Като се опитва да „продължи напред“, ДеСантис признава, че битката му с Дисни е била политически трик през цялото време

...
Фактът, че губернаторът на Флорида Рон ДеСантис сега се опитва
Коментари Харесай

Фактът, че губернаторът на Флорида Рон ДеСантис сега се опитва да се оттегли от битката си с компанията Уолт Дисни, трябва да потвърди поне едно нещо в цялата грозна бъркотия.

Това никога не е било принципна борба срещу специалните привилегии, предоставени на частна компания. Това беше политически трик, целящ да повиши репутацията на ДеСантис на националната сцена.

Тази мисия беше изпълнена - и с перспективите за съдебна битка срещу Disney - ДеСантис каза пред CNBC в понеделник, че има " продължи" от броя. Той също така насърчи Disney да „се откаже от делото“, което заведе през април срещу неговата администрация.

В това дело Disney твърди, че DeSantis е водил „целенасочена кампания за отмъщение от правителството“, след като тогавашният изпълнителен директор на компанията, Боб Чапек се обяви против решението на ДеСантис да подпише законопроект, ограничаващ обсъждането на пола и сексуалността в класните стаи в началното училище. (По-късно забраната беше разширена, за да включи почти всички класни стаи в държавните училища в щата.) ДеСантис отговори на тази критика, като стартира кръстоносен поход срещу специалния самоуправляващ се район на Дисни, Reedy Creek Improvement District, което завърши с приемането на държавен закон, който даде на губернатора правомощието да назначи нов борд, който да управлява зоната.

ДеСантис и неговите съюзници определиха тази маневра като удар срещу корпоративни специални интереси, но съдебният иск на Disney прави убедителен аргумент, че губернаторът беше конкретно насочен Disney ще накаже компанията за коментарите на Чапек. Жалбата се основава на многобройни публични изявления и забележки, направени в наскоро публикуваната книга на DeSantis, за да се твърди, че DeSantis се е опитвал да накаже Disney за конституционно защитена реч.

Има много логика DeSantis да се опита да си тръгне от тази битка, в не малка част, защото да получи задника си с ритник във федералния съд по доста фундаментален конституционен въпрос не би било добър външен вид за човек, който се надява да стане президент. Дори и да не загуби, делото ще бъде постоянен източник на лоши новини за ДеСантис и ще даде възможност на репортерите да задават въпроси, с които той предпочита да не се занимава – като новооткритите етични проблеми около един от хората ДеСантис е назначен в борда на Reedy Creek. Прекратяването на битката също би спестило данъкоплатците от необходимостта да плащат съдебните сметки за защитата на ДеСантис, което е хубаво.

Все пак излизането от тази каша вероятно не е толкова лесно, колкото да помолите Дисни да оттегли делото и продължа напред. Възнамерява ли DeSantis да поиска от законодателния орган на щата да отмени контрола на губернатора върху борда на Reedy Creek? Ако не, тогава защо Дисни трябва да отстъпи?

Освен това, би било полезно репортерите да попитат ДеСантис дали би предприел подобни действия срещу други фирми, чиито ръководители критикуват политиката му. Disney очевидно има силата да отвърне на удара, но други може да не са в състояние да го направят. Готов ли е ДеСантис да признае, че е сгрешил, като отмъсти на Дисни? Отговорът би бил поучителен за избирателите, претеглящи кандидатурата му за по-висок пост.

В крайна сметка обаче опитът на ДеСантис да „продължи“ от битката с Disney разкрива колко несериозно е било цялото нещо. Ако това беше принципна позиция срещу корпоративизма, както твърди ДеСантис, би си струвало да доведем битката докрай. Това обаче никога не е било така и изглежда, че ДеСантис просто иска да сложи край на този политически трик, преди да му е гръмнал в лицето. Disney Was a Political Trint All Along се появи първо на Reason.com.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР