ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Заплахи, насилие, отвличания: тревожни данни от Турция

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
В ново проучване на правозащитната организация IHD със седалище в Анкара се изброяват образци за оказван напън или отправяни закани от чиновници против очевидци или разследвани лица. Там се преглеждат също по този начин и хипотетични случаи на шпионаж или отвличания, осъществявани от турски държавни чиновници.

Общо 220 лица са подали сигнали към правозащитниците за такива случаи. Така да вземем за пример 10 души са декларирали, че са били шпионирани или заплашвани от чиновници, а по-късно още веднъж пуснати на независимост без какъвто и да било формален документ. Други 72 лица са се оплакали, че са били шпионирани и заплашвани без да са били публично арестувани. Четирима души са били следени в пандиза от чиновници по сигурността, а 29 лица настояват, че са били заплашвани в обществените мрежи.

Кръстосани разпити и отвличания

Действията и прегрешенията на представителите на турските публични управляващи са разказани в детайли в документа. Така да вземем за пример на 21 януари тази година в клона на IHD в турския град Измир е постъпило недоволство от възпитаник от 11-и клас. Той бил извикан в кабинета на шефа, където трима служители на реда почнали да го разпитват най-подробно за фамилията му, както и за негови близки родственици.

Според правозащитниците, в Турция зачестяват случаите на напън и отправяне на закани към опозиционни политици от прокюрдската Демократична партия на народите HDP. Описан е случай на похищение на деятел: в югоизточната провинция Диарбекир представителят на младежката организация на HDP Серхат Актумур е бил причакан на едно кръстовище от трима сътрудници на тайните служби MIT. След като той им отказал да беседва с тях, чиновниците му нанесли побой и го вкарали принудително в автомобил, с който го откарали до някаква гора - със завързани очи. Там той е бил зарязан, а един от чиновниците го заплашил, че " в случай че още веднъж го видят, ще го прострелят в главата ".

Председателят на IHD Йозкан Тюркдоган споделя пред Дойче Веле, че по-късно Актумур е бил притискан да се отметне от показанията си. " Това, че член на управлението на една партия бива заплашван, демонстрира, че ситуацията в действителност е доста съществено ", показва той.

И това напълно не е индивидуален случай, излиза наяве още от отчета на правозащитниците: известни са редица случаи на заплашвани хора, откакто са се обръщали за помощ към организацията на Тюркдоган, твърди той.

" Трябва да сложим завършек на това "

Председателят на правозащитната организация споделя, че с работата си желаят да накарат съответните комисии в Народното събрание, вътрешното министерство и правозащитните органи да изпълнят отговорностите си и да стартират да преследват поредно тези прояви. " Нашата задача е да обърнем внимание на управляващите, с цел да бъде комплициран завършек на този смут ", показва Йозкан Тюркдоган.

Правозащитниците са изпратили отчета си на вътрешното министерство, на правоприлагащите органи и на Комисията по правата на индивида в турския парламент. Те упорстват управляващите " да проверяват дейно подадените тъжби, да открият причинителите на тези действия и да ги изправят на съд ". От IHD считат, че изключително огромни длъжници в това отношение са министерството на правораздаването и Съветът на съдиите и прокурорите, които биват призовавани да не премълчават случаите, когато държавни чиновници са забъркани в шпиониране или отвличания на жертви.

Помощ от чужбина

Дотук министерствата на правораздаването и на вътрешните работи не са реагирали по никакъв метод на сигналите от IHD, от юристи и публицисти. Освен това без отговор са оставени и 13 парламентарни запитвания по тематиката, споделя пред Дойче Веле депутатът Йомер Фарук Гергерлиоглу от опозиционната Демократична партия на народите. Сега турските правозащитници се надяват на помощ от интернационалните организации като Съвета на Европа и съответните органи на Обединените народи, с които към този момент са открили контакт.

Автори: Даниел Белът, Халил Кьойлу
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР