fakti.bgснимка: БулфотоСъществуват множество версии за произхода и предназначението на цветните

...
fakti.bgснимка: БулфотоСъществуват множество версии за произхода и предназначението на цветните
Коментари Харесай

За какво служат цветните маркировки на гумите

fakti.bg

фотография: Булфото

Съществуват голям брой версии за произхода и предназначението на цветните маркировки на новите автомобилни гуми. Според някои от обясненията те служат за обозначаване на техническа информация без никакво значение на крайния консуматор, а най-параноичните хипотези гласят, че по този начин производителите бележат бракувана или непреминала първокласен надзор продукция. Всъщност логиката подсказва, че щом маркировките са нанесени с багра, която рано или късно се изтрива (обикновено незабавно след първия монтаж), носената от тях информация има краткотрайна новост.

Съществуват най-общо три вида цветни обозначения. Първият от тях са кръгли петна с диаметър 5-10 мм, нанесени на борда на гумата покрай вътрешния борд откъм джантата. В взаимозависимост от цвета (бял, жълт, зелен, червен и т.н.) те носят друга информация. С жълтите по предписание се маркира най-леката част от гумата, за която е целесъобразно да се подравни с вентила при първи монтаж, с цел да се употребяват по-малко компенсиращи тежести при балансирането. Разбира се, разликите в тежестта на другите зони на качествена нова гума са оскъдни, тъй че сходна маркировка губи новост след първото екстрено прекъсване.

Кръговете с различен цвят носят сходен смисъл. С алено, да вземем за пример, се отбелязва най-тежката част от гумата, която би трябвало да се инсталира против вентила. Петната могат да служат и за ориентир при първия монтаж на нов автомобил в фабричен условия, тъй че нямат никаква изгода за потребителя или гумаджията.

Цифрите или числата в кръг, квадрат, окръжност или ромб, нанесени по предписание с бяла багра на борда, са знак за преминат механически и първокласен надзор. Поставяйки подобен щемпел, служащият в завода-производител поема отговорност за годността на продукцията, като номерът служи за идентификация. Значимостта на такава маркировка за крайния консуматор също клони към нула.

Същото може да се каже и за цветните полоси, нанесени по грайфера или в каналите му. Тази маркировка е обект на най-вече спекулации и клюки, някои от които искрено неуместни (например, че служат за обозначаване на бракувана продукция). Всъщност предназначението им е напълно прозаично. Цветните линии служат за бързо различаване на другите модели и размери на гумите в складови условия, при които нормално се вижда единствено грайферът.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X×За да продължите, би трябвало да се регистрирате в уеб страницата Ако сте не запомнили вашата ключова дума может
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР