Факт е, че никой не очакваше всички партии, без една,

...
Факт е, че никой не очакваше всички партии, без една,
Коментари Харесай

Димитър Делчев за ФАКТИ: Има подозрение, че президентът ни е зависим от Путин

" Факт е, че никой не очакваше всички партии, без една, да гласоподават в интерес на каквото и да било решение. Щом се е стигнало до такава степен е реалност, че има компромис ".

Това сподели пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Димитър Делчев, ръководител на Политическа партия Движение " България на жителите ".

Първите му думи бяха във връзка с вчерашното решение на Народното събрание България да окаже военно-техническа помощ на Украйна с ремонт на украинска военна техника в страната ни, само че без да изпращаме българско (старо съветско) въоръжение в Украйна

" За мен резултатът от вчерашния компромис е една пирова победа. Тя е победа, тъй като " Продължаваме промяната " съумяха да предложат и наложат решение, което е една стъпка по-напред към въоръжаването на Украйна от България. Но е пирова победа, тъй като " Продължаваме промяната " и останалите партии в ръководещата коалиция ще изгубят от този компромис. Те губят тези българи, които са уверени, че оръжие би трябвало да дойде в Украйна и България би трябвало самоуверено да съобщи, че изпраща оръжие. Това е от една страна. От друга, губят и тези, които са против тях, потвърждавайки, че никакво оръжие не би трябвало да пътува сред Украйна и България, тъй като ние се ангажирахме да ремонтираме украинска военна техника ", разяснява Делчев.

Той регистрира два мощни акта: визитата на държавната ни делегация в Киев и конференцията на " Продължаваме промяната ", на която от партията изрично обявиха, че ще гласоподават в Народното събрание ЗА изпращане на българско оръжие за Украйна.

" В рамките на една седмица нещо се промени ", регистрира още Димитър Делчев и по-късно даде отговор за какво съгласно него това се е случило - а точно да се гласоподава единствено ремонт, само че не и изпращане на оръжие за Украйна. " За мен отговорът на въпроса е доста прагматичен и до някаква степен разбираем, колкото и да не е хубав. И той е, че каквото и решение да се беше взело през вчерашния ден, даже и да бяхме взели решение да изпратим цялото си оръжие на Украйна, а за такова решение болшинство в Народното събрание щеше да се откри, в случай че няма държавно управление, което да го извърши, е все тая. Рискът, страхът да не останем без държавно управление, съгласно мен накара " Продължаваме промяната " да създадат компромис. Очевидно на този стадий това е единственото допустимо решение ".

Лидерът на ДБГ разяснява и прословутото писмо с няколко точки от президента на Украйна Володимир Зеленски до българския Парламент, което е стигнало до институцията чрез украинския дипломат у нас - Виталий Москаленко.

" За мен решението е взето преди писмото на украинския дипломат. То за мен е оправдание, знаме, пояснение за какво това решение е такова, каквото е, и за какво " Продължаваме промяната " отстъпват от в началото декларираната им позиция, както и Българска социалистическа партия отстъпват от тяхната първична позиция. Срещнаха се на средата. Писмото от украинския дипломат е помощ за държавното управление да изясни това свое решение без да претърпи огромни загуби ".

" Трябва да се работи доста уверено. Ние сме в обстановка, в която можем да договорим количества газ от разнообразни източници, които да ни разрешат на следващия ден да не се съобразяваме дали Путин няма да се разсъни в неприятно въодушевление, да ни спре газа, да ни спре петрола и каквото и друго да е ", безапелационен бе Делчев.

Политикът разяснява и странното държание на президента Румен Радев в последно време:

" По отношение на президента се загнезди едно съмнение у хора, които до предходната седмица му бяха фенове. Това съмнение е, че той е задействан, че той е подвластен от Путин под някаква форма. Аз откровено се надявам това да не е по този начин и откровено се надявам той в действителност да пази ползите на българския бизнес, който без подозрение ще пострада от глобите на Русия против България, от неналичието на газ и договарянето на по-скъпи други възможности. Но би трябвало да си дадем сметка - и това някак си не се чува в говоренето на президента, че България по този начин или другояче щеше да пострада. Независимо по какъв начин се държи в този спор ".

" Страховете, които се внушават от президента, са извънредно неоснователни. Искрено се надявам президентската институция да поправи грешката си и в последна сметка да влезе в мисленето на актуалната действителност. А действителността е такава: България е член на НАТО и на Европейския съюз. Като подобен, ние в никакъв случай няма да бъдем възприемани от Путин като междинна или неутрална страна. Следователно, ние би трябвало да се държим като член на НАТО. В противоположен случай, в случай че ние до момента в който сме в един съюз, се опитваме да се държим другарски по отношение на другия съюз в една война, която към този момент се развихря и става все по-задълбочена, за дребна страна като нас това би било пагубно. Ние не можем да си позволим турското държание, не можем да си позволим и държанието на Австрия. Просто нямаме тази мощ, тази военна мощност, както те ", сподели още Димитър Делчев и даде доста положителната конкретика, че Турция, макар че въоръжава Украйна във войната ѝ против съветския агресор, не е оповестена от Русия за неприятелска страна, както и газът не е спрян на турците.

" Президентът, с цел да потвърди, че няма приписваните му зависимости към Русия и Путин, той би трябвало да заема доста ясна позиция - позицията на бранителя на жертвата. В тази война, колкото и да се пробва пропутинската агитация да ни убеждава, че Украйна не е жертва, а агресор, това не е по този начин. Всеки рационален човек би го видял по обстоятелствата - през вчерашния ден рапортуваха, че 260 деца, украинчета, са избити на украинска територия от началото на спора ", добави политикът по адрес на президента.

" Коронавирус рецесията се употребява за извинения за неща, които се дължат на нещо напълно друго. Например връзката с Гърция. По контракт, който ГЕРБ са сключвали, тя трябваше да е подготвена в края на 2020 година. След това пристигна Коронавирус и те използваха това като опрощение и удължиха периода до края на 2021 година. И това, с цел да може в този момент Борисов да изяснява, че не били те отговорни, служебното държавно управление... Не, те са отговорни! Те са създали всичко допустимо тази връзка да се забави 12 години и половина ", разясни Димитър Делчев.

Според него съветският президент Владимир Путин не може да си разреши да ограничи петрола и газа за Европа, тъй като 60% от съветския газ отива в Европа. " Ако сега всички европейски страни застанем единно и кажем, че ще се заплаща при тези условия, че глобите ще се съблюдават и: Русия, взимаш или бягаш, тогава тя ще-не ще ще би трябвало да се съобрази ", счита политикът.

За него тематика номер 1 на държавното управление ни изрично би трябвало да е снабдяването на България с газ от разнообразни източници, с цел да " има минимално или никакво повишаване на цената ".

" " Продължаваме промяната " губят и тъй като не помниха тематиката за битката с корупцията. Какво стана с Антикорупционната комисия и за какво към момента не виждаме промяна зам.-шефа, който беше по времето на Цацаров? В момента той оглавява Антикорупционната комисия. Един орган беше пропуснат, през това време хиляди неща се случиха, само че Антикорупционната комисия е основно знаме, към което ще се организира борбата с корупцията в България и би трябвало час по-скоро да стартира. Затова аз приканвам ръководещите още другата седмица да стартират стъпки в тази посока ", даде Делчев съвет на ръководещото болшинство в Народното събрание.

В умозаключение той разяснява докога съгласно него същото парламентарно болшинство и държавното управление ще оцелеят.

" Трудно е да се предвижда дълъг живот на това държавно управление, в случай, че даже и най-големите рецесии, които би трябвало да ги обединят - каквато е сега войната в Украйна, не съумяват да отклонят част от детайлите в тази коалиция от дребните им ползи. При този съдружен климат в ръководещото болшинство, по-дълго от тази година надали ще изкарат. Мисля, че есента ще се мисли коя е най-хубавата дата за предварителни парламентарни избори просто тъй като ще се види, че промените на държавното управление не вървят. Дано до тогава да удържат значимите линии, които са заложили про-Европейски съюз и битка с корупцията. Всички ние чакаме това от тях.

Целия диалог сред Лили Маринкова и Димитър Делчев можете да гледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР