Факт е, че скандални разкрития са съпътствали професионалната съдба на

...
Факт е, че скандални разкрития са съпътствали професионалната съдба на
Коментари Харесай

Младен Маринов ли е ексминистърът, уличен във връзки с наркотрафикант? Как скандали свалиха поредица шефове на МВР

Факт е, че скандални разкрития са съпътствали професионалната орис на не един или двама вътрешни министри. Някои от тях са навлизали в персоналния им живот толкоз надълбоко, засягайки даже тяхната полова ориентировка. Резултатът е подобен за всички – разлъка с Министерство на вътрешните работи.

Справка

Ако се напише в Гугъл името на Младен Маринов, незабавно ще направи усещане, че то върви „ ръка за ръка “ с това на някогашния необут от ВИС Методи Методиев-Мето Илиенски, безследно липсващ през 2003 година Според медийни изявления Маринов е бил негов телохранител и водач. Въпреки че тази връзка бе неведнъж коментирана в публичното пространство, Младен Маринов в никакъв случай не я е отрекъл. Израстването му в йерархията също слага доста въпросителни най-много поради обстоятелството, че трудовият му стаж минава единствено в охранителна полиция без грам опит в престъпните и стопански закононарушения – звена, които се заема да управлява.

/Без/резултати

Докато оглавява Столична дирекция на вътрешните работи, структурата „ реализира “ най-ниски резултати, съпоставено с останалите дирекции в страната. Въпреки това следва ново ходило за Маринов като основен секретар на Министерство на вътрешните работи. Следва поредност от скандални акции, в които се показва мощ, само че не и оперативно майсторство, като рецензиите за това идват най-много от професионалните среди. Последното ходило, на което стъпва Младенов, ставайки министър, се разяснява не като професионална оценка за постигнатото, а като комфортно решение на задкулисието. През 2020 година в разгара на огромните митинги, той се раздели с Министерство на вътрешните работи, като Бойко Борисов изясни, че прави тази стъпка поради подозрения за неговата обязаност с Движение за права и свободи. Посочена и бе и още една причина за неговото махане - дейностите на ченгетата в „ Росенец “, където се стигна до конфликти.

Факт е, че по време на огромните митинги тактиката на полицията, ръководена от Младенов, бе напълно силова. Кадри запечатиха неприемливо принуждение на тежко въоръжени служители на реда върху спокойно протестиращи жители, главно младежи. По-късно обществото бе взривено и от разкритията, че недоволните от ръководството на Борисов, са били всеобщо нелегално подслушвани от структурите на Министерство на вътрешните работи.

В допълнение

Името на Младенов изплува и в един различен скандал – разкритията за „ Осемте джуджета “. Пред Фрог предприемачът Илия Златанов описа, че един от отнетите му коли от групата на Пепи Еврото, се ръководи от Младенов, като с нея той ходел на лов. Златанов твърди, че братът на Маринов е водач на Еврото. Предприемачът е безапелационен, че до момента в който Младенов е бил министър, служители на реда са пазили ресторанта „ Осемте джуджета “, а някои от тях са били ръководени персонално от дамата на Пепи Еврото-Любена.

Наследникът на Младенов - Христо Терзийски единствено продължи неговата политика и по нищо не сподели, че има друга визия за метода, по който да се ръководи силовото ведомство. Куриозното е, че по време на акцията в „ Росенец “, Терзийски персонално ръководеше настъпленията на блюстителите на реда. Смята се, че за признателност и преданост към властта на Борисов, двамата са включени в листите на ГЕРБ за народни представители. В 45-то и 46-то Народно събрание Младенов и Терзийски стояха в пленарната зала, неотлъчно седнали един до различен.

Там край басейна

През 2008 година вътрешният министър по това време Румен Петков оповестява пред публицисти, че подава оставка. Никой не е сюрпризиран от тази стъпка, тъй като няколко месеца силовото министерство се тресе от кавги, свързани с управлението. Петков излиза от обстановка с сбитото пояснение, че напуща Министерство на вътрешните работи, с цел да се успокои обстановката.

А тя доближава „ точка на шупване “, откакто в общественото пространство излиза наяве, че Румен Петков се е срещал със посочените за накркобосове Братя Галеви на басейна „ Спартак “. Бившият началник на ГДБОП Ваньо Танов споделя за сгледата във вътрешната комисия на Народно събрание. „ Срещата сред Румен Петков и " оперативно забавните " предприемачи Пламен Галев и Ангел Христов - братя Галеви не е била за предаване на значима информация, а за преразпределяне на територии в наркобизнеса, споделя Танов две години по-късно пред Българска национална телевизия. И добавя: " За мене тази среща е била за договаряне с посредничеството на Алексей Петров във връзка с придвижването на наркотични средства и тази сделка касае Златко Баретата и Галеви във връзка с това да не си пречат взаимно - едните да изнасят синтетиката, а другите да връщат хероина в България и това да става на бартер, да няма придвижване на парични потоци, с цел да не могат да бъдат разкрити “. Разбира се, Румен Петков има друга версия:

„ Срещата е документирана със СРС-та, с цел да не останат възможни подозрения за естеството на диалозите. На нея бе предотвратен тленен спор сред групировките, който е щял да избухне тъкмо преди приемането на България в Европейски Съюз през 2007 година “.

Любопитното е, че съгласно Танов външното наблюдаване, което се оказало на срещата, се разбягало. Шефът на звеното пък по-късно бил отхвърлен. Като собствен минус Петков уточни пред публицистите, че е позволил няколко кадрови неточности. „ Масло в огъня “ наля и скандалното задържане на сръбския наркобос Будимир Куйович, което сътвори съмнение към тогавашния мениджмънт на Министерство на вътрешните работи, че опъва чадър над бандити.

Онзи отчет

Признатият за любим на служителите на реда и ползващ се с най-голям рейтинг министър от кабинета на Иван Костов - Богомил Бонев бе изненадващо махнат от високия пост в Министерство на вътрешните работи в края на 1999 година В общественото пространство се стартира тезата на ръководещите, че абсурден отчет на НСС е станал причина за махането на Бонев. Във въпросния документ се приказва за противозаконната активност и структурата на Майкъл Чорни, както и за опитите му да подчини най-високите равнища на държавната администрация в България.

Четири месеца по-късно, през април 2000 година, Бонев упреква обществено Костов, че през 1998 и 1999 година министър председателят е забранил на службите да следят процесите на приватизация в страната. Той укорява Костов, че е скрил информации против двама някогашни зам.-министри на индустрията, които тогава към този момент са разследвани. Богомил Бонев отхвърля връзка с Чорни, като изяснява, че през есента на 1997-ма година, когато Чорни е закупил акциите на МобилТел, е предложил основаването на конкурентна среда, като се даде втори лиценз на Мобиком. Тогава Костов е отхвърлил това предложение. Следват години на остри словесни конфликти и взаимни обвинявания в зависимости от съветските служби сред Бонев и Костов. Обществено знае се, че сред Богомил Бонев и някогашния началник на НСС Атанас Атанасов, под чиито контрол е бил писан отчета, има голяма непоносимост. Въпреки свадите към Бонев, той продължава да се помни с положително от ченгетата, признавайки, че е един от дребното хора, разбирали от работата си.

Фатално привличане

„ Аз съм тук с Жени... “. Това съумява едвам да каже добре почерпеният МВР-шеф Любомир Начев вечерта на 3 май 1996 година пред камерата на Българска национална телевизия. Мъжът е уловен на коктейл в НДК в компанията на шестата по хубост в света Евгения Калканджиева. Всичко щеше да наподобява обикновено, само че по-рано същият ден трима служители на реда губят живота си при пукотевица в столичния ж. к. „ Люлин “. През целия ден нито публицисти, нито чиновници знаят къде е Начев. Веселието в трагичния ден коства високия му пост, тъй като малко след пирувам и изтрезняването, той подава оставка. През 2006 година, дни преди да навърши 52-години, Любомир Начев самичък поставя завършек на живота в дома си в Карнобат.

Екип на Фрог
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР