ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за

...
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за
Коментари Харесай

Полицаите, които отказаха да служат на Лукашенко: Не искахме да бием беззащитни хора

ФАКТИ разгласява отзиви с необятен набор от гледни точки, с цел да предизвиква градивни диспути.
Протестите в Беларус бяха потушени със мощ. " Това си беше същинска война против невъоръжени хора. Напуснах, тъй като не желаех да удрям хората по улиците ", споделят няколко някогашни служители на реда, отказали да служат на Лукашенко.

На 18 август Александър Лукашенко подписа декрет за награждаването на повече от 300 белоруски служители на реда с орден за „ безупречна работа “. От вътрешното министерство настояват, че това няма нищо общо с дейностите на полицията по време на митингите, почнали на 9 август, защото подготовката за награждаването била почнала още през март. Междувременно от силовите ведомства започнаха да уволняват чиновници поради последните събития. В обществените мрежи някои от тях поместват видео обръщения към някогашните си сътрудници, направени от тях фотоси и други документи. Защо те подхващат тази стъпка и от какво се притесняват? Дъждовни води се свърза с няколко от уволнените служители на реда.

" Давали сме клетва пред народа "

Сътрудник на Следствения комитет на Беларус, който условно ще назовем Владимир (истинското име се пази в редакцията), споделя за Дъждовни води, че протестиращите в неговия град са били разпръснати със мощ. „ Видео е запечатало по какъв начин при задържането на човек, паднал на колене, служителите на реда го постановат с палки. Разговарях с служител на реда, взел участие в сцената, и бях впечатлен от метода, по който той споделя за случая “, споделя Владимир.

Самият Владимир предложил да се свика заседание на офицерския и управителния състав на Следствения комитет, с цел да се обсъдят дейностите на силите за сигурност по време на мирните акции. „ Преди всичко става дума за това, че са били осъществени редица закононарушения, които в различен миг щяха незабавно да станат обект на в детайли следствие. Но този път реакция нямаше, а ние сме давали клетва за честност пред народа. Тук очевидно играят роля политически ползи, а не спазването на закона “, споделя Владимир.

Неговото предложение било отхвърлено, а самият той бил отхвърлен от работа и сега се правила служебна инспекция на дейностите му. Възможно е след 17-годишна работа Владимир да бъде уволнен за „ дискредитиране “ на Следствения комитет. Пред Дъждовни води той споделя, че се опасява за себе си и за фамилията си. „ Убеден съм, че когато отмине сегашната рецесия, сегашното държавно управление ще подложи на някакъв тип репресии както мен, по този начин и тези мои сътрудници, които постъпиха на същия метод “, споделя той.

" Тръгнах си, тъй като не желаех да удрям хората "

Съгласен с това е и капитанът от милицията Егор Емелянов. Бившият чиновник на охранително звено към вътрешното министерство в град Новополоцк също е прослужил 17 години и е желал да се пенсионира предварително още преди изборите.

Но му отказали с аргумента, че би трябвало да изкара службата си до дъно. В противоположен случай трябвало да върне еднократното парично заплащане от към 2 500 $, изплащани като тласък за сключването на контракти за дълготрайна работа.

„ Имам семейство, всички живеем на заем, в това число жилището ни е на погашение, по тази причина беше мъчно решение. Но след събитията от 9 и 10 август към този момент нямах никакво подозрение - разбрах, че не мога повече да послужвам. Това беше същинска война против беззащитни хора ".

Емелянов споделил на началниците си, че няма да излезе на открито, с цел да гони и бие протестиращите, даже и да му бъде подредено. „ Щом е по този начин, предизвестиха ме те, няма да се разделим с теб по живо по крепко. Тогава аз просто оставих служебната си карта и споделих, че повече няма да се явя на работа. "

Емелянов твърди, че в никакъв случай не е взел участие в силови акции против мирни демонстрации, такива и не се били случвали преди този момент в Новополоцк. По думите му, локалните чиновници на реда и в този момент не са ползвали мощ, нито са употребявали оръжие. Насилието било дело на изпратени от другаде военни подкрепления и на отряди на ОМОН, споделя той.

След като капитанът напуснал, уволнили петима от неговите някогашни подчинени. „ Чух управлението да тръби, че съм се продал на Европа за пари. Страхувам се, тормозя се и за фамилията си. Ако тези хора се задържат на власт, ме чакат огромни проблеми ", споделя Емелянов.

" Разбрах, че нямам място в системата "

Свой персонален избор е направил и подполковникът от милицията Александър. „ След като видях фотоси на хора, пребити от органите на реда, разбрах, че повече нямам място в системата ", споделя той за Дъждовни води. По думите му, хората очаквали изборите като празник, само че вотът им останал незачетен. „ Не настоявам, че съм видял по какъв начин фалшифицират резултатите. Но хората от изборната комисия се опасяваха да излязат на улицата, не можеха с нищо да си обяснят изборните резултати, просто седяха и плачеха ", споделя подполковникът.

Изборите и събитията след тях дефинитивно убедили Александър да подаде молба за овакантяване. „ Видях с очите си какви хора излизат от ареста на улица „ Окрестина " в Минск. Не на това сме учили курсантите, не за това сме служили ", прибавя той. По никой метод Александър не може да си изясни сегашната свирепост на органите на реда. „ Ние сме един народ и не трябва да се противопоставяме едни на други или да се избиваме ", споделя още той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР