ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Как да говорите с близки и роднини, които вярват в конспирации

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Празниците наближават и неизбежно на масата ще бъдат повдигнати тематики от порядъка на общество, политика, просвета, история и впрочем. Как да се оправим с близки хора и родственици, които имат вяра в меко казано глуповати конспирации, заблуди и легенди? Как да поддържаме връзка с тях по празниците без да се скараме? На 21-ви декември в влиятелната английска медия BBC излезе публикация със заглавието „ Как би следвало да говорите с другари и родственици, които имат вяра в теории на конспирацията? “. Статията бързо обиколи интернет средите и беше изключително известна измежду по-прогресивните, съвременни хора, за които е нещо като занимание подигравката с простоватия „ народ “, набожен във всевъзможни легенди и митове. Статията дава няколко доста положителни препоръки за това по какъв начин да приказваме с близки, които имат вяра в такива неща. От английската медия предлагат 5 неща: Запазете успокоение, не бъдете пренебрежителни, задавайте въпроси, насърчавайте сериозното мислене, и не забравяйте, че резултатите няма да дойдат незабавно. Нека разгледаме предложенията на учените към BBC в подтекста на няколко постоянно срещани образеца, с които всеки от нас неизбежно се е сблъсквал.

На първо място BBC предлага – Запазете успокоение! Сестра ви учи трета година в университета в Есекс и е уверена в теорията за злокобен Патриархат, който я потиска поради пола ѝ? Повярвала е в мита, че дамите получават по-ниско възнаграждение за идентичен труд? Че нещо невидимо непрекъснато ги стопира в политиката и бизнеса единствено, тъй като са дами? Най-важното е да запазите успокоение и да я изслушате деликатно! Разберете - тя е единствено на 22 и живее в среда, в която тези постулати и конспирации на актуалното феминистко придвижване виреят по-успешно и от ковид, обикновено е да им повярва.

На второ място – Не бъдете пренебрежителни! Малкият ви братовчед таман е разкрил милениъл атеизма, по през целия ден слуша Кристофър Хичинс и Ричард Доукинс в Ютюб, мисли си, че през средновековието хората са вярвали в плоската земя, а църквата е серпантина науката и горяла всеки академик? Не му се подигравайте! Момчето надали е прочело и една сериозна историческа книга за интервала, камо ли да вникне в комплицираната връзка сред науката и религията през вековете. Ще желаете да му се изсмеете какъв навирен отворко е станал по тематика, от която си няма разбиране, само че по този начин единствено ще го озлобите и тласнете още повече в неверната посока.

Модерната поп просвета, филми, сериали и изключително стенд-ъп комици основават съвсем на конвейер нови генерации от наперени младежи атеисти, уверени, че са разкрили топлата вода. Не се дразнете и не бъдете пренебрежителни – множеството от тях в следствие надживяват този стадий в развиването си, прочитат по някоя книга, вникват по-дълбоко в историческите процеси и даже да не надраснат атеизма най-малко престават да бъдат толкоз нелепи в разбиранията си за историята на религията.

На трето място идва съвета - Задавайте въпроси! Приятелката ви гледа американски ток шоута с комици като Джон Оливър и Тревър Ноа и е уверена в отвратителния расизъм против небелите на Запад? Силно поддържаше Black Lives Matter придвижването и счита, че би трябвало да се борим с расизма на белите хора? Опитайте се да ѝ задавате въпроси, вместо да я поучавате:

„ Как по този начин по формалната статистика на ФБР през 2019-та на всеки 10,000 ареста на чернокожи в Съединени американски щати са убити 3-ма души, а на всеки 10,000 ареста на бели са убити 4-ма? Нали цялото BLM придвижване беше против това, че полицията убивала прекалено повече чернокожи? “.

На четвърто място BBC предлагат – Насърчавайте сериозното мислене! Чичо ви Пенчо е гласоподавател на Зелените, тъй като доста обича морето и природата, характерен остарял къмпингар. Убеден е в световното стопляне и че единствено зеленото придвижване по света и „ природозащитниците “ се борят против този прииждащ прелом. Вместо да му противоречите или изказвате различна теза – съгласете се! Кажете:

„ Да, дано приемем, че е тъкмо по този начин – въглеродните излъчвания от човечеството затоплят планетата и това би трябвало да спре оптимално бързо. Какво споделят учените на всички места, че най-бързо може да спре това обособяване на въглерод? Точно по този начин - атомната сила и нейното мигновено развиване, приложение и вложение. А кой нападателно и гневно саботира развиването на атомната сила на всички места, като даже прокара възбрана в Германия? Забрана, с която взеха, че се усилиха въглеродните излъчвания, тъй като се наложи изгубената от атомните централи сила да се размени с въглища?

Ахаа, Зелените ли? Хмм, забавно. Нека тогава обсъдим, сериозно, за какво ги подкрепяш бе чичо Пенчо, щом вярваш в световното стопляне? “

На последно място от BBC ни предизвестяват - Не очаквайте резултати незабавно! Няма по какъв начин с магическа пръчка да излекувате заблуди и убеждения, насаждани с години. Няма по какъв начин на човек, добил визия за международната история най-вече от филмите, които е гледал, да налеете книги в главата. Или на ошлайфан от излъчвания на американски комици деятел да изземете основата на политическите му възгледи. Каквото и да вършиме, съвсем сигурно вашите другари и родственици ще продължат известно време да имат вяра в митовете и легендите, които са приели като част от идентичността си.

Може би ще имат вяра още известно време, че Путин е избрал президента на Съединени американски щати през 2016-та и праща рубли на всички политици, с които самите те не са съгласни. Може би ще упорстват, че ЛГБТ идеологията се бори за човешки права, а не политически и обществени привилегии. Или че абортът е „ човешко право “. Може би ще споделят от време на време по някоя публикация от уеб сайтове за подправени вести вид CNN, POLITICO или Guardian. Но това не значи, че са изгубена идея – с неизменност, самообладание и най-много обстоятелства и просвета даже най-закоравелият почитател на тайни теории и исторически легенди може да бъде образован.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР