Фактът, че компанията NIO, основана от Лий Бин, се оказа

...
Фактът, че компанията NIO, основана от Лий Бин, се оказа
Коментари Харесай

Как един китайски производител на електромобили стана по-скъп от General Motors

Фактът, че компанията NIO, учредена от Лий Бин, се оказа с съвсем 2 милиарда $ по-скъпа от най-големия американски авто колос, е доста любопитен. Китайската компания е произвела по-малко от 64 000 автомобила през цялата си история. Първата ѝ суперкола е пусната в продажба през 2016 година, последвана от три модела SUV-та. А General Motors единствено през предходната година създава 2.9 милиона леки и товарни коли.
Как Лий стана милионер?
По подигравка на ориста в селото, където е роден Ли, освен че не е имало нито една кола, а даже през днешния ден там няма електричество. Ли е роден на 9 август 1974 година в провинция Анхуей. Тази, в която се намират Жълтите планини и която въодушеви основателите на кино лентата „ Аватар “.

Израства в млечна плантация в село Оулин. Когато момчето е на седем години, фамилията стартира да пести пари за образованието му, с цел да не му се постанова да извива опашките на кравите през целия си живот - съвсем безусловно. След като Лий израсва и учи математика, той е назначен да води сметките на фермата.

 Как един китайски производител на електрически автомобили стана по-скъп от General Motors

Със спестените пари Ли отпътува да учи социология в Пекинския университет. Момчето от провинцията има упоритости, само че мечтае за кариера на държавен чиновник. Лий става заместник-ръководител на курса и се включва в публичните му действия.

Убждава съучениците си за пътешестване до Великата китайска стена, да се съберат след учебно заведение, с цел да слагат пиеса... Всичко боче се обръща с главата на долу от заболяването
Лий е признат в болничното заведение, където преседява повече от месец и когато е изписан, той към този момент е... различен възпитаник
Кариерата на Лий като социолог към този момент не му наподобява толкоз забележителна и той се заема с различен проект - да овладее нови специалности. Учи по едно и също време право и програмиране и става единственият механик в класа си.

И двете специалности се оказват потребни за пускане и узаконяване на така наречен стартъп. В Китай по това време стартира интернет взрив. И през 1996 година 21-годишният Ли е съосновател на уеб хостинг Пекинско антарктическо софтуерно развиване.
В продължение на четири години той оказва помощ на други компании да построяват и поддържат уебсайтовете си. И през 2000 година взема решение да отвори личен бизнес. Намира сътрудници и основа BitAuto
Първоначално това е интернет платформа, посредством която дилърите оферират коли на евентуални клиенти, а тези за абонамент получават достъп до информация за цени и отстъпки, рецензии и ревюта на притежателите на колите и така нататък

С течение на времето уеб сайтът стартира да създава и организира рекламни акции за търговци на коли освен на лични запаси, само че и в други медии. До 2010 година, когато BitAuto започва своето IPO на Нюйоркската фондова борса.

Първоначалното обществено предложение на акции става на база от оценката на цялата компания Щатски долар 454 млн., А в този момент капитализацията ѝ надвишава Щатски долар 1 милиарда През 2014 година BitAuto се захваща с друга активност - заеми за коли. Но това се случва към този момент без Лий, който продава каузи си в компанията през 2013 година.
Той влага приходите в четири дузини компании, съвсем всички от които са свързани с автомобилната промишленост или транспортния бранш
Най-му потръгва обаче с марката NIO. Тя е учредена от Лий Бин, прочут още като Уилям Лий, псевдоним, който той употребява, с цел да комуникира със западните си бизнес сътрудници и бързо добива международна популярност.

Заради нея Лий е именуван е кръстник на китайската промишленост за електрически транспортни средства. Той е първият измежду китайските съперници в бранша, който изкарва компанията си на Нюйоркската фондова борса.

А в този момент положението му, съгласно Forbes, се прави оценка на 6.7 милиарда $. А създателят на компанията Ли Бин прави амбициозни проекти да „ настигне или даже да задмине Tesla “
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР