Фактът, че Владимир Зеленски иска да отстрани стария си приятел

...
Фактът, че Владимир Зеленски иска да отстрани стария си приятел
Коментари Харесай

“Изложиха го” - Зеленски обяви война на най-близкото си обкръжение

Фактът, че Владимир Зеленски желае да в профил остарелия си другар Иван Баканов от поста началник на СБУ, стана прочут в петък. “Политико ” се базира на четирима чиновници, близки до президента и един непознат посланик. Защо някогашният шоумен в сложни времена загуби доверие в най-привидно надеждните си сътрудници?

" Не знаем къде е "

Баканов не е за първи път в центъра на скандал. В навечерието на спецоперацията шефът на СБУ просто изчезна - в президентството споделиха, че не знаят къде се намира.

Медиите допуснаха, че високопоставеният чиновник е отишъл в Германия дружно с дясната си ръка, шефът на Главното ръководство на вътрешната сигурност на СБУ Андрей Наумов. Последният бяга от страната няколко часа преди началото на спецоперацията и е хванат на границата на Сърбия и Северна Македония едвам на 7 юни.

Наумов е обвинен в пране на пари и шпионаж в интерес на Русия. Заедно с него е арестуван и немският жител Александър Акст, който попада под украинските наказания поради обвинявания в контрабанда. В колата са разкрили 600 хиляди евро, 125 хиляди $ и два изумруда.

Баканов очевидно не е бил с тях. Той е открит по-рано: той се яви пред публицисти през април, с цел да приказва за задържането на водача на “Опозиционната платформа - За живот” Виктор Медведчук.

Според украинските сили за сигурност политикът е избягал от домакински арест незабавно след експлоадирането на военните дейности и се е опитал да напусне Украйна, само че чиновниците на СБУ въпреки всичко го хванали. Медведчук е упрекнат в държавна измяна и поддръжка на тероризма, защото се твърди, че е правил покупките на въглища в ДНР и ЛНР през 2015 година

Бившият президент Петро Порошенко е забъркан в същото дело. В началото на юни той отпътува за чужбина под претекст, че взе участие в интернационален конгрес и не се върна.

" Избърсването на крайници е неразрешено "

Баканов и Зеленски са другари от детството. Те са родени и израснали в Кривой рог, там са получили висше обучение, работили са дружно по " Квартал 95 ". През 2019 година Баканов оглавява предизборния щаб на Зеленски и незабавно след успеха става началник на СБУ. Опозицията разкритикува избора на президента поради неналичието на опит на претендента в спецслужбите, а по-важни се оказват другарските връзки.

Според източниците на “Политико” Зеленски първо има съществени подозрения по отношение на професионалната склонност на Баканов, откакто съветската войска изгонва частите на ВСУ от Херсон. Тогава президентът осъзнава, че управлението на СБУ, меко казано, не се оправя със отговорностите си.

Украинските управляващи непосредствено обявиха, че са изгубили града заради изменничество в редиците на СБУ. По-специално, началникът на Херсонския отдел военачалник Сергей Криворучко сякаш наредил на своите офицери да се изтеглят.

В същото време, както увериха в Киев, неговият асистент полковник Игор Садохин повежда настъпващите съветски войски към минните полета и поправя въздушните удари. Освен това по някаква причина чиновниците на СБУ не взривяват Антоновския през Днепър, което улеснява завладяването на Херсон.

Тогава и шефът на СБУ в Харковска област Роман Дудин загуби поста си. Зеленски упрекна служителя, че „ не работи и мисли единствено за себе си “. Дудин, който оглавява регионалното ръководство от 2020 година, изиска обществено опрощение от президента.

„ На никой в никакъв случай няма да разреша да си бърше краката в мен, било то президентът, било то елементарен жител “, сподели той. Той сигурен, че е уволнен поради интригите на губернатора на Харковска област Олег Синегубов.

На собствен ред поданици на Харков описаха пред украинските медии, че от първите дни на спецоперацията чиновниците на СБУ прикриват мародери и се опитваха да арестуват чиновници на регионалната администрация, с която Дудин има спор. Твърди се, че разправата е била спряна едвам след намесата на Зеленски.

Няма пълномощия

Според специалистите положението на СБУ се отразява отрицателно на целия държавен уред. Дори и във висшите ешелони на властта се носят клюки, че екипът на президента не има нужните пълномощия.

Възможно е да се сложи отпред на СБУ човек, който няма нищо общо със специфичните служби, само че да не забележиш неговата непросветеност в продължение на три години е най-малкото незаконна немарливост, показва Денис Денисов, началник на Института за мироопазващи начинания и Конфликтология.

„ Президентът на Украйна осъзна прекомерно късно, че СБУ е рухнала и не може да носи отговорност за сигурността на странатал Затова се пробва да възвърне отдела в придвижване “, прибавя специалистът.

Експертите акцентират, че не държавници са пристигнали на власт дружно със Зеленски, а медийни лица. Те към момента не се разпръскват в разнообразни направления, а към този момент се оглеждат в търсене на опция. Някак си съумяват да трансфорат руско-украинския спор в развлекателно шоу, само че тези хора са неспособни да проведат управнически промени.

„ Те нямат стратегическа визия за развиването на страната и се възприемат като краткотрайни служащи. Но няма да могат да причинят още повече щета на Украйна. Президентът се поучава не от приятелите си, а от чужбина. Така че качеството на вътрешния кръг на Зеленски няма огромно значение. В противоположен случай Киев да бе престанал да се съпротивлява до момента “, споделя Владимир Жарихин, заместник-ръководител на Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело.

Всички са свои

Зеленски беше изложен и от други сътрудници в “Квартал-95”. Например приятелят на президента Евгений Кошевой сподели на съгражданите си, че няма да влезе в армията, тъй като не знае по какъв начин да се бие и се тормози, че снайперист ще го простреля още в първия ден. В същото време Кошевой няма да бяга в чужбина или да се крие от готовност в Украйна, тъй като знае, че неприятностите ще заобиколят приятеля на Зеленски.

Бившият артист на " Квартал " Юрий Корявченков, който играеше ролята на Юзик, стана народен представител от Върховната Рада преди три години. Зеленски му повери да следи плана “Голямото строителство”. Юзик бързо прикачи там брат си Сергей, притежател на компанията Рижевска гранитна кариера.

С помощта на държавни поръчки родственик продаде два милиарда гривни (над 67 милиона долара) натрошен камък. Братя Корявченкови също не са на фронта. Последният път, когато Юзик се появи в украинските медии на 23 февруари, той приказва за способността на Кривой рог да устои на блокада.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР