ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Забравихме ли срещу какво протестираме?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Последните всеобщи митинги започнаха през лятото на 2020 година. Поводът за тях бе бруталното навлизане на въоръжените преторианци на Главна прокуратура в постройката на Президентството. Причините за тази акция са доста, една от които може би е информираността - кой и с какво държи основния прокурор Иван Гешев, само че мотивът е един - съобщаването от президента Румен Радев, че гардовете на Догансарай, изблъскали Христо Иванов и симпатизанти от морския бряг, са чиновници на НСО. Удобен миг - хем да си помислим, че нареждането за обиските в постройката на президента идва от центъра " Доган-Пеевски ", хем да не заподозрем, че може да е телеграма от премиера Бойко Борисов, към която накланя везните и оня негов диалог по телефона с Томислав Дончев, в който с ненавист декларира, че " президентът би трябвало да бъде тровен ".

Какво последва?

Николай Хаджигенов и Велислав Минеков оповестиха, че излизат на митинг пред постройката на Президентството, в символ на митинг против убиването на държавността и потъпкването на върховенството на закона от овластени лица. При събралото се голям брой от хора при Фонтана до Президентството слезе президентът Румен Радев и отсече заветното: " Мутри, вън! ", което до през днешния ден кънти в ушите на мафията и мутрите във властта. После знаем какво се случи - всеобщи митинги в цялата страна и измежду българските диаспори в целия свят с едно-единствено искане - оставките на премиера Бойко Борисов, на държавното управление му и на основния прокурор Иван Гешев.
Протестът сплоти хора от разнообразни възрасти, прослойки, сектори...Най-впечатлителното е, че събра публични медии, партийни медии, събра погледа на международните медии и хора от целия политически и безпартиен набор на площада на " Независимостта " в София - леви, десни, центристи, зелени, от парламентарно и извънпарламентарно показани обединения... Естествено, без последователите на ръководещите от ГЕРБ, Движение за права и свободи, НФСБ, Вътрешна македонска революционна организация, " Воля ". И по този начин над 100 дни митинги, които не престават през днешния ден, ще ги има и на следващия ден и няма никакви изгледи да бъдат в скоро време прекратени. Дори и след парламентарните избори!

Но и някъде сбъркахме. Къде?

Над 100 дни " Отровното трио " - проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян - афишира протестни дейности със събирателен пункт Фонтана при Президентството. Ние бяхме там - някои повече, други по-малко, само че тези трима българи бяха всеки ден, всяка вечер, в продължение на над 3 месеца позиционирани компактно в " Триъгълника на властта ", искайки оставките на Бойко Борисов, на държавното управление му и на основния прокурор. Никой не би трябвало да се усеща длъжен да почита тях или подвига им, само че минимум " Триото " заслужава да бъде оплювано, демонизирано, профанизирано и обиждано, откакто разгласи в Деня на националните будители, че сменя формата на митинга си и няма да участва всяка вечер на Фонтана. Но не са казвали, че стопират протестните си дейности и се отхвърлят от идеята! И в решението им няма нищо неприятно или неоправдателно. Можем даже да приемем, че са се уморили, което е обикновено след 100 дни протестно наличие.

В същото време би трябвало ясно да си отговорим на въпроса - ние за " Отровното трио " ли протестираме, или против корупцията, мафията, статуквото и мутрите във властта? Лично аз съм бил при Фонтана, както и пред Българска национална телевизия, както и на Орлов мост... и на други места, където настояванията на жителите припокриват моите - оставките на Борисов, Гешев и кабинета на мафията и мутрите. Бил съм на Фонтана до Президентството и в поддръжка на " Триото ". Това се отнася и за множеството хора - на митинга бяха Българска социалистическа партия, " Системата ни убива ", " Демократична България ", " Възраждане ", " Няма такава страна ", БОЕЦ, Изправи се.бг, АБВ, " Ние жителите ", " Орлов град ", " Палатков лагер ", Инициатива " Правосъдие за всеки ", симпатизанти на президента Румен Радев и доста други - партийни и безпартийни. И бяхме там, не тъй като всички се харесваме и обичаме, а и не е наложително да изпитваме такива усеща, а тъй като ни сплотява една цел и идея - разглобяване на Статуквото, оставките на Бойко Борисов, на кабинета му и на основния прокурор Иван Гешев.

Протестът продължава....

...и на Фонтана до Президентството от " Палатков лагер ", " Орлов мост ", " Системата ни убива ". И пред Българска национална телевизия от БОЕЦ с " Гражданска гледка ". И пред Съдебна палата от Инициатива " Правосъдие за всеки " под мотото " Правосъдие без каскет ". И от " Отровното трио " и Изправи се.бг в разнообразни формати на събития. И от " Демократична България " с видеа във Facebook, най-много (като не може да им се отхвърли превъзходното мятане на подправени банкноти от 500 евро с лика на Борисов върху главата на Иван Гешев, както и взаимният им митинг с БОЕЦ против " Руски поток " ) И българите в чужбина не престават митинга....

Обаче някъде бъркаме...

Бъркаме посоката на митинга, като пилеем скъпа сила... против съидейниците си. Абе, това - плюенето посред ни, за нищо го нямаме, бе, хора! Я се освестете! Протестът против мафията, олигархията, беззаконието и корупцията продължава до изгонването на Борисов, Гешев, Пеевски и кликата им от властта - законодателна, изпълнителна и правосъдна. Това е нашата цел!!! И в името на общата цел сме длъжни да си прощаваме грешките!

Автор: Стоян Тончев

Източник: " Либерта "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР