Факт е, че пандемията намали работната сила и увеличи безработицата.

...
Факт е, че пандемията намали работната сила и увеличи безработицата.
Коментари Харесай

Пандемията засегнала различно заетостта при мъже и жени в Еврозоната

Факт е, че пандемията понижи работната мощ и усили безработицата. Това се удостоверява от наличните данни до четвъртото тримесечие на 2020 година Тази нагледност обаче включва колорит: развиването на безработицата е било неравномерно във времето, в случай че се проучва по пол. 

Пандемията се оказа по-трудна за заетостта на дамите в Еврозоната по време на първата вълна на Сovid-19 до второто тримесечие на 2020 година, само че възобновяване й сред юни и декември беше по-бързо от това на мъжката безработица. Изводът е от разбор на икономистите Васко Ботелио и Педро Невес, включен в икономическия бюлетин на Европейската централна банка (ЕЦБ), който наблюдава въздействието на здравната рецесия върху заетостта по пол, пише . 

Според създателите, през четвъртото тримесечие на 2020 година в Еврозоната е имало 3,1 милиона по-малко служащи, в сравнение с през същия интервал през 2019 година От общо към 1,9 милиона от безработните са мъже и към 1,2 милиона са дами, тъй че мъжете записват спад на заетостта с 2,2%, а жените с 1,5%. 

През същия интервал (последното тримесечие на годината) безработицата се е нараснала с 0,9 милиона души, от които 495 000 са мъже и 388 000 дами. Общо се следи 8% нарастване на безработицата при мъжете и 6,6% повишаване на безработицата при дамите сред края на 2019 година и края на 2020 г. 

Процентното нарастване на безработицата доближи своя връх през третото тримесечие на 2020 година, надлежно 10,5% за мъжете и 12,8% за дамите. Но, създателите на публикацията показват, че през четвъртото тримесечие на 2020 година броят на безработните дами е намалял повече от броя на безработните мъже. 

По браншове загубите на работни места бяха съсредоточени в секторите търговия на едро и превоз за мъжете, а при дамите - в отдиха и персоналните услуги. 

И двата пола са се възползвали доста от ERTE и сходни принадлежности в Европейския съюз (ЕС) и по сходен метод: 49,4% от чиновниците по тази формула през последното тримесечие на 2020 година са дами и 50,6% мъже. 

По отношение на спада в междинните отработени часове, Васко Ботелио и Педро Невес показват, че това е малко по-силно изразено при мъжете, в сравнение с при дамите. 

Жените в действителност претърпяха по-силен спад в заетостта на повърхностен работен ден и в броя на непрекъснатите работни места спрямо мъжете, до момента в който те се сблъскаха с по-рязък спад в заетостта на цялостен работен ден и краткотрайната претовареност, както и с по-голям растеж на работещите на ненапълно работно време, обобщават те.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР