ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо 2020 г. постави „рекорд за последните 70 години“ по смъртност - д-р Лъчезар Томов пред ФАКТИ

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Преди няколко дни математикът доктор Лъчезар Томов разгласява собствен разбор върху смъртността в България през 2020 година. От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да приказваме за високата смъртност през миналата година, за неговото пояснение за тази висока смъртност и за това какво съгласно него следва да се случи през идните месеци.

Д-р Томов прави изчисленията си по данните за смъртност на Национален статистически институт и по публични данни за новите случаи на COVID-19, които се събират от института „ Джонс Хопкинс “. Той пресмята, че коефициентът на смъртност през 2020 година е бил 17.3815 на хиляда, което значи, че почти 17.4 души от 1000 са умряли. Този коефициент, доктор Томов споделя, че слага „ връх за последните 70 години “.

Томов наблюдава коефициентите на смъртност от 1950 година до 2020 година. „ Тези коефициенти се движат непрекъснато нагоре поради застаряването на популацията – последователно, само че безпрепятствено. Изведнъж от 15 скача внезапно на 17. Иначе смяната до момента е била ниска – 15.1, 15.15, 15.20, 15.25. Гладка смяна. Сега внезапно скача внезапно на 17.4. Това е единствената година от всички тези години, в която има подобен скок. Имало е Хонконгски грип, свински грип, други епидемии, при които са умирали хиляди хора. Нито една година с зараза или със студена зима – тъй като е имало много студени зими през 60-те години, няма сходен коефициент на смъртност “, сподели Томов.

„ Този коефициент на смъртност, въпреки и последователно да се усилва, доближава оптимално до 15.3-4 на хиляда. Коефициент в порядъка на 17.3-4 на хиляда не се чака преди 2060 година. Ако този коефициент на осъществена смъртност беше малко по-висок, щеше да бъде неосъществим даже за идващите 100 години и съгласно прогнозата на Организация на обединените нации. Има много сериозна, внезапна разлика сред всички предходни години и 2020 година Години, в които е имало най-различни грипове, имало е студени години като 2017 година и по-студени години преди този момент. И все пак сходна внезапна разлика не се следи на никое място “, счита Томов.

На въпроса дали тази разлика се дължи на COVID-19, доктор Томов отговори: „ Дължи се на пандемията – директно и индиректно. Моят разбор демонстрира, че смъртността е най-вече от вируса, тъй като другите аргументи за смъртност нямат опцията да набъбнат експоненциално, защото те не са заразни. Имат лимитирана опция в границите на два месеца, не може да се имитира зараза. Друго основание е една публикация от ‘The Lanced’, която демонстрира какъв брой души на милион умират от некачествена здравна система. Там България е в мрачно синьо. В Европа в мрачно синьо е единствено България. Други страни с сходно равнище на смъртност са Африка – 50 до 200 души на милион, което е 5 до 20 души на 100 хиляди “.

„ Базовата смъртност в България на човек от популацията е двойно по-висока от тази в Швеция да вземем за пример. Ако се приведе към релативно едно и също население, ние имаме умряли 300 души дневно, т.е. двойно повече от Швеция. Това се дължи значително на некачествената здравна услуга, която включва и предварителна защита, освен лекуване “, сподели още той.

„ Имаме и косвени смъртности. Има косвени аргументи за смъртност, тръгващи от вируса. Когато се излекува човек от COVID-19, той не се излекува от заболяването, той се почиства от вируса. Пораженията върху всички дребни кръвоносни съдове, върху мозъка, бъбреци, сърце и други остават. Затова се случва човек да получи инсулт да вземем за пример, откакто е изчистен от вируса. Това е в резултат на COVID”, добави Томов.

„ Самото блокиране на здравната система не е асъдействало доста за смъртността, тъй като тя е към момента блокирана и претрупана, а има много внезапен спад на смъртността, който дава отговор на динамичността на случаите. Под директни и косвени аргументи (за смъртност, породена от COVID-19) имам поради хора, които са умряли, до момента в който са се лекували от Коронавирус и хора, които по-късно са били изписани и след това са умряли. Както предизвести Кристиан Дростен в Германия, доста се подценява смъртността от Коронавирус, защото има много хора, които са боледували, биват изписани и по-късно почиват. При първата вълна в Англия е имало 20 хиляди души с отказали бъбреци след хоспитализиране с Коронавирус. Има хора, които получават микроинфаркти, миокардити, неврологични провали. Навсякъде, където имате едва място, при такова съсирване на кръвта, можете да се получи емболия. Има и закъснели резултати. При хора, изключително такива, които са прекарали доста тежко Коронавирус, има по-голяма възможност да получат сходно нещо, изключително възрастни хора или хора с уязвимости като диабет или предишни сърдечни проблеми “, изясни Томов.

Kак ще се развие обстановката оттук нататък, доктор Лъчезар Томов разяснява: „ Зависи от дейностите на Правителството. Сега отвориха учебните заведения до 4. клас, в това число и то по време на повишение, което стартира от празниците. Самите празници усилиха разпространяването. Ако бяха запазили ограниченията, идентични на тези първоначално, това увеличение щеше да е преходно и щеше да изчезне след това. Очаквам отварянето на учебните заведения до 4. клас да докара до нов множител R, който значи какъв брой души приблизително един човек заразява - от 0 да го направи над 1. Може да е доста малко над 1, само че колкото и малко да е, това значи експоненциално повишаване. Макар и много по-бавно от преди се чака нов скок инфектираните хора и на смъртните случаи съразмерно “.

„ Това, което демонстрира моят разбор е, че смъртните случаи ни демонстрират същинския надолнище, същинската скорост, с която растяха действително инфектираните. Бях направил преизчисления за действителния брой инфектирани по отношение на формалните случаи. Този надолнище на повишаване и намаляване дава отговор на повишаването и спадането и на смъртните случаи. Това е една индикация какъв брой действително се популяризира заболяването, с каква скорост “, сподели той.

Според неговите калкулации действително инфектираните с ковид са сходни с числата на НОЩ. Получава към половин милион действително инфектирани хора. Уточнява обаче, че изчисленията се отнасят за хора, които са на 19 или повече години. „ Децата допускам, че може да са и 10 пъти повече от формалните данни. Няма по какъв начин да се каже, до момента в който не се тества, с цел да се каже след това, че не популяризират. Там, където се тества – Германия, Англия, Съединени американски щати, хората в учебна възраст са с най-голям % положителни. Където не се тества, няма по какъв начин да са с висок. Излязоха отчети, че децата в учебна възраст са до 70% асимптомни преносители и по тази причина се получава тази тиха вълна, която може да се наблюдава по учителите. Учителите в Англия имат до три пъти по-голяма периодичност на заразяване от другите специалности “, добави Томов.

Д-р Лъчезар Томов сподели още, че е много оптимистично надъхан. „ Смятам, че в този момент ще има трета вълна, най-сетне всички илюзии, всички разнообразни хипотези, които се твърдяха ще са изчерпани. Пак ще се затворим, само че за сметка на това, считам, че европейските органи ще одобрят ваксини в милиони дози, които се управляват доста елементарно и се съхраняват доста елементарно. Смятам, че ще наберем много сериозна инерция в края на юни с имунизирането. Ваксинирането в композиция със съблюдаване на ограничения – носене на маски, ограничение на всеобщи събития и сходни, и неприсъствено учебно заведение. Или най-малко не присъствено, както се прави в България.

В България имаше репортажи по какъв начин се отварят учебните заведения за възпитаници до 4. клас с учителка, която споделя: „ Аз съм без маска тъй като единствено в един клас влизам “. Тази учителка в случай че се болести от някое асимптомно дете, тя от тези 25 деца ще болести 25%, може и 30% да болести, тъй като толкоз дълго време са дружно. Това са 8-9 деца. Тези 8-9 деца отиват е 8-9 фамилии, от тях 2 фамилии ще се заразят, ще отидат на работа, от тях два други клъстера – 3 по 10-20 души. Има хиляди такива учителки. Много от тях няма да заразяват, обаче някои ще създадат огромно заразяване. Средно се получава едно огромно заразяване. Това, че преподавател влиза единствено в един клас нищо не значи. Те са по през целия ден дружно в затворено помещение “, сподели Томов в края на диалога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР