Факт е, че парламентарно представените партии са получавали суми по-високи

...
Факт е, че парламентарно представените партии са получавали суми по-високи
Коментари Харесай

Омбудсманът настоя да се упражни парламентарен контрол за надвзетите партийни субсидии

" Факт е, че парламентарно показаните партии са получавали суми по-високи от избраното по закон и с изключение на, че прокуратурата е почнала инспекция , чакам народните представители да упражнят своето пълномощие на парламентарен надзор върху дейностите на изпълнителната власт ". Това съобщи омбудсманът Мая Манолова във връзка надвзетите от партиите дотации на влизане в правосъдното министерство за среща с министър Кирилов и юристи по отношение на проблемите с Търговския указател.
" Партиите са в деликатна обстановка, тъй като са получавали по-високи дотации, само че в последна сметка от депутатите се чака да управляват по какъв начин изпълнителната власт съблюдава законите, в тази ситуация министърът на финансите ", акцентира Манолова.
Очевидно става дума за нарушаване на закона Гражданите са ощетени с над 6 млн. лева Текстовете на закона са ясни - политическите партии получават дотация в размер на 11 лева за всеки получена от тях автентичен глас. Оказва се обаче, че партиите са получавали дотация и за гласове, подадени и за самостоятелни претенденти, за партии, които не са минали процентната преграда, а също по този начин и за протестно гласувалите жители с квадратчето  " не поддържам никого ", което явно е нарушаване на закона, разяснява омбудсманът.
Ако се проследят правените промени в Закона за политическите партии, през 2016 година, когато се вкарва квадратчето " не поддържам никого " по предложение на ръководителя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов се прави конкретизиране, което да направи невероятно разпределянето на подадените гласове " не поддържам никого " за приемане на дотация от политическите партии, разясни Манолова. " Това се вижда и от протокола, и от стенограмата, а също и от самия текст, който прецизира - " фактически получените гласове от партии и обединения " и там за квадратче " не подкрепям  никого " и за самостоятелни претенденти не става дума, добави тя.
" Факт е, че законът е в допълнение поправен тъй че да стане ясно, че най-малкото гласовете " не поддържам никого " няма да отиват за финансиране на партиите ", акцентира омбудсманът, само че отхвърли да уточни виновникът за надвзетите дотации. Кой е нарушил закона би трябвало да кажат съответните органи,категорична е тя. Според нея депутатите би трябвало да зададат съответните въпроси на финансовия министър и той е задължен да им даде подобаващ отговор. " Все отново през днешния ден е сряда, не е четвъртък или петък, когато се чакат провокации и доста се надявам в основата на тези данни да не стои точно финансовият министър с неговите дейности. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР