ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Защо силите за сигурност в Беларус са толкова брутални?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Силите за сигурност в Беларус подхождат брутално по отношение на протестиращите. Какво ги кара да го вършат - неналичието на преспектива, цинизъм или положителното възнаграждение? Те се дискредитираха сами и към този момент няма път обратно.

" Саша трите % " - по този начин назоваха в интернет Александър Лукашенко през лятото преди изборите. Точно толкоз гласове му беше отредило едно онлайн-проучване, въпреки държавните медии да го назоваха с обич " бащицата ". " Готовността за поддръжка и толериране на режима към този момент я няма ", споделя пред Дойче Веле политологът Андрей Елисеев. Неговото пояснение за оставането на Лукашенко на власт гласи: властта има три опори - поддръжката на Кремъл, властовите вертикали в политиката и администрацията, както и многочислените служби за сигурност.

От лятото насам две групи непрекъснато са изправени една против друга: стачкуващите, множеството от които са дами, и маскираните униформени, които тикат хората в коли, наскърбяват ги, удрят ги и ги изтезават. " Силите за сигурност имат толкоз огромни пълномощия неотдавна - едвам от пролетта ", споделя беларуският политолог Андрей Казакевич. " Преди това имаше други центрове на въздействие - банковият бранш, министерствата, бизнес средите и други. Могъществото на силите за сигурност в границите на страната се оформи чак около политическата рецесия. "

Колко са " силоваците "?

Т.нар. " силоваци " - униформени, за които правото и законът сякаш не важат, въпреки да се базират на него - са познати в цялото постсъветско пространство. И в Беларус те са част от всекидневието още преди идването на Лукашенко на власт през 1994 година. Наред с милицията, която към момента се назовава по този начин, в страната работят и отрядите за бързо реагиране и спецчасти на ОМОН, както и антитерористични елементи и паравоенни вътрешни войски. Освен това по време на митингите против стачкуващите се изправяха и бойци, граничари, както и представители на тайните служби, по-конкретно сътрудници на Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и на президентската защита.

Според наблюдаващите, броят на служителите на реда в Беларус е доста по-висок, в сравнение с в прилежащите страни (б.р. има се поради следното съответствие: брой служители на реда на 100 000 души население). Официално Беларус не дава такива данни. Известно е, че ОМОН има 1500 чиновници, а вътрешната войска - 12 000. Следователно не броят на " силоваците " е толкоз огромен, а бруталността, с която те подхождат по отношение на опозиционерите и протестиращите.

До момента държавните сили за сигурност по този начин и не са съумели да разбият митингите - само че от шест седмици насам непрекъснато мерят сили с стачкуващите. Наблюдатели допускат, че в бруталните си дейности против личното население силите за сигурност са ръководени от неналичието на вероятност, само че и от цинизъм, подбуден от прекомерно дългото битие на една компрометираната система. " Какво значи демокрацията за един елементарен служител на реда от ОМОН? За него тя се състои единствено от няколко институции, които до една са подправени ", показва Казакевич. И лоялността към Лукашенко измежду специфичните елементи е лимитирана - въпреки да има и хора, които работят по убеждения.

За множеството службата към ОМОН е опция за кариера: нужни са единствено приблизително обучение, физическа устойчивост и отбита военна работа, а заплатата е много добра - към 330 евро, което е близо три пъти повече от минималната заплата. Освен това се получават бонуси за добра работа, надбавки за наема и преференциални заеми. При това състояние един юноша от провинцията би могъл да си разреши жилище в Минск.

Верни на Лукашенко или по-скоро обърканост?

Само че системата на Лукашенко се пропуква и тя към този момент не може да предложи на силите за сигурност онази непоклатимост, на която те са се наслаждавали преди. А и посредством своята грубост служителите на реда и спецчастите сами се дискредитираха пред обществото. Първоначално беларусите имаха неутрално до недоверчиво отношение към " силоваците ", само че през днешния ден то към този момент се е трансформирало в мощна ненавист - изключително против ОМОН, показват наблюдаващите.

Срещат се и фрагменти, в които млади демонстрантки прегръщат въоръжените униформени мъже, само че малко на брой са се солидаризирали с протестиращите. " Според мен става дума за преданост - множеството извършват дилемите си и не виждат друга опция, въпреки към този момент да не са толкоз стимулирани, колкото преди месец ", показва Казакевич.

Според Елисеев, точно бруталният метод на силите за сигурност ги принуждава да не престават по същия метод. Лукашенко ги кара да правят закононарушения против човечеството и по този начин им отрязва всички пътища. Тази тактичност въвлича " силоваците " и в мръсни действия като подправяне на изборите и по този метод ги трансформира в съучастници. Те са заинтригувани от опазването на системата, с цел да не изгубят всичко.

Поради това не може да се чака те да се опълчват на Александър Лукашенко. Освен в случай че следващата заповед за използване на жестоки ограничения не ги принуди да вземат друго решение, счита политологът Андрей Казакевич.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР