Фактът, че план сметката на Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ не

...
Фактът, че план сметката на Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ не
Коментари Харесай

Николай Денков: Отхвърлянето на бюджета на НЗОК е удар по лекарите и пациентите

„ Фактът, че проект сметката на Национална здравноосигурителна каса /НЗОК/ не бе призната през вчерашния ден в комисия, е удар по лекарите и пациентите. “

Това съобщи министър-предсердателят акад. Николай Денков при започване на днешното съвещание на Министерския съвет. Той подсети, че за идната година бюджетът за опазване на здравето ще бъде с 1,1 милиарда лв. повече и което го трансформира в рекорден за страната ни. 

„ Над 3 милиарда са планувани за лечебните заведения, в това число 60 млн. лева повече, с цел да се приготвят лечебните заведения за изключителни обстановки, повреди и произшествия “.

По думите му приоритет в опазването на здравето ще бъде усилването на профилактиката  за ранното диагностициране на хронични и злокачествени обществено значими болести. В тази връзка към този момент се създават нови стратегии, за които е обезпечено и нужното финансиране

Акад. Николай Денков посочи като главен акцент и дигитализацията , която ще гарантира изсветляването на системата , къде отиват парите и изнасят ли се нелегално лекарства отвън страната.

„ Електронизацията, в това число и електронните предписания, са основна част от здравната ни промяна. За разлика от аналоговите процеси с неразбираеми резултати, цифровите системи дават опция за явен разбор и установяване на ефикасни здравни политики “.

Според премиера всичко това ще докара до повишение качеството на здравето на хората и увеличение на продължителността на техния живот. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР