ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Хилари Клинтън: Трябва да се приемат закони за репресии над подкрепящите Тръмп

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Щурмът на Капитолия предходната сряда е трагично предсказуем резултат от недоволството на белите върховисти. Недоволство, провокирано от президента Тръмп. Напускането му от поста, без значение дали ще се случи незабавно или на 20 януари, няма да реши по-дълбоките проблеми, разкрити от този случай. Това, което се случи, е мотив за тъга и отвращение. Но случилото се не трябва да ни шокира. Това, което считахме за елементарни тиради на неприятна, само че в това време краткотрайна фигура на нашия обществен живот, в действителност се оказа освен това. Потискането на това по-голямо нещо е предизвикателство, с което би трябвало да се оправим, написа някогашният държавен секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън в материал за The Washington Post, показан от Агенция " Фокус " без редакторска интервенция.

В последните дни размишлявах доста за своя опит в работата като сенатор в щата Ню Йорк к по време на терористичната офанзива на 11 септември 2001 година Тогава анкетната комисия по тези събития показа своя отчет. Авторите на отчета проверяваха грешките, които отвориха вратите за такава опустошителна терористична офанзива. „ Най-голямата неточност “, пишат те, „ е неналичието на въображение от страна на управлението на страната. Не считаме, че американското управление е могло да осъзнае сериозността на опасността преди тази офанзива “.

Почти 20 години по-късно се сблъскваме с следващия случай, когато въображението ни не е в крайник с действителността. Не успяхме да изчислим вредата, която може да бъде породена на страната подстрекаващ към принуждение президент, нагнетяващи пристрастеностите водачи на Конгреса и обществени медии, напомпващи тайни теории в съзнанието на последователите на Тръмп. Ако не се противопоставим на тази опасност, рискуваме да създадем събитията от предходната седмица единствено въведения към по-голяма покруса.

Тръмп се кандидатира за президент с концепцията, че белият цвят на кожата е по-голям от всичко друго. Той даде на белите върховисти, извънредно десните и теоретиците на конспирацията най-мощната основа досега. Той даже съобщи, че измежду участниците във факелното шествие в Шарлотсвил през 2017 година са „ някои доста положителни хора “.

През 2020 година той загуби, само че дотогава той съумя да докара до полуда най-опасния детайл, който съществува у нас. Неговите поддръжници започнаха да развиват държавен прелом, те възнамеряваха да маршируват до Капитолия и „ да спрат кражбата на гласове “. Членовете на Конгреса, в това число сенаторът Джош Хоули, сенаторът Тед Круз и представителят Мо Брукс, ги приканиха, както сподели Брукс, да „ стартират да си записват имена и да ритат задници “. Тръмп не остави никакво подозрение по отношение на своите стремежи, обрисувайки ги с речта си пред своите последователи на 6 януари и провокативни думи, произнесени директно преди неговите поддръжници да стартират да работят.

И по този начин, по какъв начин страната ни върви напред? Какво споделя фактът, че доста от нас станаха съучастници в тази враждебна към нашия народ активност, а тези, които биха паника, бяха отхвърлени като истерици?

Благородното пояснение е, че не можете да разберете действителната заплаха от теорията на конспирацията, до момента в който не я изпитате сами. Научих този урок за себе си. Имам противен опит в общуването с хора, които ме смятаха за изчадие на пъкъла. В живота си съм предходна през всичко, от унищожаването на имиджа ми поради битката за промяна в опазването на здравето до изказванията, че ръководя група педофили, насочвайки техните дейности от пицария. Венец на всичко стана приемането на бомба по пощата от вманиачен последовател на Тръмп.

Идеите на фанатиците могат да доведат до същински, даже смъртоносни, вреди. Жителите на Мичиган осъзнаха това предходната година, когато въоръжени мъже, които се показаха за милиции от Революционната война, се пробваха да отвлекат своя губернатор. Жителите на Нешвил го видяха с очите си, когато теоретик на конспирацията взриви цялостен блок. Сега го претърпяха всички американци.

Но целият този опит не е задоволителен, с цел да проникне в съзнанието (и да докара до правосъдие) на вътрешните терористи, нападнали Капитолия. Всеки от нас би трябвало да проучва личната си душа: има ли нещо погрешно в нея.

В новата си книга „ Каста “ Изабел Уилкерсън пита историка Тейлър Бранч: „ Ако хората биха могли да избират сред народна власт и бял цвят на кожата, какъв брой биха избрали белия цвят на кожата и прословутата бяла просвета? “ Събитията в сряда ни подсетиха за една неприятна истина: има американци, които биха избрали бяла кожа и има повече от тях, в сравнение с мнозина желаят да повярват.

Хубав мразовит душ за нас бе фактът, че мнозина въобще не бяха сюрпризирани от случилото се предходната седмица. По-специално, чернокожите и небелите хора като цяло не бяха сюрпризирани, тъй като в американската история те към този момент бяха виждали брутална навалица с конфедеративни флагове и висящи бримки. Помислете за това, с което се сблъскахме през юни, когато стачкуващите от „ Животът на черните има значение “ (BLM), протестиращи спокойно на площад Лафайет, бяха посрещнати от федералните сили за сигурност със сълзотворен газ. Ако първата стъпка към изцелението и единството е честността, тогава стартирате с признаването, че тези събития са част от това, което сме ние.

Много е значимо Тръмп да бъде отхвърлен от позицията, на която е бил. За страдание, определен. Мисля, че той би трябвало да бъде импийчнат. Членовете на Конгреса, които му помогнаха да подкопае демокрацията, би трябвало да подадат оставки, без значение от това какво мислят гласоподавателите за тях. А тези, които са се сговорили с вътрешни терористи, би трябвало неотложно да бъдат уволнени. Само това обаче няма да избави Америка от бялото господство и екстремизма на белите.

Има промени, които определените водачи би трябвало да подхващат неотложно, в това число въвеждане на нови закони за наказателна отговорност както на федерално, по този начин и на щатско равнище. Тези закони би трябвало да създадат закононарушение придържането към теорията за върховенството на белите. Според тези закони ще е належащо да се проследят дейностите на екстремисти като тези, които са проникнали в Капитолия. Twitter и други компании са взели вярното решение да спрат Тръмп да продължи да употребява техните платформи. Те обаче ще би трябвало да създадат повече, с цел да спрат разпространяването на насилствени речи и тайни теории.

Администрацията на Байдън ще би трябвало да се оправи с тази рецесия в цялата ѝ трудност и мащаб. Тя ще би трябвало да притегли интернет платформите към отговорност, да накаже в съда всички, които са нарушили нашите закони и да разгласява повече информация и разбори за вътрешния тероризъм.

Въпреки ужаса от случилото се, след няколко седмици и месеци осведомителната картина на деня ще се промени. Наш дълг към самите нас е да не повтаряме това. Имаме силата, способността и, да, имаме въображението да устоим на случилото се и да подсигуряваме, че нищо сходно няма да се повтори. Ето по какъв начин наподобява същинският национализъм.

Превод и редакция: Иван Христов

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР