ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Диана Русинова пред ФАКТИ: 70% от пътните знаци в Банско не отговарят на никакви норми

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
„ Ние изготвихме един отчет, защото получихме няколко сигнала – апропо даже и от хора, които не живеят в Банско, а просто са били посетители на града. Все отново би трябвало да отчетем, че това е курортен град с доста посетители, в това число чужденци. Това, което ни направи усещане е фактът, че доста хора се оплакваха даже за това, че са били глобени непозволено заради това, че има погрешно подложен знаци “.

Това сподели Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики (ЕЦТП) в изявление за ФАКТИ . Свързахме с нея, с цел да приказваме за отчета на ЕЦТП по отношение на организацията на придвижването в Банско, който към този момент е входиран в Община Банско, за откритите нередности и рекомендациите за усъвършенстване.

„ Амбицията на Банско да е град за целогодишен туризъм е похвална, само че пълноценната ѝ реализация включва и положителната организация на придвижването “, споделя се в позиция на ЕЦТП от през вчерашния ден по проблема. „ Смятаме, че е неотложно общинското управление бързо да вземе отношение по проблемите, с цел да се подсигурява сигурността на участниците в придвижването - освен локалните, само че и многочислените посетители, в това число тези, които ще посетят Банско във връзка със надпреварата от Световната купа по ски алпийски дисциплини в края на месец февруари “, написа още там.

„ Когато с сътрудниците от Управителния съвет на Европейски център за транспортни политики взимахме решение дали да преглеждаме тези проблеми, се оказа, че имаме и член на Управителния съвет, който предходната година е бил глобен непозволено поради зле сложени пътни знаци. Дамата е била посетител на града и надлежно са я глобили поради погрешно паркиране, а знак липсва “, описа Русинова.

„ Взехме решение една група от ЕЦТП – ние имаме проверяващ екип, да отидем на място и да проверим сигналите, които бяхме получили. Бяхме шокирани от това, което заварихме. Като споделям шокирани, няма да бъде пресилено, в случай че кажа, че 70% от пътните знаци в Банско не дават отговор на никакви правила. Като стартираме с това, което аз доста държа да се съблюдава – най-малко 2,25 метра височина на знака, измерено от настилката на тротоара. Това обаче е дреболия, която изобщо не сме и проверявали, тъй като имаше доста по-шокиращи неща ", разяснява тя.
Пътен знак Б3 “Път с преимущество ” се слага не след, а преди кръстовището. Този знак е подложен на ул. "България ” след пресичането й с ул. “Охрид ”; Снимка: ЕЦТП  Диана Русинова пред ФАКТИ: 70% от пътните знаци в Банско не дават отговор на никакви правила

" Давам образец – знак, че пътят е с преимущество, обаче знакът е подложен след кръстовището. Нормално знакът се слага преди кръстовището, с цел да кажеш, че ти имаш преимущество пред останалите участници в придвижването. Имаше място със знак за неразрешено изпреварването, след който следва кръстовище. По принцип в кръстовище изпреварването е неразрешено. Имаше още проведени еднопосочни улици, които са проведени срещу всевъзможни правила, безусловно слагат водача в неприятна обстановка.

Давам образец – на една от улиците някой решил, че първо половината улица ще бъде еднопосочна, по-късно другата половина ще бъде двупосочна, което няма неприятно, на доста места се практикува и се ползва това нещо. Хубаво, обаче там, където стартира да е еднопосочна улицата, би трябвало да се постави знак Д4, който тъкмо това демонстрира на водачите – че следва улица, в която придвижването е еднопосочно. В другия край е комплициран наложителният знак В1, който ни споделя, че нямаме право да влезем, единствено че преди кръстовището по другата улица е пропуснато да се каже на водачите, че нямат право да завият “, сподели Русинова.

„ Организаторът е задължен да ви предизвести, че вие нямате право да завиете наляво или надясно по тази улица. Вие авансово би трябвало да сте предизвестени, че имате право да продължите придвижването си да вземем за пример единствено напряко, тъй като, завивайки, вие би трябвало да изберете кое от двете нарушавания да извършите. Дали да влезете против знака, което се санкционира, или да маневрирате в кръстовището, което също се санкционира. И в двата случая вие сте в издънка и нарушавате Закона за придвижване по пътищата “, добави тя.
Ул. "Баньо Маринов " е еднопосочна. Има знак В1 при пресичането ѝ с ул. "Цар Симеон ". Проблемът е, че на идващите по ул. "Цар Симеон " нищо не им не разрешава да завият ул. "Баньо Маринов "; Снимка: ЕЦТП  Диана Русинова пред ФАКТИ: 70% от пътните знаци в Банско не дават отговор на никакви правила

„ Другото, което направихме е да проверим Генералния проект за организация на придвижването – тази община има ли Генерален проект въобще и какво е казано в този Генерален проект. В Генералния проект не е казано, че тези улици би трябвало да са еднопосочни и без да се направи изменение на този Генерален проект те не могат да бъдат еднопосочни. Установихме, че последният Генерален проект на Община Банско е създаден през 2012 година, т.е. пет години към този момент доста от дълго време са минали, той към този момент е недействителен (бел: Генералния проект за организация на придвижването (ГПОД) се създава за период от 5 години). Освен всичко друго, този Генерален проект е признат по безразсъден метод – в него от наложителни 10 схеми има 5 и те са комплицирани, вътре са цялостни с неточности. Нормално е да се ядосаме, тъй като това е европейският образ на България – зимен курорт. Като европейски образ на България и зимен курорт, по този метод ли ще посрещаме чужденците? “, сподели Русинова.

„ По Закона за достъп до социална информация поискахме Община Банско да ни каже от кого купува пътните знаци. Има една камара знаци, които не дават отговор на условията – нито по мярка, нито по качество на фолиото, нито като отразителност, по нищо. Сега сме комплицирани, тъй като съгласно това, което ни дадоха отговор, те купуват знаци от една от водещите компании производители на знаци. Когато ние проверявахме обаче, заварихме друго. Тоест или са ни излъгали в отговор по Закона за достъп до социална информация, или не знам от кое място и по какъв начин са се сдобили с тези пътни знаци “, разяснява още Русинова.

На въпроса какви са заплахите от по този начин проведеното придвижване отвън очевидните нарушавания и санкции, Русинова отговори: „ Всяка една организация, която не е направена вярно и съгласно разпоредбите, обърква водачите. Едно комплициране у водачите неизбежно рано или късно води до неточност или пътен случай. Отделно една от улиците, които проверихме е в обсега на учебно заведение. Там липсват знак за изкуствени напречни неравности. Дори и да не вървят на учебно заведение, децата притичваха да играят в двора. Притичвайки, тези деца са в голям риск, тъй като тази улица е една от улиците с въведено еднопосочно придвижване, само че всички не престават да я употребяват като двупосочна. Изобщо това е индикативен образец за това по какъв начин не би трябвало да се провежда придвижване “.
На ул. "Баньо Маринов " има сложени легнали служители на реда (ИИНН), само че нищо не предизвестява водачите, че те са там. Липсва пътен знак А13; Снимка: ЕЦТП  Диана Русинова пред ФАКТИ: 70% от пътните знаци в Банско не дават отговор на никакви правила

„ Разбира се, тъй като ние не трябва единствено да сме в ролята да подлагаме на критика, ние сме изпратили покана до Община Банско - в случай че имат потребност от нашите препоръки, даваме ги гратис, могат да ни се обадят и надлежно ще им изпратим екип, който да има даде най-малко насоки. Може даже и онлайн да ги посъветва какво да създадат, с цел да решат тези проблеми.

Ние проверихме и други места, защото казусът не е единствено на 2, 3 или 4 улици. Проблемът е всеобщ. Там са правени някакви свободни съчинения за образуване на придвижването, въведени са някакви еднопосочни улици, неизвестно по какъв начин, и даже светофарите им не дават отговор на актуалните условия. Светофарите там са от старите светофари с лампи, а към този момент се употребяват LED светофари, с цел да се усъвършенства видимостта “, сподели още Русинова.

„ Това е един образец за това какъв брой трагично е ситуацията в дребните обитаеми места и дребните общини. Именно поради това тази година сме стартирали едно изследване за цялата страна. Независимо какъв брой огромна или дребна е общината, ще се опитаме да проучим в какво положение се намира организацията на придвижването. Надявам се в края на годината да имаме резултатите от това изследване. Ще се опитаме да сме подготвени и по-рано, само че това мощно зависи от отговорите на самите общини, а с административното обслужване на дребните обитаеми места има проблем “, сподели Диана Русинова от ЕЦТП в края на диалога ни.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР