Факт е, че се налага да живеем по-икономично, заради инфлацията

...
Факт е, че се налага да живеем по-икономично, заради инфлацията
Коментари Харесай

Икономист: Налага се да живеем по-икономично

Факт е, че се постанова да живеем по-икономично, поради инфлацията през отминаващата година. Хората посрещат разноските, само че дали приходите им се усилват?

Според доцент Григор Сарийски - икономист от Българска академия на науките, се постанова обществото да живее по-икономично. По думите му, хората трява да преразгледат дневното си меню, да уплатнят прозорците с цел да заплащат по-малко за отопление и да се употребяват по-малко подготвени храни.

Специалистът акцентира пред БНР, че когато пазарим с банкова карта, по-лесно харчим парите си, в сравнение с когато плащаме в брой.

По думите му, дълготрайното обмисляне е положително, само че още по-добре е по-често да сверяваме финансовия си часовник.

" Ако единствено преди година ви бяха споделили, че инфлацията ще изяде една пета от парите ви, нямаше да му повярвате, само че това е реалност – посочи икономистът. - Има интервали, когато прогнозите са по-трудни. Сега да вземем за пример не можем да кажем по какъв начин ще се развие спорът в Украйна, не е ясно кой ще надделее с решенията за таван (ЕС) и под (Кремъл) при цените на съветските горива. "

Според доцент Сарийски, в сегашната среда е мъчно и да се създадат вложения, с които да " се спасят " спестяванията. В момента да вземем за пример, доста е мъчно да се откри неподвижен парцел, който да не е надценен.

Според специалиста, в случай че през последната инфлационна година заплатата ви не е увеличена с една шеста, това значи, че действително е понижена. В подобен случай първото нещо, което би трябвало да извършите, е да се пазарите с работодателя си.

Освен това, в случай че сте възнамерявали дълготрайни активи или поправки, не отлагайте. Добре е да се замислите за енергийната успеваемост на дома.

В дълготраен проект икономистът предложи като най-хубави инвестиции вложенията в образованието на децата, като се намерения кои специалности са перспективни.

„ На по-малките деца не им давайте пари всеки ден - тогава те сами стартират да си вършат сметката “, означи Сарийски.

Той акцентира, че към по-далновидното държание би трябвало да се причисли и гласуването по време на избори. Да не гласуваме за политици, които са ни разочаровали или са се провалили при ръководството на публични финансови запаси.

Факт е, че плащаме повече, че българите обедняват – добави още икономистът. - Хубавото е, че навлизайки в криза, стопанската система се очиства. И занапред ще се откриват благоприятни условия за вложения.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР