ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Вера Иванова от „Системата ни убива” пред ФАКТИ: Нас никой не може да ни използва

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 16 септември представители на цивилен организации влязоха в деловодството на Народното събрание, с цел да се срещнат с депутатите. Основна част от тях бяха жители от „ Системата ни убива”. Те бяха там, с цел да изискат оставката на кабинета „ Борисов 3” и внесоха със себе си 240 заявления, които приканиха народните представители да подпишат.

Пoдпиcaлитe дeклaрирaха, чe пoдкрeпят иcкaниятa нa прoтecтa, чe призoвaвaт зa ocтaвкaтa нa Ивaн Гeшeв кaтo глaвeн прoкурoр, чe зaявявaт нecъглacиe c прoeктa зa нoвa Кoнcтитуция и зaявявaт кaтeгoричнo, чe жeлaят мaндaтът нa 44-тoтo Нaрoднo cъбрaниe нa Рeпубликa Бългaрия дa бъдe прeдcрoчнo прeкрaтeн.

В диалог с ФАКТИ един от жителите в Парламента – Никола Вапцаров, сподели, че декларациите са били подписани от трима народни представители от парламентарната група на Българска социалистическа партия - Анна Славова, Виолета Желева и Кристина Сидорова.

По-късно жителите бяха изведени, а някои от тях изнесени от постройката на Народното събрание, обстановката беше напрегната и повдигна доста въпроси. От ФАКТИ се свързахме с Вера Иванова от „ Системата ни убива”, с цел да потърсим тяхната позиция.

- Г-жо Иванова, доста се приказва и разисква кой употребява майките от „ Системата ни убива”, провокация ли е било или не, само че дано да уточним – вие чувствате ли се употребявани?

- Не. През годините се доказахме – толкоз години сме на улицата, че нас никой не може да ни употребява, никой не може да ни води на конци. Ние сме майките от „ Системата ни убива” и вършим това, което е нашата идея и това, което решим - без да може някой да ни въздейства.

Много огромна част от медиите се пробват да изопачат нещата, изключително с госпожа Мая Манолова и някак по този начин станаха нещата, че има много изявления, които отразяват безспорни неистини. Ние влязохме там в 10:00 часа, а госпожа Манолова в 14:00 часа и по напълно различен мотив, на напълно друго място. С специалисти имаха поръчки за присъединяване в Комисията по енергетика по отношение на цените на парното - това са едни дела на Изправи се.БГ.

По това време към този момент беше станала пропагандата и провокацията от страна на Караянчева към нас. Тази нейната провокация и гаврата по отношение на Христо като човек с увреждане, който не беше позволен да отиде и до тоалетна даже провокира острата провокация от наша страна.

- Вие по какъв начин издържахте това нещо, на мен ми се коства мъчно?

- Много беше мъчно, само че ние сме привикнали. От позиция, че тези гаври против нас са от години и ние имаме наш си метод да се противопоставяме и сме привикнали, издръжливи сме. Системата ни е калила и нямаме никакъв различен избор.

Това, което е лъжата на Караянчева от сутринта от едно присъединяване на депутата Антон Кутев е, че ние сутринта не бяхме позволени да си внесем документите. Казаха, че единствено един може да влезе, само че ние бяхме представители от разнообразни палаткови лагери – от Орлов мост, от Ректората и ние, и други жители. Едва след намесата на депутати от Българска социалистическа партия ние бяхме позволени вътре.

Депутатите желаеха зала три пъти публично, с цел да проведат среща с нас, само че Караянчева отхвърли зала за срещи и ние започнахме тези срещи с депутатите от Българска социалистическа партия в коридора. Три депутатки от Българска социалистическа партия дами – може би е някаква символика, подписаха оставките.

- Какво се случи с тези заявления?

- Подписаните заявления са в нас. Продължението от през вчерашния ден е, че ние отидохме, тъй като цялата директория с другите 237 заявления остана на масата в деловодството. Ние изчаквахме среща с всичките депутати или най-малко с представители от партиите. Вчера, когато отидохме да си желаяме досието и документите – може и някой различен да е подписал, не знаем какво се е случило, се оказа, че след изхвърлянето ни оттова, по-точно изнасянето и грубото отношение на НСО, през нощта са преместили деловодството отвън постройката на Народното събрание.

Мислех, че си вършат подбив с нас, когато ни го споделиха, само че се оказа, че било истина. Това е не гаф, а не зная по какъв начин да го дефинира – то не, че има дъно за тях, само че това мина всякакво дъно. Цяла нощ са местели деловодството в друга постройка.

- Това Ви беше казано през вчерашния ден, по този начин ли?

- Това ни го споделиха през вчерашния ден, когато си поискахме досието с документите, които останаха на масата. Ние не можахме да си вземем документите оттова в тази обстановка, която се заплете.

Има нещо друго. Депутатите си удължиха работното време, с цел да приключват Изборния кодекс и щяха да работят минимум до 21:00-22:00 часа вечерта, защото на обяд те бяха до петия член. Съвсем бяха първоначално, само че прекъснаха съвещанията, от различен излаз излязоха и изобщо - стана това, което се случи.

- А какво беше отношението към вас от депутатите, които минаваха през деловодството – говорихме с Никола Вапцаров, той ми сподели, че сте имали среща с Валери Симеонов, с представители на Вътрешна македонска революционна организация, Българска социалистическа партия?

- Българска социалистическа партия реагираха неотложно. Непрекъснато идваха при нас разнообразни депутати от Българска социалистическа партия. Изцяло подкрепяха декларациите и настояването на митингите. Те направиха доста – донесоха вода на Христо, пробваха се по всевъзможен метод да го позволен до тоалетната, няколко пъти даже от залата отправяха претенции. Наистина те през целия ден бяха до нас и се опитваха по всевъзможен метод да оказват помощ.

Валери Симеонов излезе посивял. Ние бяхме там с едно от „ сякаш болните” ни деца. Отново ни обиди и ни назова провокатори, нещо изръмжа в типично негов жанр, посивя от завист и се измъкна.

Имахме и един народен представител от ГЕРБ, на който дадохме декларацията и няколко депутата от Вътрешна македонска революционна организация. Единственото извънредно отношение беше от Валери Симеонов.

- Каква е връзката сред „ Системата ни убива” и „ Изправи се.Бг”?

- Трима са хората, които са с нас през цялото време – още след като ние протестирахме и гонехме министри по улиците през 2014, 2015 година. Хората, които сме усетили, хората, които по никакъв метод не са ни предали, хората, които са създали доста за правата на децата и хората с увреждания – това са Мая Манолова, Антон Кутев от Българска социалистическа партия, който още през цялото време при всяка една опция поставяше нашите проблеми в пленарна зала – той беше и сега е нещо като нашия глас вътре, тъй като той толкоз във вътрешността влезе в нещата и ужасно доста направи. Другият човек, който също е неразделно до нас – това е Слави Трифонов.

Ние, до тези хора, каквото и да се случва и каквито и спекулации да се вършат - това е единствената истина и ние нямаме нищо друго с изключение на истината, ще бъдем до тях.

- Какво очаквате да се случи – ще има ли оставки?

- Аз си мисля, че още през вчерашния ден трябваше да я има най-малко оставката на Караянчева. Това, което тази жена - направи е нечувано. Има френски медии, които го отразяват – доскоро ми се обадиха кореспонденти, които споделят, че това е такава подигравка и подобен автогол си вкара тази жена, само че тя към момента е на този пост и още повече наглее, и още повече лъже.

Но нищо – това е в техния резултат по отношение на хората с увреждания, по отношение на нас като майки и това нещо няма да остане единствено в България. Ще се прочуем по този метод.

- Очевидно обаче Цвета Караянчева слуша, тъй като – доколкото разбирам, сутринта в bTV тя се е обадила сама.

- Да, с цел да каже, че Антон Кутев лъже, което не е истина – тя лъже. Ние бяхме там и не ни позволиха. Чак след намесата на Антон Кутев и още трима-четирима депутати от Българска социалистическа партия влязохме, в това число и един народен представител, който е доктор и има дете като нашите. Той сподели, че първо е родител, а след това народен представител и се бореше по всевъзможен метод да влезем и да отиде Христо до тоалетната.

- Във връзка с това, че госпожа Каранячева слуша – какво бихте желали да ѝ кажете?

- Освен оставката ѝ другото, което бих желала да ѝ кажа е, че това, което прави по отношение на хората с увреждания и това, което доста огромна част от депутатите и министър Сачева вършат - по този начин изкарват нещата, че тези хора и тези деца не би трябвало да се виждат, те нямат място в Народното събрание, те нямат място на никое място, ние би трябвало да сме заложници на децата и да стоим у дома, да мълчим и да умираме постепенно и без нищо, без никого.

Просто желая да ѝ кажа, че това нещо ще се промени и в случай че би трябвало, още 20 години ще бъдем на улицата и това нещо няма да остане по този начин. Един ден тези хора ще бъдат признати от всички, тъй като те не са нищо по-различно от останалите. Ние ще продължим да се борим, до момента в който това се случи, без значение кой е на власт и без значение дали ще има предварителни избори или няма да има. Който и да пристигна, те ще схванат – тези във властта, че тези хора са хора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР