ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

ЕС заговори за санкции срещу Анкара. Ще се стресне ли Ердоган?

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Засега опасността е към момента единствено в полето на дипломацията. Но докога? На срещата на външните министри от Общността Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел разгласи, че на идната среща на върха в Брюксел след три седмици ще се проведат съвещания за налагането на наказания на Турция.

Този политически поврат е дипломатически триумф за Гърция и Кипър – точно те настояха за наказания поради продължаващите противозаконни сондажи на Турция за петрол и газ, както и поради наличието на турски военни кораби в Източното Средиземноморие.

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изрази удовлетвореността си в изявление за Дъждовни води: „ Това е триумф освен за Гърция, а и за целия Европейски Съюз. Ние сме изправени против турската експанзия в източната част на Средиземно море, която е в нарушаване на интернационалните закони и интернационалното морско право. Ако Турция не се вразуми и не се върне към разговора и съблюдаването на интернационалното право, на дневен ред излизат глобите “.

Опасност от боен конфликт

Колко взривоопасна ще се окаже ситуацията, в случай че турските военни кораби насочат оръжията си против гръцките или френските фрегати? След един сходен случай Франция изпрати свои военни кораби да окажат поддръжка в източно Егейско море. Дали не е трябвало да се работи по-рано?

„ Проблемът е, че Турция не познава граници, а това са интернационалното право и интернационалното морско право. Трябва да се прокарат ясни линии. Турция би трябвало да разбере, че не може да живее без да се преценява с интернационалното право. Това е рисково освен за района, а за целия свят “, разясни Дендиас.

Същевременно гръцкият външен министър удостовери своята подготвеност за договаряния. Атина се надява на задоволително за всички решение и е подготвена да седне на масата за договаряния.

Какво може да предприеме Брюксел?

Що се отнася до характера на глобите по отношение на Турция, Жозеп Борел открои редица благоприятни условия. Те биха могли да бъдат ориентирани против обособени хора, против благосъстоятелност, като да вземем за пример кораби, на Турция би могло да се забрани да употребява европейските пристанища или пък да ѝ бъде отхвърлен достъп до технологии и доставки.

Всички ограничения би трябвало да се аргументират с противозаконните действия от страна на Турция и да целят прекратяването им. Ако и това не помогне, могат да бъдат наложени наказания против турската стопанска система.

Първо ще опитат с договаряния

Преди обаче тези наказания да бъдат разисквани, както подчертаха и Жозеп Борел, и немският външен министър Хайко Маас, би трябвало още един път да бъде потърсено дипломатическо решение.

Това беше и задачата на визитата на Хайко Маас в Анкара при започване на седмицата, което обаче завърши без резултат. Зад фасадата на европейското единение се крият най-много опасенията на Германия и Италия, че Ердоган може да пусне бежанците към Европа, както показват дипломати.

Автор: Барбара Везел
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР