отлагани плановете за газова диверсификация. “ Изграждането на съветския водопровод през България забави и завършването на връзката с терминала за полутечен природен газ (ВПГ) в Гърция, който България, Румъния и Северна Македония имат намерение да употребяват. Русия не желае този терминал за ВПГ да бъде отворен, защото това би довело до конкурентни доставки на газ от Близкия изток и Норвегия. Междувременно Русия подписа контракт с Турция за неконкуренция, за да предотврати износа от нейния ВПГ терминал за Европа.

Съединени американски щати се готвят да отговорят на възходящото съветско въздействие върху енергийния бранш на Югоизточна Европа. Вашингтон приготвя наказания за прекъсване на плана „ Балкански поток “ според раздел 232 от Закона за противопоставяне на американските съперници посредством наказания (CAATSA). Санкциите против „ Северен поток 2 “ се отнасят единствено за действия, свързани с подводни газопроводи, до момента в който новите наказания ще обзет и „ Балкански поток “.

„ Вашингтон постоянно се е противопоставял на построяването на „ Турски поток “, разяснява през октомври 2020 година заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Дейвид Хейл. „ Два дни след стартирането на тръбопровода в употреба, на 10 януари 2020 година, Съединените щати дадоха явен сигнал, че са срещу разширението на тръбопровода до Европейски Съюз през България. Съединени американски щати преглеждат този план като геостратегически за Русия “. През юли 2020 година държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео уточни плана като проблем, заявявайки: „ Това излага на риск от американски наказания както вложенията, по този начин и други действия, свързани с тези съветски тръбопроводи за експорт на енергия”. През октомври същата година помощник-държавният секретар на Съединени американски щати по енергетиката Франсис Фанън посети България и даде да се разбере, че наказания ще има, макар смяната на името на газопровода на „ Балкански поток “. „ Разбирам, че газопроводът се назовава по друг метод, само че съгласно нас това не трансформира обстоятелството, че Русия го употребява като собствен инструмент “, сподели той.

Защо Съединени американски щати към момента не са наложили наказания и каква е позицията на Европейски Съюз по отношение на протичащото се?

„ Европейски Съюз е апатичен към „ Балкански поток “, само че трябваше да упорства България да съблюдава стандартите на Третия енергиен пакет за либерализация на енергийния пазар и да се придържа към европейската енергийна политика. Това би изисквало достъп до този директен водопровод в България за български компании, общини или някой от територията, през която той минава. Същите количества би трябвало да влизат на българския газов пазар. Това обаче не се случва”, споделя Казанджиев. Допълнителни наказания и дипломатически начинания от страна на новата американска администрация на Байдън скоро може да попречват осъществяването на плана. „ Съединени американски щати биха могли да окажат напън върху Гърция да форсира завършването на терминала за ВПГ и построяването на междусистемната връзка, тъй че да могат да се правят доставки “, изяснява Казаджиев. „ На второ място, Съединени американски щати могат да окажат напън върху Турция да позволи доставки от терминала за ВПГ до България. “

Друг източник на безспокойство за Европейски Съюз следва да бъде фактът, че Русия посредством Газпром и посреднически компании се пробва да получи надзор над енергийната система на България, а може би и на други по трасето. Компаниите, на които Русия е упълномощила отговорността за строителството, са сложили страната под финансов напън.

„ Дори и Булгартрансгаз, държавният метафоричен оператор на България, да е главен вложител и да резервира собствеността върху новия водопровод по направлението изток-запад, крайният бенефициент е Русия “, написа през ноември 2020 година Институтът за Близкия изток във Вашингтон. „ От Газпром са резервирали съвсем 90 % от пропускателната дарба за идващите 20 години. Това е станало на обществен търг, където съветската компания не е срещнала сериозна конкуренция. “ Напоследък вниманието на Вашингтон е фокусирано върху газопровода „ Северен поток 2”, само че американските управляващи се сблъскват с сходни провокации и в Южна Европа, където Русия още веднъж употребява енергийната карта за напредване на своите геополитически ползи. Америка наподобява покрай уверено блокиране на Путин в Балтийско море, само че на Балканите залогът е също толкоз огромен.

Даян Франсис е старши-научен помощник в Център „ Евразия “ на Атлантическия съвет, редактор в канадския вестник „ Нешънъл пост “, почитан професор в Училището по мениджмънт „ Тед Роджърс “ на Университета „ Райърсън “ и създател на 10 книги.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР