ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Борил Соколов пред ФАКТИ: Васил Божков е събирателната за всички българи, искащи промяна

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 3 януари политическа партия „ Гражданска платформа Българско лято “ организира своето Учредителното заседание. „ Българско лято “ стартира като гражданска платформа, като авансово беше оповестено, че концепцията е платформата да се трансформира в партия. Зад концепцията стои предприемачът Васил Божков, който е и основател на партията.

„ Поради изключителната епидемиологична конюнктура в страната и настоящата възбрана за осъществяване на всеобщи мероприятия, събранието бе първото по рода си, извършено напълно онлайн “, споделят от партията. „ Над 900 Учредителни членове на партията се събраха онлайн “, споделят още те. „ Присъствието на всеки един основател ще бъде доказано с нотариална легализация на гласуваните документи “, допълват от Политическа партия „ ГП Българско лято “.

На 3 януари беше гласуван Уставa на партията, а Борил Соколов беше определен за неин ръководител. От ФАКТИ се свързахме с него, с цел да приказваме за бъдещите упоритости на партията. Разговора ни четете в идващите редове:

- Г-н Соколов, Вие бяхте първото лице, което излезе с името и лицето си и съобщи, че взе участие в Политическа партия „ Гражданска платформа Българско лято “. В тази връзка, очаквахте ли тази председателска позиция?

- Колкото беше предстояща, толкоз беше и непредвидена. Включих се в плана, тъй като в действителност желаех някаква смяна. Естествено, се включих със своите подозрения – като всеки българин. Като нация сме научени да имаме подозрения за всичко, което се случва в България, само че за три месеца осъзнах, че тази партия в действителност желае да бъде изменена България. За три месеца в устата ми не е поставена нито една дума, не ми е наложено нито едно мнение. Остава хората да мислят и работят по този начин, както усещат нещата за по-доброто на България.

- Вие говорите за смяна, само че по какъв начин ще се случи тя?

- Нашите цели са ясни. На хората им омръзна от празни приказки, а всички политически партии ги заливат непрекъснато с такива. При нас няма да го има политическото говорене, което е наложено в България от 30 години насам – да не се дава отговор правилно на въпросите, да не се ползват стратегии, да се дават празни обещания. Ние обещания няма да даваме, а ще даваме дума. Думата ни ще бъде спазвана изцяло.

Събрали сме екип от хора, които са влезнали в Националния съвет – експерти от всички области, хора, занимавали се със опазване на здравето, законодателство и така нататък, взели обучение в чужбина, в разнообразни университети по целия свят – в Лондон, Швейцария и така нататък Те занапред ще развият нашата стратегия точка по точка, с цел да бъде съответна по отношение на българската действителност.

- Как ще коментирате упрека, че след Учредителното заседание не виждаме хора, които да излизат с имената си от името на партията?

- Всички ще бъдат оповестени, сега вършим визитка на безусловно всеки от хората, с цел да можем да ги представим по професионален метод пред обществото. Ние не залагаме на известни политически или обществени лица и в случай че бяхме изкарали единствено имената на тези хора, щеше да е незадоволително като информация на обществото. Ще създадем визитки на всеки един човек – с неговия опит, с неговото обучение, с цел да могат хората да получат нужната съответна информация и да преценяват дали тези хора стават или не стават за смяна на България.

- От коя страна на политически набор ще бъде партията?

- Ние залагаме на директната народна власт, което ни слага в дясно. Фактически обаче ние не сме нито леви, нито централни, нито десни. Залагаме на всички хора, които желаят действителна смяна за България, а не замяна. Не желаеме да се въртим в едно и също, а желаеме действителна смяна. Всеки, който желае действителна смяна и различен политически план, ние сме отсреща да обърнем внимание и да изслушаме.

- Кои ще бъдат целите в работата Ви – три да вземем за пример?

- Приоритетите ще бъдат за понижаване на корупцията, изключително в усвояването на евросредства, вътрешнодържавни средства. Например мярката по време на пандемията „ 60 на 40 “, знаете кои компании са присъединили в нея. Ще дам като образец „ Хидрострой “ на Пеевски или държавните „ Български пощи “. Всичките тези пари отидоха основно за помощи на тези компании, а до дребния и междинен бизнес, който в действителност има потребност от тези пари стигнаха съвсем никакви пари. Това са данни от Национална агенция за приходите, не приказвам просто като суха информация.

- Каква ще бъде ролята на Васил Божков в партията, какъв брой дейна ще бъде неговата роля?

- Колко дейна ще бъде неговата роля, би трябвало него да питате. За мене Васил Божков е човек, който събира толкоз сила към себе си, че съумява да направи подобен план – да накара хората да се вдигнат, да се разсъни българския народ и да тръгне в една нова посока. Г-н Божков е събирателната за всички българи, искащи смяна.

- Предстои регистрация на партията в съда, имате ли упования по кое време ще се случи това?

- Надяваме се до края на тази седмицата или при започване на седмицата да входираме регистрацията в Софийски градски съд. Оттам нататък към този момент зависи от самата страна и от Софийски градски съд какъв брой бързо ще бъдат прегледани, обработени документите и по кое време ще бъда обещано мнение от тяхна страна.

Срокът е 40 дни, записан е в закона, само че това е прекомерно дълъг период – това е оптималният период. Надяваме се да бъдат съответни, както бяха с други политически партии. Ще дам образец с партията на Цветан Цветанов, която за към 1-2 седмици получи своето решение от Софийския градски съд. Надяваме се да бъдем равни на другите партии при разглеждане на документите, да няма двойни стандарти.

- Готвите ли се за парламентарни избори?

- Не сме спирали от три месеца. Събрали сме специалисти от всички области и се готвим интензивно за присъединяване на идни парламентарни избори, когато и да са те.

- Кога да чакаме тези визитки, които споменахте?

- Работи се по тях ежедневно. Естествено, сега целта е входирането на документи за регистрация в Софийски градски съд. Работи се редом и за визитките. Надявам се допустимо най-скоро да бъдат показани на обществото. Дали една по една или всички едновременно – ще преценим, и ще го създадем по верния метод.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР