ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Бакалски сметки: Никога с ГЕРБ и ДПС. А с БСП?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Ясно е, че Демократична България и " Отровното трио " тестват вероятни конфигурации. Но голямата част от хората, които стачкуваха против модела ГЕРБ-ДПС са стъписани и възмутени даже единствено от споменаването на Българска социалистическа партия в тези политически пъзели.

Коментар на Петър Чолаков

Социологическите проучвания демонстрират, че сформирането на държавно управление от идващото 45-то Народно заседание ще бъде мъчна задача. Дали пътят на актуалната извънпарламентарна съпротива към реализирането на политическите ѝ цели обаче минава през съдействие с Българска социалистическа партия? А може би с „ демократично настроени” фрагменти на ГЕРБ и Движение за права и свободи? Кога политическият прагматизъм се изражда в непоследователност?

В момента, само „ Изправи се.БГ” и „ Отровното трио” имат подписано съглашение за парламентарните избори. Ако оставим това встрани, опозиционните обединения, намиращи се отвън Народното събрание, имат кардинално единодушие единствено за това да си партнират за гарантирането на честността на вота. От Българска социалистическа партия последваха самодейността и оповестиха, че за нейната реализация канят „ ИТН “ (ИТН) и Мая Манолова за редом броене на резултатите, като остават отворени и за работа с други обединения. Трифонов обаче отхвърли предлагането на Нинова.

Кой с кого ще си партнира?

На фона на очертаващия се „ пъстър” парламент изкушението пред сегашните опозиционери е дали да възприемат тактиката на ветрилото – т.е. да си партнират с всички, които се отзоват на апелите им.

И юрист Хаджигенов („ Отровното трио”), и ген. Атанасов (ДБ) загатват, че в един идващ парламент биха си сътрудничели с Българска социалистическа партия, като акцентират, че няма да се коалират. Засега от Столетницата обаче не са върнали „ жеста”.

Г-н Хаджигенов, базирайки се на императивите на политическата алгебра, даже показва, че в името на провеждането на правосъдна промяна, изключително на смяна на конституцията, ще са нужни и гласовете на… Движение за права и свободи. Освен това загатва, че не биха отказали едно рамо и от някои депутати на ГЕРБ, наблягайки, че не всички в ГЕРБ, „ за разлики от тези в Министерски съвет”, безусловно са неприятни, покварени. Христо Иванов сподели през днешния ден пред бТВ, че Демократична България няма да влиза в обединения с ГЕРБ, Българска социалистическа партия и ДПС; в същото време и той разясни, че в името на демокрацията и върховенството на закона Демократична България ще работи за постигането на " необятни болшинства " в идващия парламент.

Ясно е, че водачите на Демократична България и „ Отровното трио” загатват въпросните „ хипотетични” политически конфигурации, с цел да ги тестват. Огромната част от хората, които стачкуваха против модела ГЕРБ-ДПС, а някои даже безусловно пострадаха, защото бяха бити от полицията, обаче сигурно са стъписани и възмутени даже единствено от споменаването на тези политически „ пъзели”. Има ли изненада?

Съгласен съм, че на редовите членове на ГЕРБ и Движение за права и свободи не би трябвало да се гледа като на прокажени или като на представители на някакъв „ демонски култ”. Ала не е ли прекомерно наивно да чакаме, че функционерите на тези партии, техните сегашни и бъдещи депутати – които, предвид на лидерския темперамент на тези пирамидални структури, неизбежно са стартирани от вождовете въз основата на лоялността им към въпросния циничен модел – внезапно ще прогледнат и посипят главите си с пепел?

Никога към този момент с ГЕРБ и Движение за права и свободи?

Дали някои от тях ще изоставен общия хор и ще поддържат, да вземем за пример, задълбочена промяна на Висш съдебен съвет и редукция на пълномощията на основния прокурор? Откъде, по какъв начин, по кой метод ще настъпи пробивът от вътрешната страна в ценностната матрица, която „ подари” на България господата Цацаров и Гешев, сараите на Доган, надареният господин Пеевски, шкафчето с кюлчетата и така нататък?

Защо за прощален път се поставя каруцата пред коня? Защо вместо да подхващат по-сериозни стъпки за взаимни дейности, представителите на извънпарламентарната съпротива, като че са по-словоохотливи за едно вероятно партньорство с Българска социалистическа партия?

Основата на взаимните дейности би трябвало да бъде отвод от колаборационизъм от всевъзможен тип с ГЕРБ и Движение за права и свободи. Дори това да значи, че някои от концепциите на опозицията не се осъществят. В политиката, бакалските сметки, алгебрата без правила рано или късно водят до небитието.

Г-н Хаджигенов показва изцяло основателно, че сходни „ клетви” („ в никакъв случай с Борисов” и пр.) и преди са били нарушавани. Срамният плонж на „ Реформаторите” и „ Патриотите” е пред очите ни. Посоченото обаче не значи, че задължението „ Без ГЕРБ, без Движение за права и свободи!” е неправилен. Видя се: тези, които хитруваха, които се изметнаха от поетата пред гласоподавателите дума и си послужиха с трикове, заплатиха жестока електорална цена. След като ги наказаха поради непоследователността им и ги изпратиха на аварийна пейка, в този момент може би гласоподавателите са подготвени да дадат късмет на някои от отломките от Реформаторите.

Коалиция с Българска социалистическа партия не би била оправдана

Трябва да е ясно също, че никаква коалиция с Българска социалистическа партия – наследницата на някогашната комунистическа партия, позволила тежки политически неточности (в частност, потвърдила се като сръчен бизнес сътрудник на ДПС; информация: „ Тройната коалиция”, кабинетът „ Орешарски” и т.н.) – не може да стои на дневен ред за обединенията, които желаят да трансформират статуквото.

Същевременно, твърдите дейности на госпожа Нинова по отношение на политици и течения в партията, за които се счита, че са лобирали за създаване на мостове сред нея и ГЕРБ (като Г. Гергов, например) на доктрина дават късмет за някакви взаимни дейности с Демократична България, Има Такъв Народ, „ Изправи се. БГ”, „ Отровното трио” и други – в случай че тези обединения, несъмнено, заявят ясно, че няма да се „ прегърнат” с партията на Борисов.

Доколко обаче може въобще да се разчита на Българска социалистическа партия като сътрудник? При гласуването на господин Цацаров за началник на КПКОНПИ, да вземем за пример, парламентарната група на социалистите се разцепи. Не е задоволително госпожа Нинова изрично да съобщи, че под никаква форма не би работила с Движение за права и свободи. Остава отворен въпросът до каква степен тя, като водач, владее партията си и е в положение при потребност да наложи волята си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР