Фактът, че продължава преговорният процес, е добър знак. Аз съм

...
Фактът, че продължава преговорният процес, е добър знак. Аз съм
Коментари Харесай

Асен Василев за преговорите за правителство: Умерен оптимист съм

Фактът, че продължава преговорният развой, е добър знак. Аз съм сдържан оптимист. Това сподели в ефира на bTV министърът на финансите в оставка Асен Василев в отговор на въпрос оптимист ли е, че при договарянията сред ГЕРБ – Съюз на демократичните сили и " Продължаваме промяната - Демократична България " ще бъде излъчено държавно управление.

Основният фокус в тези договаряния беше да се изготви документ, който ясно да очертае по какъв начин продължаваме в идващите девет месеца и до края на мандата, съобщи Василев.

Той уточни, че от Народното събрание зависи дали ще е министър на финансите в вероятно държавно управление с министър председател Мария Габриел: " Преговарящите могат да създадат предложение, само че в последна сметка решението ще бъде взето в Народното събрание ".

В отговор на въпрос финансовият министър в оставка означи, че е решение на Мария Габриел дали ще той ще е министър в екипа ѝ: " Има всевъзможни разновидности. Г-жа Габриел има правото да впише министрите, които преценя, в досието, с която ще отиде при президента ".

Гледам на себе си като на човек, който си прави работата. В момента главната ни цел е да вкараме България в еврозоната и работим извънредно интензивно за това, уточни Асен Василев.

При образуването на кабинета " Денков " имаше доста ясна законодателна и държавна стратегия. Трябва да бъдат образувани новите управления на регулаторите, това да не става " на мрачно ". Трябва да се заложи държавна и законодателна стратегия за идващите девет месеца. Това е един много комплициран и упорит развой. Това значи смяна на институциите в България, означи министърът на финансите в оставка.

Той разяснява, че чака министърът на защитата в оставка Тодор Тагарев да остане на поста си и в възможния идващ кабинет.

В момента целим България да си довърши интеграцията в главните евроейските структури – Шенген и евроозната, и да създадем по този начин, че регулаторите да си правят работата, а да не са на телефонни позвънявания. Затова би трябвало да има доста ясни правила при сортиране на ръководителите на регулаторите, както и на службите. Трябва да има гаранция, че те ще работят в интерес на жителите. Ако спечелим тази борба, България ще бъде на напълно друго място в идващото потомство, съобщи Асен Василев.

Голяма част от сложните промени започнаха в първите девет месеца, а някои от тях, като конституционните промени, бяха и приключени. В идващите девет мсеца същинската борба е попълването на тези органи да стане по транспарантен метод. Всичко друго са дребни придвижвания по терена, сподели още министърът на финансите в оставка.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР