Факт е мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават

...
Факт е мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават
Коментари Харесай

Министър Меджидиев: Факт е мобилното приложение, чрез което лекарите могат да издават бели е-рецепти

„ Факт е мобилното приложение, посредством което лекарите могат да издават електронни бели предписания, в случаите в които нямат достъп до компютър. Постарахме се преди формалното стартиране на приложението да бъде тествано на всички равнища в системата на опазването на здравето, като с това бяха ангажирани Българският лекарски съюз /БЛС/, общопрактикуващите лекари и целия капацитет на „ Информационно обслужване “ АД. Голяма част от информацията в електронната рецепта е авансово въведена или се избира от описи с записаните в България лекарствени артикули, като въвеждането на букви и знаци е сведено до най-малко. “

Това сподели здравният министър доктор Асен Меджидиев по време на взаимна конференция с министъра на електронното ръководство Георги Тодоров и представители на „ Информационно обслужване “ АД.

Приложението eRx може да се употребява по едно и също време на няколко мобилни устройства , включително телефони и таблети. Рецептата се записва в електронното пациентско досие в Националната здравноинформационна система /НЗИС/. Приложението улеснява доста лекарите, само че най-важно е, че се усъвършенства услугата към пациента , разяснява министър Меджидиев. Той беше безапелационен, че сега изписването на лекарствени артикули с бели предписания е обезпечено за всеки пациент, като това може да се случва както електронно, по този начин и на книжен притежател.

„ С напредването на дигитализацията в опазването на здравето, хартиените предписания ще отпаднат от единствено себе си, само че дотогава е значимо лекарите да разполагат с всички благоприятни условия, а на пациентите да подсигуряваме достъп “, уточни още доктор Меджидиев.

Зам.-министърът на опазването на здравето Катя Ивкова заяви и за друго изобретение – с последната актуализация на модулите в НЗИС към този момент е допустимо здравното направление за ТЕЛК да се изпраща по електронен път през софтуера на лекуващия доктор към Регионалната картотека на здравната експертиза /РКМЕ/ или Лекарска консултативна комисия /ЛКК/.

„ В здравното направление за ТЕЛК, което се приготвя от персоналния доктор, се отразява и нуждата от разпределяне на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения “, уточни зам.-министър Ивкова и посочи, че това ще спести на пациентите, които в множеството случаи са със усложнения в напредването, нуждата от физическо посещаване на РКМЕ. Зам.-министър Ивкова изясни, че в персоналното досие на пациента към този момент е налична цялата информация за издадените медицински експертизи за краткотрайна неработоспособност – посоки, протоколи, заявки и решения на ТЕЛК, решения на НЕЛК, тъжби, както и информация за издадените ТЕЛК решения – дата на издаване, % на неработоспособност, годност на решението и други До този миг са издадени общо 266 089 електронни посоки от ОПЛ за ТЕЛК.

Здравното министерство интензивно работи за реформирането на системата на здравната експертиза , като крайната цел е оптималното улеснение и на пациента, и на медицинските експерти. За това доста ще способства и електронизацията на процесите, по посока на която министерството си сътрудничи с „ Информационно обслужване “ АД.

„ За да минимализираме всяка опция за корупционни практики и забавяния при освидетелстването и преосвидетелстването, процесът ще бъде напълно цифровизиран – информацията, която попада в електронното здравно досие, ще се разпределя към медицинските експерти на инцидентен принцип. Ще има периоди, сложени на освидетелстващия, от порядъка на 7-10 дни, за издаване на решения “, добави министър Меджидиев.

В рамките на конференцията беше обявено, че от 1 март към този момент е допустимо и издаването по електронен път на протоколи за определяне на лекарствени артикули, заплащани от НЗОК/РЗОК /е-протоколи/. Към момента се издават електронни протоколи на пациенти, които са за продължение на към този момент предписана терапия и са без експертиза. Това са 85% от пациентите, имащи право на лекарствени артикули за скъпоструващо домашно лекуване. От 1 април ще започва подаването на електронни протоколи, за които все още се изисква експертиза в районните здравноосигурителни каси.

Здравният министър изясни, че до момента протоколите за скъпоструващите лекарства бяха единствено на хартия. До 1 май РЗОК ще приема по едно и също време хартиени и електронни протоколи. След тази дата ще се издават само е-протоколи . Чрез въвеждането на е-протокола отпада задължението на жителите да посещават РЗОК и да показват здравна документи за легализация на протокол. Вече няма да се постанова жителите да съхраняват и да дават в аптеката хартиените протоколи при приемане на изписаните им лекарства. Въвеждането на е-протоколи ще облекчи повече от 280 000 пациенти .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР