ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Американски дипломат: Вашингтон не си прави илюзии нито за Борисов, нито за ситуацията в България

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Дъждовни води: Г-н Пардю, следите ли събитията в България? Какво е мнението Ви за тях?

Джеймс Пардю: От годините ми като дипломат на Съединени американски щати в България у мен за цялостен живот остана обвързаност към българския народ и надълбоко почитание към България, към нейната история и просвета. Така че - да, проследявам допустимо най-отблизо новините за протичащото в България. Не съм сюрпризиран от продължаващите демонстрации в София и в други градове. Те са израз на дългогодишното отчаяние на българския народ от нивото на корупция, от слабостта на правовата страна, от силата на олигарсите и проведената престъпност в страната. В доста връзки през последните години демокрацията в България се намира в оттегляне. Премиерът Борисов на процедура трансформира България в еднопартийна страна без сериозна политическа съпротива като опция за гласоподавателите. Медийната независимост е извънредно лимитирана, а върховенството на закона е доста проблематично. Обществото към този момент е изтощено от непрекъснатото налагане на нечии ползи. В резултат от това хората излязоха на улицата, с цел да изразят недоволството си от настоящето държавно управление, само че единствено отстраняването на няколко души от властта няма да реши структурните проблеми в българската народна власт.

Дъждовни води: Има ли публична позиция на Съединени американски щати по тези събития - на Държавния департамент и Белия дом? Посолството на Съединени американски щати в София разгласява изказване, което звучеше благоразположено към митинга в България.

Пардю: Сигурен съм, че държавното управление на Съединени американски щати и изключително посолството на Съединени американски щати в София наблюдават доста деликатно обстановката. Очаквам Съединените щати да поддържат не съответен човек, а правилата на демокрацията - свободата на печата, свободата на словото и правото на събирания, върховенството на закона, свободните и почтени избори и публичния избор сред конкуриращи се политически партии. Отлично беше изказването на дипломат Мустафа по отношение на значимостта на правото на мирни митинги в една народна власт. Хората имат право спокойно да изразят недоволството си от държавното управление, когато това държавно управление не дава отговор на главните стандарти на демокрацията.

Дъждовни води: Може ли Бойко Борисов да разчита на поддръжка от Съединени американски щати? Посещението му в Белия дом през 2019 беше показано като голям триумф в България.

Пардю: Българският народ е значим съдружник и, несъмнено, може да разчита на поддръжка от Съединените щати в този момент и в бъдеще. Що се отнася до министър-председателя, Съединени американски щати признават конституционно определения водач на България, а и на всяка друга нация. И нормално не се обвързват с съответно лице. Срещата в Белия дом през 2019 беше сполучлива за България. Аз го правя оценка значително като израз на благодарност за това, че България купи военните самолети F-16. Замяната на остарели самолети от руската ера с нови машини на НАТО доста усъвършенства българските Военновъздушни сили. Срещата беше и опция за двамата ръководители да изразят директно своите визии на най-високо ниво по други значими въпроси сред двете страни. За Съединени американски щати е доста значимо да се подсигурява, че България не зависи извънредно и единствено от Русия като единствен източник на сила. И аз съм сигурен, че на срещата това е било централна тематика.

Дъждовни води: Каква роля играе България в американската външна политика? Отношения с Русия и Турция, участие в НАТО, енергийните планове?

Пардю: България е доста значима за американската външна политика. България е съдружник в НАТО, член на Европейския съюз и най-малко по принцип се е заела със западните демократични полезности. Освен това страната заема основно място на стратегическия сухопътен мост сред Изтока и Запада. Историческите и културни връзки на България с Русия са значими, както и географската непосредственост и отдавнашните връзки с Турция. Русия резервира в България едно доста въздействие, само че при режима на Путин този факт не е нещо позитивно, както самите българи добре схващат. Особено притеснително е, че Москва господства в енергийния бранш в България. Ето за какво Вашингтон продължава да акцентира, че енергийното разнообразие е най-хубавият вид за България.

Дъждовни води: Вашият правоприемник като дипломат на Съединени американски щати в София Джон Байърли изпрати във Вашингтон негативен отчет за предишното на Бойко Борисов. Вие самият разполагахте ли с тази информация? И може ли да ѝ се има вяра?

Пардю: Всеки дипломат е задължен да дава пред националното си управление една реалистична оценка за водачите, държавното управление и обстановката в страната, в която съставлява Съединените щати. Уверен съм, че Вашингтон не си прави илюзии нито за премиера, нито за обстановката в България.

Дъждовни води: Каква е Вашата прогноза за развиването на обстановката в България?

Пардю: Размерът, обсегът и продължителността на тези демонстрации ги вършат значим израз на съпротивата против съществуващото държавно управление. А дейностите на министър-председателя към този момент не задоволяват стачкуващите. При това развиване на нещата не е ясно дали държавното управление на Борисов може да оцелее. Много се надявам в избран миг да се появят устойчиви, конкурентни политически партии с либерален дневен ред, които да оспорят актуалното еднопартийно ръководство. Може би тези демонстрации ще родят нови водачи и опозиционни партии. Ще забележим. Освен това настояванията към този момент са ориентирани единствено към отстраняването на премиера, протестиращите не издигат платформа за промени, които ще подобрят положението на демокрацията в България. А проблемите с демокрацията в България не са от през вчерашния ден, те надвишават мандата на един министър-председател. Необходими са фундаментални промени в региона на върховенството на закона, отговорността пред гласоподавателите, равенството на опциите и медийната независимост. Настоящата обстановка е нестабилна, тъй че е мъчно да се предвижда бъдещето с някаква акуратност. В последна сметка стачкуващите и министър председателят би трябвало да реализират стабилно решение. Лично аз бих призовал и двете страни да намерят спокойно решение на митингите.

Автор: Александър Андреев
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР