Фактът е, че не се справи добре с провеждането на

...
Фактът е, че не се справи добре с провеждането на
Коментари Харесай

Денков недоволен от ЦИК, иска смяна на състава ѝ

Фактът е, че не се оправи добре с провеждането на изборите този път. Това съобщи министър председателят Николай Денков, който дава отговор на въпроси на жители и медии онлайн във Facebook във връзка навършените пет месеца от старта на кабинета.

Той означи, че ЦИК е нарушила Изборния кодекс и за това несправяне би трябвало да се търси промяна на състава ѝ.

По думи на премиера съставът на Комисията е от времена със напълно друга политическа настройка и не отразява действителността сега.

В отговор на въпрос за диалог на Денков с министъра на електронното ръководство на министъра против Кирил Петков и Божидар Божанов за изнудване министър председателят уточни, че през вчерашния ден е разговарял с Йоловски. Министърът обаче е отказал да даде спомагателна информация, тъй като сега тече следствие.

" Разбирам това и не съм упорствал. Но както и различен път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че изказванията, които видях в медиите няма по какъв начин да са правилни ", безапелационен бе министър-председателят.

" Сиела Норма " укори ЦИК в съзнателно бавене на подготовката на машинния избор

Комисията поръчала несъответствуващ тип хартия за устройствата

По мотив работата на Йоловски министър председателят уточни, че има една променчивост. " На първи тур бе даден мотив от МЕУ да отпаднат машините, само че за втория тур имаше добра организация. Поискал съм да се направи една обстойна инспекция за какво се е случило това ", разясни той.

Според него сега не би трябвало да се търси промяна на министри , изключително на такива, които по негови думи си правят работата.

" МЕУ направи електронното връчване на фишовете и други То съумява да извади решения, които са предстоящи с години от хората, единствено за месеци ", посочи Денков, само че въпреки всичко призна, че този скандал хвърля сянка върху държавното управление.

Относно Мустафа Карадайъ и на въпрос по какъв начин би работил с придвижването под директното водачество на Ахмед Доган, Денков посочи, че би трябвало да се работи с всички партии, които поддържат кабинета.

" Ще търсим поддръжката за смяна на Конституцията и болшинство от 2/3. Често виждаме изявления на други партии и обединения, сякаш те вземат участие в гласуванията в Народното събрание в интерес на ПП-ДБ - дано да се разберем, това са гласувания в интерес на българския народ, а не в интерес на една или друга партия ", акцентира министър председателят.
 В неделя на изборите – единствено с хартия
В неделя на изборите – единствено с хартия

Решението бе взето от ЦИК, комисията била осведомена с отчета на ДАНС

Той разясни, че е поръчал на финансовия министър Асен Василев да свика съвещание на Министерския съвет. " Едно съвещание се възнамерява авансово и задачата е ясна - в първия ден след изборите да бъдат признати данъчните закони и разискването им в Народното събрание да стартира през днешния ден, на следващия ден, вдругиден ", разяснява министър председателят.

Той означи, че Министерският съвет е приел данъчните промени и те към този момент са импортирани в Народното събрание. Оттук нататък думата била на депутатите.

Денков бе безапелационен, е претекстовете за въобще не са слаби. Става дума за доста съществени нарушавания - документирани са и политически пристрастия, уточни той и добави, че е разкрил претекстовете, с които е освободен предшественикът му, а точно, че е изискал дълготраен отпуск.

" Така че спрямо претекстовете, които аз съм показал - за прикриване на нарушавания на закона и политически пристрастия, са доста по-сериозни ", посочи министър председателят и добави, че претекстовете са три страници.

По негови думи президентът  смяна на ръководителя на ДАНС, тъй като той му пречел да си извършва отговорностите, които имам по Конституция. По тази причина, съгласно Денков, той надвишава пълномощията си.
 Кой дърпа конците в МЕУ, пита Демерджиев
Кой дърпа конците в МЕУ, пита Демерджиев

Правителството се държи като съпротива на самото себе си

" Аз би трябвало да мога да работя с ръководителя на ДАНС, с цел да си правя работата. Следващият ръководител ще бъде координиран с него, тъй че да е човек, който да бъде допустим ", увери министър-председателят. Той още веднъж акцентира, че в случай че стане нещо в областта на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това.

Във връзка с той означи, че се чака актуализация в средата на идната година с към 11%. Използвали се всички благоприятни условия размерът на самите пенсии да бъде задоволително висок.

" Министърът на финансите се изрази вярно, че по този начин ще се дадат коледни добавки всеки месец - доста по-справедливо е да се дава максимумът, а не да се икономисват пари през годината и да се дадат по едни 50 лева най-после ", уточни министър председателят.

По мотив той посочи, че единственият аршин, който не покрива страната ни, е по-високата инфлация. Оценки ще се вършат през април-май идната година.
 Пенсионерите без коледни, само че с 11% нарастване на пенсиите
Пенсионерите без коледни, само че с 11% нарастване на пенсиите

Това е доста по-честно за тях, в сравнение с благодеяние един път в годината, съгласно Асен Василев

Във връзка с изявлението от през вчерашния ден на румънския министър председател, че България и Румъния би трябвало да са отделят по пътя за Шенген, Денков изрази мнение, че тази оценка е единствено за вътрешна приложимост. " Няма никаква индикация, че България и Румъния вървят по разнообразни писти. Трябва да вървим дружно, с цел да решаваме общите си проблеми ", настоя той.

Денков разяснява и строителството на Автомагистрала " Хемус ". Той уточни, че се работи по първите три сектора, въпреки и не с мечтаното движение.

" По пътя към Ботевград се работи, извадени са решенията за първите два сектора по пътя Русе- Бяла. До края на годината ще бъде пусната поръчка и за плана от София към Петрохан ", изреди Денков и добави, че се работи по проблеми с инхаус процедурите, с узаконяването.

За обстановката в БДЖ министър председателят означи, че влаковете са доста остарели. Има четири публични поръчки - за малко Някои от тях се апелират в Комисия за защита на конкуренцията, порадо което периодите сзависят от това какъв брой бързо ще стане това и ще стигне ли до Върховен административен съд. Търси се и друго финансиране, което да обезпечи по-бързото им закупуване.
 Цветлин Йовчев: Премиерът не може да желае оставки в ДАНС по страсти
Цветлин Йовчев: Премиерът не може да желае оставки в ДАНС по страсти

В отчета на ДАНС нямало мнение, което да разкрива опасност за националната сигурност

По тематиката с Денков увери, че редоно разисква със здравния министър въпроса.

Той акцентира, че има от близо 3 години, заради което не можело да се каже, че тази опция се появява скоростно и за първи път.

Според премиера е явно, че има конфликт на лобита.

Обсъжда се дали да се постави временен интервал, само че поетапното влизане на електронните предписания няма да бъде анулирано. Това е европейската процедура и тя ще изсветли доста проблеми, убеден е Денков.

Относно която планува предложение на храни на по-достъпни цени, той разясни, че фокусът е върху базови храни. Разликата с брошурите е, че там има необятен набор от артикули, които от време на време са и в лимитирани количества, изясни министър председателят.

Очаква се процедурата да започва от 15 ноември.
 Денков прикани Радев да не влиза в коловоза да плаши хората с тока
Денков прикани Радев да не влиза в коловоза да плаши хората с тока

Но не чака проблеми с прегласуването на Закона за енергетиката след ветото на президента

Министър-председателят не чака промени в цените на тока след либерализирането. По негови думи това ще разреши на потребителите да търсят по-изгодна цена и да сменят доставчика. Премиерът добави, че след 2026 година има фонд, който да разреши цената за хората, които изпитват усложнения, да не нараства.

Денков отхвърли изказванията, че цената на газа у нас не понижава, както в останалите европейски страни. Цената през лятото понижава, а през есента се усилва, акцентира той.

Относно доставките на съветски газ министър председателят напомни, че той е бил спрян от " Газпром ", а не от българското държавно управление . " Той не е показал предпочитание отначало да разисква с българското държавно управление, само че и не виждаме причина да преговаряме с обезсърчителен снабдител. Имаме други възможности. Имаме доставки от Азербайджан - той е благонадежден снабдител с по-евтин газ ", разяснява Денков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР