ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Клеър Дейли пред ФАКТИ: Невероятно е как темата за България не доминира в дискусиите в ЕС

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
На 10 септември Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи (LIBЕ) на Европейския парламент заседава, а Вера Йоурова - заместник-председателят на Европейската комисия за прозрачността и полезностите, се включи в дебата във връзка мониторинговия механизъм върху България. В дебата беше прегледано върховенството на закона у нас. Тема, която беше разисквана за затворено чуване пред Мониторинговата група зa дeмoкрaция, върхoвeнcтвo нa зaкoнa и ocнoвни прaвa (DRFMG) към LIBE, което се състоя на 28 август.

Клеър Дейли е член на Европейския парламент от Ирландия, част от групата на Европейската обединена левица. В четвъртък тя внезапно подлага на критика Бойко Борисов и Иван Гешев, корупцията в България, техните " поддръжници в Европейския парламент ". „ Eврoпeйcкитe пaри дaвaт възмoжнocт нa oпрeдeлeни лицa дa бъдaт cилнo кoрумпирaни, a Eврoпeйcкaтa кoмиcия нe прeдприeмa дeйcтвия, кoeтo e рaвнocилнo нa cъучacтничecтвo”, сподели тогава Дейли.

От тогава до момента думите ѝ не престават да будят публичен спор и разискванията не стопират. Едни ѝ благодарят, други я подлагат на критика, трети споделят, че не знае какво приказва, четвърти се радват на остротата ѝ. От ФАКТИ се свързахме с евродепутата Клеър Дейли – за върховенството на закона, за митингите и за европейските пари, четете диалога ни:

- Г-жо Дейли, Вие говорихте доста разпалено за проблемите в България на съвещанието на LIBЕ в четвъртък – за какво, по какъв начин знаете толкоз за страната?

- Да, допускам това е било малко необичайно. Била съм на отмора в България преди доста години, мисля, че мястото беше красиво. Когато бях определена за евродепутат, вниманието ми беше привлечено поради недвижима благосъстоятелност на ирландци – жилища в България. Те имаха огромни компликации, до момента в който получат достъп до собствеността си и това ме заинтригува. Говорих по въпроса и предходната година, във връзка на механизма за съдействие и инспекция за България – тогава бяхме единствените хора, които възразиха механизмът да бъде вдигнат. Като резултат на това български жители се свързаха с мен и ми дадоха повече информация.

Истински си отворих очите обаче, когато предишния декември Парламентът се оскърби да предложения Гешев на чуване за антикорупцията, за оправянето за корупцията в Европейския съюз. Този човек беше поканен на платформата и това явно бях чела за митингите, за неговото назначение и всички компликации към него. Просто не можех да допускам, че каним човек, който е забъркан в толкоз доста явни кавги и непозволени дейности.

Участвах и в това съвещание, а по-късно допускам, че имах интерес към тематиката. Имах удоволствието да видя всички протестни дейности, които се случват. Много българи идват в Ирландия поради селското стопанство, само че, съгласно моите изследвания, доста от тези хора са експлоатирани у дома в България, само че също и в други елементи на Европа, където отиват, с цел да работят.

За мен наподобява като че ли доста пари се вливат в България и биват усвоявани от доста дребна група хора, до момента в който жителите остават небогати. Това е просто позорно. Доказателствата са налице и съм шокирана, че се приказва за това толкоз малко. Направо не мога да допускам, тъй като на фона на мащаба на това, което се случва е необикновено по какъв начин тематиката не господства в полемиките тук, само че е по този начин.

Миналата седмица беше опция да повдигнем въпроса и фактът, че вниманието е нараснало е, тъй като хората са на улицата.

- Какво мислите за митингите?

- Това е брилянтна опция да се трансформират разпоредбите на играта, както във всяко друго общество. Един различен член на Европейския парламент изрече доста положително мнение, за което беше права, аз самата желаех да кажа същото нещо, само че не ми стигна времето - хората в Европейския съюз приказват за Беларус и по какъв начин имат потребност от избори, по какъв начин Лукашенко е доста подкупен и ужасяващ – и евентуално е, само че Беларус даже не е в Европейския съюз.

Същите хора не споделят нищо за България, само че повода доста хора да виждат България в този момент е - и мисля, че комисарят го знае, тъй като се почувства доста неловко и не хареса това, което споделих - в случай че не беше обезпокоена, нямаше да отговори, само че повода е, че хората са на улицата – това значи, че Европейският съюз не може в действителност повече да пренебрегва държанието на Борисов.

Те си мислят, че ще им се размине, тъй като хората са тихи, само че в този момент, когато хората не са тихи, това евентуално трансформира всичко.

- Много хора видяха във Вашите думи реакцията, които чакаха дълго време от Европейския съюз – какво ще кажете на тези хора?

- Аз също чакам реакция. Имаше опити от групи в Парламента за полемика върху България след пленума тази седмица, само че то не съумя да стигне до дневния ред.

Изказах това мнение и на съвещанието – спекулира се и евентуално е истина, че Европейският съюз не е работил по този въпрос по-публично. Не споделям, че се оправят в проблемите в Унгария и Полша, само че несъмнено приказват доста повече за тях и оказват напън върху страните, до момента в който за България никой в никакъв случай не приказва.

Мислех, че има опция да приказваме за България този път и тя още не си е отишла, просто процесът е арестуван. Фактът, че има митинги прави обстановката неуместна. Тези митинги към този момент видно се случват по целия свят. Бях шокирана от количеството хора, които се свързаха с мен – явно българи в Ирландия поддържаха връзка с мен, само че по-късно и хора от целия свят. Българите са малко като ирландците – има толкоз доста българи по света, и всички виждат какво се случва.

Моето умозаключение е, че единствената причина Европейският съюз да не приказва за България е поради връзките на Борисов, само че фактът, че хората са улицата доста усложнява неговото прикриване.

Когато бях определена за евродепутат и имах проблем с ръководството на България писах до всички нейни представители тук. Това беше преди година, аз не ги познавах. Сама един или двама депутати ми дадоха отговор, когато адресирах проблемите и продължих да работя с тях. Мисля, че българските политици също си мълчат.

- Кои са политиците, от които получихте отговор?

- Човекът, който доста ми оказа помощ беше Радан Кънев. Свързах се още с Елена Йончева и Петър Витанов – сториха ми се другарски настроени, само че Радан се захвана истински с казуса и оказа помощ доста по въпроса със оправянето с корупцията.

Интересно е, че той е от партия, която е в същата група като партията на Борисов. Сигурно му е мъчно и наподобява да е добър човек. Пак споделям, не съм специалист по българска политика, само че от моя опит това беше индивидът, който ми отговори и беше отворен и непосредствен по отношение на проблемите в страната. Помислих си, че ги схваща доста добре.

- Според Вас, какви дейности би трябвало да бъдат подхванати от Европейския съюз по отношение на България?

- Аз пристигам от страна, в която също имаше големи проблеми. Миналата година, когато показах мнение, че механизмът за инспекция и съдействие не би трябвало да бъде преустановен за България, а би трябвало да остане някои хора споделиха, че това е деяние против българите. Тогава им споделих, че аз пристигам от страна, в която от време на време натискът от страна на Европейски Съюз е нещо, което искахме да се случва, тъй като искахме смяна по въпроси като правата на дамите.

Сега има толкоз доста следствия къде отиват европейските пари и те отиват в ръцете на доста дребна група от хора. За мен – аз споделих това и преди и настина го имам вяра, тези пари са източник на мощ за тези хора. Те оцеляват и процъфтяват, тъй като Европейски Съюз ги храни с парите на данъкоплатците, а те употребяват тези пари против жителите на страната.

Силно имам вяра, че е в полза на жителите тези пари да бъдат употребявани за реализиране на цели, а на ръководещите да бъде потърсена сметка. Не би трябвало да ги храним повече, до момента в който няма смяна.

Разбира се, не съм наивна – тази борба няма да бъде извоювана от Европейски Съюз, тъй като и те не са чудесни. Те също не са положителните – до момента са били щастливи, в случай че България е тиха, в случай че българите служат за евтина работна ръка, не ги е било грижа. Но би трябвало да ги е грижа, когато българите са проведени, когато те стачкуват – това прави нещата по-трудни за Европейски Съюз.

Вярвам обаче, че българските жители би трябвало да решат казуса. Отново - без да съм специалист в българската политика и да настоявам това, вашият президент наподобява да е добър човек. Със сигурност има положителни политици в България и щом натискът е за нови избори, значи смяната е нужна, само че с искане за действителна смяна, а не с тези нелепости за нова Конституция.

Един от най-големите проблеми е, че измененията, които българските управляващи правеха в действителност бяха недобри. Европейски Съюз споделяше, че това е напредък и промени, само че това бяха тъкмо противоположни дейности. Това би трябвало да идва от връзките на Борисов и неговата партия в Европейския парламент, основно с Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел. Мисля, че има и други свързани хора – мисля, че на Вера Йоурова ѝ беше неловко. Тези хора би трябвало да си кажат, че това е неистина и не могат повече да я прикриват. Корупцията в България, за която всички знаят би трябвало да бъде преборена.

Не зная какво ще се случи с митингите. Не зная и кой ги провежда, само че виждам, че има доста хора, които незабавно желаят помощ и решение без да имат избран проект. Може би имате потребност някой да излезе напред и да бъде водач. Не зная доста, само че зная това – и го споделих на хората, мъчно е и е комплицирано, само че в случай че не опитате да се организирате и да измененията нещата, значи към този момент сте изгубили. Ако се опитате да измененията нещата, може и да спечелите. Не е обезпечено, само че в случай че не се опитате, значи към този момент сте изгубили – няма да има смяна. Затова би трябвало да се опитате.

От разстояние и без да зная доста, президентът ми наподобява добър човек. Аз бих се радвала, че е там. Има и няколко доста положителни съдии и още доста хора, които знаят какво се случва. Фактът, че в този момент се провеждат може би значи, че ще продължат да го вършат. Със сигурност колкото по-дълго не престават, толкоз по-трудно ще става за ръководещите, тъй като те ще имат избор. Ще имат избор дали да не престават с тези нелепости за Конституция, което не е никаква промяна или ще би трябвало да се предадат.

Не зная дали митингите стават по-масови или отслабват, само че зная, че има интерес от българи по целия свят. Това, че има българи по целия свят също е от голяма важност. Искам да насърча българите, които живеят в Европа, Канада или Америка да притискат локалните политици, тъй като тогава те ще отвърнат с напън към българските политици.

- Всъщност в доста европейски градове се провеждат митинги.

- Да, зная и това е отлично. Имаше митинг и Брюксел и желаех да се причисля, само че се случи да съм отвън града. С мен се свързаха хора от Германия, от Ирландия, от Канада и това е от огромно значение.

Мисля, че имате потребност от мощ, която да провежда опозицията – не съумявам да видя това към този миг. Може би от гражданска организация, която да направи крачка напред. Трябва да има някаква мощ, която да сплотява. Преди това обаче по този начин или другояче имате потребност от избори, тъй че натискът за избори би трябвало да е преди всичко.

През последните дни доста хора ми писаха, също и хора от другата страна – хора, които ми споделят, че не зная защо приказвам, че няма всеобщи арести, а държавното управление е отлично.

- Как ще коментирате да вземем за пример писмото на юрист Станислав Станев към Вас, който споделя, че не знаете защо говорите?

- Да, той ми писа. Казваше, че приказвам политизирано и не зная какво споделям. Аз в действителност му отговорих, че всичко е политика, несъмнено, че не настоявам да зная всичко, само че съм щастлива да следя от близко нещата, за които приказвам. Имаше и още едно писмо от един човек, който ми споделяше същото нещо.

Получих голям брой писма от разнообразни хора, които са в разнообразни сфери на живота. Бях малко шокирана от това, тъй като за мен това демонстрира какъв брой огромна е празнината – доколко никой не дава публичност на идеята на българските жители, щом това изявление, което направих в Европейския парламент може да провокира такава реакция. На всички, които се свързаха с мен споделих, че би трябвало да опитат, тъй като другояче са изгубили.

Този човек Станислав, който споделя, че не зная защо приказвам – аз не го познавам, не зная дали той знае защо приказва. Но зная сигурно това, което съм виждала и чела по отношение на някои от финансовите измами, които не са отворени за дискутиране. Има случаи на потвърдена корупция. Фигурата на Гешев е обвързана със кавги още преди назначението му, а откогато е назначен свадите стават все по-големи – това е реалност.

Дали имам правото да разясня други страни – да, мисля, че имам. Нямам срещу хората да приказват за моята страна. Не настоявам, че имам всички отговори, че Ирландия е съвършена и сигурно не настоявам, че Европейският съюз е съвършен – те би трябвало да поемат огромна част от виновността.

Моят яд даже ще бъде по-насочен към Европейската комисия, тъй като това е мястото, където мога да повлияя. Българската политика и променянето на вашето държавно управление – това е работа на българските жители. Моя работа обаче е да желая сметка на Европейския съюз, който събира пари от всички нас и разрешава тези пари да бъдат изхарчени, с цел да могат хората на върховете да забогатеят за сметка на жителите. Те знаят какво се случва. Ако аз зная, значи и те знаят.

Изразих мнението и не го направих меко, че Борисов е задоволително интелигентен да не допира малцинствата по метода, по който Унгария или Полша се прицелват в гей общността или се държат расистки. За мен, това държание е изцяло недопустимо от страна на тези страни, несъмнено, само че в Европейски Съюз това е задоволително, че всички да заговорят какъв брой извънредно е това. Да, извънредно е, само че корупцията, кражбата на пари за замогване и резултатът на мафията също са ужасни. Защо не приказват и за това? Защо не стопират фондовете и поради тази причина?

Но не го вършат, тъй като евентуално са задоволително щастливи от ръководството, тъй като виждат стратегическото място на България в Европа и желаят другарски настроено държавно управление в средата на пътя, държавно управление, което е щастливо да остане в Европейски Съюз и не се интересуват, че те остават в Европейски Съюз, с цел да облагодетелства себе си, а не за положителното на жителите.

Както споделих, работата на политиците в България е положителното на нейните жители. Моята работа е да желая сметка от Европейската комисия. Зная, че митингите са малко без посока, само че те въпреки всичко отиват някъде. Когато хората бяха у дома и не стачкуваха, не отиваха на никое място. Властимащите би трябвало да се обезпокоени от протичащото се. Казват, че е най-тъмно преди изгрева. Може да станат още по-лоши, може да приказват, че ще се държат за властта, само че това ще е тъкмо преди да си отидат.

Имаше и още един човек, който насочи пъклен рецензии към мен, а аз в никакъв случай не съм го срещала. Имаше доста развито мнение за мен и каква съм аз, а аз си мислех – „ Божичко... “.

- Знаете ли, че има и изявления за Вас в български медии – описват коя сте, някои Ви упрекват в разнообразни неща?

- Наистина? Това е полуда. Но е добре – това е добър знак. Оскар Уайлд - известният ирландски драматург, е споделил, че „ има единствено едно нещо на света по-лошо от това да приказват за теб и то е да не приказват за теб “. Ако приказват за теб, значи се тормозят, че би трябвало да отговорят на това, което казваш. Трябва да се опитат да те дискредитират, тъй като хората слушат.

Това е знак за уязвимост от тяхна страна. Беше ми занимателно по какъв начин извадиха трика с комунистите в случай, че знаем, че доста от хората, които се облагодетелстваха от колапса на Съюз на съветските социалистически републики и Източния блок бяха вторите комунисти. Много от хората, които се облагодетелстваха бяха хора на остарелия режим.

Само българските жители могат да се оправят с тях. Хващате вярната вълна с тези митинги. Те несъмнено са обезпокоени. Младите хора, елементарните хора би трябвало да излязат напред и да кажат –„ Аз, аз ще бъда индивида, който ще показа моята общественост “. Успех, чудесни сте и се дръжте!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР