ФАКТИ.бгНа 11 май 1897 г. край пазарджишкото село Радилово е

...
ФАКТИ.бгНа 11 май 1897 г. край пазарджишкото село Радилово е
Коментари Харесай

На този ден е убит Щастливеца

ФАКТИ.бг

На 11 май 1897 година край пазарджишкото село Радилово е погубен Алеко Константинов (Щастливеца).

Целта на покушението в действителност е неговият сателит Михаил Такев, юрист и политик, който остава незасегнат.

Двамата, другари и сътрудници от Демократическата партия, се срещат инцидентно в Пловдив на 8 май, където имат каузи – по това време Щастливецът работи като юрист. Такев кани писателя в родния си град Пещера, с цел да отпразнуват дружно празника на светите братя Кирил и Методий.

Вечерта на 11-ти, на връщане от Пещера към Пазарджик, те се отбиват за къса отмора в село Радилово, където са били и сутринта. Минути откакто напущат селото, им е устроена съдбовната засада. Само дни след нещастието, заговорът се разплита. Подбудител на нападението се оказва кметът на село Радилово, Петър Минков. Причината е безусловно прозаична – сред жителите на Пещера и Радилово от дълго време тлее омраза поради противоречива гора и земя. Освен това кметът ненавижда Такев, защото са политически съперници. Минков взема решение да се възползва от сгодния случай и да провежда нападение против депутата.

Съдебният развой против нарушителите трае единствено пет дни – от 3 до 7 ноември 1897 година Физическите убийци, радиловчаните Милош Топалов и Петър Салепов, дружно с кмета Петър Минков, са наказани на гибел. Тъй като Салепов е малолетен, заменят смъртната му присъда с 15 години затвор. На 13 април 1898 година Минков и Топалов са обесени в Пазарджик.

Алеко Константинов е създател на пътеписите " До Чикаго и обратно ", " Какво? Швейцария ли? ", " През марта на Чепино " и на фейлетоните: " Бай Ганьо ", " Миш-маш ", " Разни хора - всякакви идеали " и други

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` После
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР