Фактът, че парите по нашия План за възстановяване се бавят,

...
Фактът, че парите по нашия План за възстановяване се бавят,
Коментари Харесай

Иво Христов: Правителството не желае да поеме отговорност за ветото върху Северна Македония -

" Фактът, че парите по нашия План за възобновяване се бавят, разумно може да бъде обвързван с българското несъгласие върху Северна Македония. Това е тип политически напън, на който България не трябва да се поддава. Тези пари са малък подробност в историческия път на България, който е жалониран от доста по-големи събития. Залогът да съхраним своята история, език, просвета, самочувствие - е доста по-висок от този да вложим пари в бедстващата си стопанска система. "

Това разяснява в ефира на предаването „ Говори в този момент “ по Българска национална телевизия Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал (S&D) и шеф на кабинета на президента Румен Радев в интервала 2017-2019 г. 

" В центъра на София към този момент има брояч на дълга – както виждате, задлъжняваме от ден на ден и повече. Обещанията са великодушни, а всички пожари се гасят с обещания за помощи. Това, че към този момент европейските пари са блокирани, не значи, че България не харчи и не задлъжнява “, счита евродепутатът.  

По думите му, ръководещата коалиция не желае да поеме отговорност за ветото върху Северна Македония, защото би изгубила външна поддръжка. 

„ Ако пък не отстои ветото, то тогава ще загуби вътрешна поддръжка. Пред тази двойно губеща обстановка държавното управление търси с кого да показа отговорността. На чий тил да я трансферира. Първият и най-удобен взаимен виновен с кабинета е президентът, заради високата степен на доверие към него и заради това, че пречи на всички с престижа и реномето си на човек, който споделя истината, в който българите имат вяра. Той няма никакво съображение да привиква КСНС. Съвет по същата тематика към този момент бе извършен с доста ясна рамка за договаряния и държание от страна на България. Веднъж блъснало на камък там, държавното управление търси да трансферира горещия картоф в Народното събрание , където, най-малкото, ще принудят да се произнесат по тематиката и опозиционните партии. Всяка от тях също си прави сметки по какъв начин ще бъде забелязана в чужбина. “



Според Иво Христов тематиката за Северна Македония може да подпали чергата на кабинета, само че са налице и редица други тествания, с които той би трябвало да се оправи. 

„ Българските жители са доста изтощени и изнервени от това, което се случва в страната – цените галопират, анонсите за повишаването на топлоенергията са апокалиптични. И четирите партии в ръководещата коалиция рискуват да изгубят гласове при възможни предварителни избори и ще търсят да запазят обединението без значение от цената. Както бе открита лукавата дефиниция „ военно-техническа помощ “, с цел да бъде показана под някаква форма доставката на оръжие в Украйна, а явно за това става дума, в случай че съдим по следствия в медиите и благодарностите на украинските генерали. По същия метод и в тази ситуация ще се търси някаква дефиниция, която да удави рибата в мътна вода “, предвижда той. 

По думите му, социалното напрежение към този момент е реалност, а то неизбежно ескалира в политическо: 

„ Македония е първият стадий от този паркур, през който държавното управление ще би трябвало да премине, в случай че желае да оцелее. Всички предпоставки за неустойчивост са налице. За някои от тях държавното управление носи директна отговорност – като енергийната обърканост, в която се озовахме; като неефикасните дейности по подсигуряването на продоволствието в България. “

Евродепутатът разяснява и очертаващата се продоволствена рецесия:

„ Една трета от зърнения експорт на международния пазар идва от Русия и Украйна. При прехвърчащи ракети в акваторията на Черно море мъчно някоя компания ще се съгласи да застрахова превоза, мъчно ще се намерят и превозвачи. Да оставим настрани и незнайните, свързани с военните дейности и превоза по суша. И, несъмнено, по-малката годишна продукция в Украйна, част от която е изумена от военните дейности или попада в обсега им. Към тези условия се прибавя и сушата в Съединени американски щати, която ще понижи реколтата там, както и в някои региони на Европа. Най-потърпевши евентуално ще бъдат северноафриканските страни, защото те зависят от стратегия на Организация на обединените нации за обезпечаване на издръжка, която разчита на зърно точно от двата доставчика, които са във война сега. “

Според Иво Христов ценово ще бъде обиден целият международен пазар, който не може да бъде бързо обезщетен, даже и в границите на година. 

„ Опасявам се, че Европейски Съюз не е в положение да създаде обща политика по тематиката и неофициално е делегирал на националните държавни управления да решат този проблем, който е доста мъчно решим. Ние би трябвало да се погрижим за личната си издръжка. Считам, че не е изключително удачно да бъде обезщетен крайният консуматор, като  намалим или отменим Данък добавена стойност върху хляба. Много по-разумно е тази отговорност да се поеме на равнище производители. Те са немного на брой, в България огромните производители са няколко десетки, които биха могли да лимитират облагите си в интервал на война “, счита евродепутатът. 

По думите му, в това направление страната би трябвало да предприеме административни ограничения. " Уповаването на пазарни механизми в интервал на война е безконтролно и нереалистично. Ако не го осъзнаем в този момент, ще го разберем след още няколко месеца. В някои страни към този момент стартират да отстъпват от тези пазарни механизми “, безапелационен е Иво Христов. 

Евродепутатът разяснява и последното развиване на връзките сред Украйна и Полша:

„ Предстои да забележим по какъв начин ще се развият събитията, само че анонсите вещаят някакъв тип обединение; най-малкото – на равнище митници, права на жителите и така нататък Това е стъпка към ескалацията на войната. В избран миг Русия ще води война против страна, която няма граница със прилежаща страна, чиито жители могат да бъдат на офицерски и впрочем – административни длъжности в самата Украйна. Това е обезпокоително и съм сюрпризиран, че европейските столици мълчат по тематиката. Те с право одобриха на нож анексията на Крим, защото става въпрос за смяна на държавните граници – нещо неприкосновено като принцип в следвоенна Европа – а в този момент мълчат. “

Според Иво Христов в общия безпорядък на разпада на интернационалното право всяка от страните, които имат искания към своите съседи, имат малцинства в прилежащи страни, ще бъде изкушена да потърси национално обединяване. 

„ Събуждат се всевъзможни великодържавни упоритости. Това е изключително рисково на Балканите, където има българско население на всички места в близките страни, има и всевъзможни други примеси. Бивша Югославия е мозайка от народности. Не е ясно до каква степен ще спре това домино, в случай че бъде съборено. На доста места то може да събори стабилността, освен край украинската граница. “

На въпрос чия визия ще надделее – тази на Кисинджър или тази на Сорос, от форума в Давос – Христов означи, че при всичките си грехове като политик на световно равнище, Хенри Кисинджър е индивидът, извел Съединени американски щати от Виетнамската война и съдействал за успеха им в Студената война: „ Политик и посланик с визия. Джордж Сорос е пълководец на глобализма, който се разпада пред очите ни. Времето ще покаже чие мнение ще се оправдае. “



За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Екологичен потенциал:

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР