Фактът, че Обединеното кралство има по-малко от 50 дни да

...
Фактът, че Обединеното кралство има по-малко от 50 дни да
Коментари Харесай

Финансови гиганти изтеглят активите си от Великобритания

Фактът, че Обединеното кралство има по-малко от 50 дни да напусне Европейски Съюз без договорка, принуди доста интернационалните финансови компании да подхващат дейности за най-лошия сюжет.
Финансовите институции в Лондон са обезпокоени, че секторът, който съставлява съвсем 80% от стопанската система на страната, е съществена част от този на услугите и ще бъде откъснат от европейския пазар. Според данните от формалното изследване на Ernst & Young, отвън страната след 29 март, когато Кралството публично ще излезе от Европейски Съюз, ще бъдат изнесени активи на стойност към 800 млрд.британски лири.
Проучването сочи, че 80 от 222 финансови компании /това са 36%/ са декларирали, че или към този момент са пренесли интервенциите и част от чиновниците си в Европа, или се приготвят за това. От 48-те интернационалните и капиталови банки и фондове, основани в страната, 27 /56%/ възнамеряват да реалокират интервенциите си в други страни или към този момент са създали това. Опасенията, че Брекзит ще отреже достъпа им до европейските пазари, принуди финансовите компании да наемат 2 000 души в съперниците на Лондон в Европа Дъблин, Люксембург, Франкфурт и Париж.
Водещата банка Barclays е подхванала дейности за пренасяне на активите си от Обединеното кралство на стойност 160 милиарда паунда. Според източници от Bloomberg International редица банки изтеглят активите си от Лондон и ги придвижват във Франкфурт. Това са Deutsche Bank с 400 млрд.евро, JP Morgan - 200 милиарда, Goldman Sachs - 60 милиарда, Citigroup - 50 милиарда, Morgan Stanley - 40 млрд.евро. Все още обаче няма изказвания от въпросните банки.
Финансовият бранш на Обединеното кралство съставлява към 12% от стопанската система на страната. От 2,2 млн. чиновници към 700 000 души са в Лондон. Според данните на Камарата на общините, годишният принос на английските финансови и застрахователни услуги за националната стопанска система е в размер на към 126, 9 млрд.евро.
След референдума от юни 2016 година доста от капиталовите проекти бяха анулирани заради високата неустановеност, някои компании започнаха да минават към различни страни. Последният образец е решението от предходната седмица на световноизвестната английска марка за домашен уреди Dyson да реалокира централата си от Англия в Сингапур. Преди това компанията разгласи, че ще стартира да създава електрически коли в цех в Сингапур, като първият е плануван да бъде пуснат през 2021 година Миналата седмица 182-годишната английска компания P&O за фериботи и морски превоз разгласи, че към този момент ще записва английските коли в гръцки Кипър. Световно известната софтуерна компания Sony реши да реалокира централата на своите европейски интервенции от Лондон в Амстердам.
Общите разноски за стопанската система на страната след Брекзит може да доближат 252 млрд.паунда за 15 години, написа „ Индипендънт “. Ако Обединеното кралство обаче подпише съглашение за свободна търговия, което ще понижи евентуалните вреди, общата загуба на страната ще доближи 131 млрд.лири. Английската централна банка разгласи също, че упованията за напредък за 2019 година са намалели от 1,7% на 1,2%, а прогнозата за напредък за 2020 година от 1,5% на 1,7% заради високата неустановеност заради Брекзит.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР