ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Христо Христев: МВР може само ефективно да бие*

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Коментар на Христо Христев във " Facebook "

За по-малко от 24 часа след потреблението на мощ от полиция и жандармерия за разпространяване на протестиращите в центъра на София жители, излязоха голям брой свидетелства от потърпевши и очевидци, които приказват, че сме изправени пред догадка на несъразмерна, а във връзка с значително лица и изцяло безпричинна приложимост на мощ, нещо, което не може да бъде несъмнено по различен метод, с изключение на като изцяло неприемливо в една европейска демократична страна полицейско принуждение.

Особено фрапантни са няколкото случая на принуждение над публицисти,

при които са налице доказателства, че полицията е използвала мощ откакто е било наясно, че съответните потърпевши са публицисти, кореспонденти или фотографи на медии. В тази връзка през вчерашния ден беше направено и преднамерено изказване на Комисаря по правата на индивида на Съвета на Европа.

Оттам нататък, даже измежду протестиращите да е имало лица, чието държание допуска потреблението на мощ, с цел да бъдат обезвредени, тя би трябвало да е пропорционална и ориентирана към тези съответни протестиращи, които са хвърляли предмети или други рискови средства по полицейските елементи.

Това, че обособени крайни детайли са се инкорпорирали в митинга и са упражнили неприемливо държание по отношение на полицията, по никакъв метод не разрешава и не оправдава полицейските елементи да бият всички наред, да повалят инцидентни хора на земята, като ги душат, настъпват и ритат главите им с крайник, да хвърлят хора против стени и колони или да заплашват реагиращи на несъразмерната приложимост на мощ жители, че „ ще им строшат главата “.

Подобни форми на полицейска ексцесия несъмнено са почтени за всяка очевидна или по-прикрита властническа страна, само че са неприемливи като дейности на полицията в една европейска народна власт, страна по Европейска конвенция за правата на човека и член на Европейския съюз.

Недопустимо е също да бъде упражнявано полицейско принуждение против публицисти ,

отразяващи митингите, като против тях се употребява сълзотворен газ и се нанасят удари, даже откакто са се легитимирали, че упражняват професионалните си отговорности да осведомят обществото.

Действията на органите на Министерство на вътрешните работи на 2 септември слагат закономерно и въпроса, дали не сме очевидци на режисиран мизансцен, при които едни лица са докарани съзнателно на митинга за да подхващат крайни форми на дейности и да упражнят мощ против полицията, полицията по разпореждане от горната страна изчаква целеустремено тези лица да си изиграят ролята, след което употребява мотива комфортно да бие наред протестиращите жители, пробвайки се да сътвори положение на боязън и възпиране от присъединяване в митингите.

При всички положения дейностите на органите на вътрешна сигурност в тази обстановка, както в още няколко случая на потребление на мощ по време на митингите или несъблюдение на функционалностите им да подсигуряват публичния ред при всеобщо събиране на жители, упражняващи конституционните си права, като случаят на кръстовището пред посолството на Румъния, закономерно слагат въпроса: в положение ли е Министерство на вътрешните работи със настоящия си състав и управление да извършва съответно отговорностите по запазване на вътрешната сигурност и публичния ред в една демократична страна? Защото това, на което станахме очевидци на 2 септември, приказва, че след 30 години народна власт се оказва, че

Министерство на вътрешните работи сигурно може да извършва с отдаденост и успеваемост една своя функционалност - да бие.

Предвид на така наречен оперция „ Червеите “, разразила се към митингите през 2013-2014 година, имаме мотив да считаме, че вътрешното ведомство извършва добре и друга една функционалност – да подслушва и навлиза в правната сфера на частните лица в прорез с разпоредбите на българското и европейското законодателство, с цел да събира информация за тях за политически и други противоправни цели.

За останалите, влизащите в обсега на правоохранителна активност задания, вътрешното министерство и в частност, полицията напълно не показват такава успеваемост, неустрашимост и резултати. А всеки от нас може да наведе голям брой образци, в които органите на Министерство на вътрешните работи не извършват съответно законовите си отговорности.

Например не разкриват с години банди нарушители, които атакуват хора от ненавист в центъра на София .

Или не могат с години да разкрият причинители на телефонни измами, които цяла България знае къде живеят, кои са и какви покои са вдиганли от измами. Или не могат да разкрият и спрат противозаконното изсичане на големи елементи от българските гори от така наречен дървена мафия.

Затова, когато протестираме в отбрана на правовата страна или поради неналичието на дейно противопоставяне на корупцията, не би трябвало да забравяме, че гарантирането на естественото действие на правовата страна е невероятно без съответна работа на правоохранителните органи, които са на първа линия в гарантирането спазването на закона.

Наред с прокуратурата, системата на вътрешна сигурност е различен основен фактор на ерозията на правовата страна, в която България живее от години и която доближи своята кулминационна точка по време на актуалното ръководство.

И когато приказваме за нужните промени, които ще създадат България същинска правова страна, същинска европейска народна власт и ще ни разрешат да се откъснем от последните места на съвсем всички вероятни неподходящи ранглисти в Европа, не би трябвало да забравяме, че измежду основните промени, които към момента не са се състояли в България, е тази на системата за вътрешна сигурност.

Гражданите, които бяха жертви на произвол и принуждение от страна на полицейските елементи имат всички предпоставки да подадат тъжби за търсене и наказване на причинителите на това принуждение, както и да подхващат дейности за наказание на страната за породените им неимуществени или имуществени вреди вследствие на полицейския произвол.

А грозните подиуми на брутална и непремерена мощ, прилагана против лица, които явно с нищо не са провокирали сходни ексцесии, би трябвало да ни накарат да си дадем сметка, че жизненоважна част от промяната на системата на вътрешна сигурност е налагането на нов модел на асортимент и образование на състава на тази система.

Защото чиновниците на системата на вътрешна сигурност в една демократична страна

не могат да наподобяват и да се държат като разпасани селски биячи,

на които им доставя животинско наслаждение да смачкат някого от пердах.

Защото чиновници на системата на вътрешна сигурност могат да бъдат разнообразни, могат да наподобяват на естествените и цивилизовани служители на реда, които сме виждали в Европа, в случай че се сортират, образоват и управляват съответно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР