ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Каракачанов: Зоран Заев си изпусна нервите

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
- Днес македонският министър председател Зоран Заев упрекна България, че е нарушила Договора за другарство, защото е изпратила неприятелско обръщение. Какъв е вашият коментар, господин Каракачанов?

- Ако заявиш, че една страна е нарушила контракта с друга, това е проблем за война. Това изявление на Заев за следващ път ме убеждава, че сътрудниците в Скопие не четат договорите, които подписват. В член 2 от Договора написа ясно и изрично: „ Българската страна ще споделя своя опит за да спомага на Република Македония да извърши нужните критерии за участие в Европейския съюз и ще поддържа Република Македония за приемане на покана за участие в НАТО според съответните решения от срещите на върха на НАТО”. Само че критериите са заложени в самия Договор и той не се извършва от страна на Скопие. Ние се опитваме да им окажем цялостно подпомагане за осъществяване на критериите и от две години повтаряме и им го споделяме, че те не работят по Договора. Че учебниците им по история, литература и география не са изменени три години и половина, откакто Договорът е подписан. Че в тези учебници към момента се насажда ненавист към българския народ и се възпитават жителите на РСМакедония в отрицателно отношение към България. Че медиите им, без какъвто и да е мотив, не престават да организират антибългарски акции.

- За първи път Заев си разрешава да упреква България и да демонстрира по отношение на нас държание на предимство, пробвайки се да ни размахва пръст. Дали това държание не е подбудено от позицията на Германия, която в този спор сякаш застава зад Скопие, пренебрегвайки настояванията на София?

- Германия се пробва да бъде медиатор и да откри решение на въпроса. Само че ние считаме, че това, което Германия предлага, не е задоволително. Само с една декларация, едностранно от Скопие, в която те ще заявят, че ще спазят Договора с България, няма да стане. Защото практиката демонстрира, че те неведнъж вършат заявления на благосклонност, само че не извършват действително нищо. Преди месец на срещата на техния министър Османи с министър Захариева в София и в писмен тип им дадохме да се разбере, че в случай че те подпишат анекс към Договора, в който да се потвърдят техните задължения по отношението на историята, на езика, на езика на омразата и на образователните и стратегии, които насаждат ненавист и съмнение към българския народ, може да реализираме единодушие.

- Но те отхвърлиха да подпишат подобен анекс. Защо?

- Самото изявление на Заев от през днешния ден подсказва, че някой им внуши, че няма потребност да договарят с нас. Най-вероятно в Скопие са водени от дълбокото разбиране, че някой - било в Германия, било някъде другаде ще ни размаха пръст и ние ще клекнем. И ще се съгласим безрезервно, в случай че Договорът не се извършва от тях, без да получим нужните гаранции, че те нямат искания към някакво малцинство, да им отворим вратата за Европейски Съюз. И когато виждат през днешния ден за следващ път, че бъгарската дипломация показва ясно и изрично мнение, че при тази обстановка ние няма да дадем единодушие, Заев си изтърва нервите. И тук грешката не е на Заев, а на неговия министър по евроинтеграцията Никола Димитров. Той е в основата на това подвеждане, в което е вкаран Заев - че някой ще свърши работата на Скопие и те могат да не договарят с нас, могат да не извършват уговорките по Договора, тъй като по този начин или другояче ще стартират договарянията за Европейски Съюз. Е, няма да стане!

- Прокрадват се мнения, че в края на краищата България ще бъде принудена да клекне, че даже може да ни наложат наказания от Брюксел. Това допустимо ли е?

- На какво съображение? В разпоредбите за еврочленство ясно е записано, че една страна може да стане член на Европейски Съюз откакто реши, в случай че има такива, а в тази ситуация има, противоречивите си въпроси със своите съседи. районен съд Македония не е решила тези въпроси с Р България. Ние това няма да поносим! Хърватска и Словения имаха такива проблеми и като две цивилизовани страни седнаха, договориха се и Хърватска стана член на Европейски Съюз. Македония обаче счита, че може да кара по остарелия балкански вид - че ще си откри настойник, както преди време беше Белград, а в този момент Брюксел и Берлин, а някой различен ще извади кестените от България. Не, мойто момче, откакто си основал тази жарава, в този момент ще бъркаш и ще вадиш кестените с твоите ръчички!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР