Факт е, че има законодателна празнота. Още миналата година сезирах

...
Факт е, че има законодателна празнота. Още миналата година сезирах
Коментари Харесай

Омбудсманът за нарушенията в социални домове: Освен да им се отнема лиценза, трябва и да бъдат затваряни

Факт е, че има законодателна празнина. Още предходната година сезирах министъра на труда и обществената политика и насочих доста ясна рекомендация, с цел да се създадат промени. Трябва да бъде вменено на някой държавен орган с изключение на да лишава лицензите, а и да затваря тези домове.

Това съобщи в предаването „ Тази заран “ националният омбудсман проф. Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент във връзка следствие на bTV за потресаващия случай на Социалния дом за възрастни хора с деменция в плевенското село Изгрев.

Според нея би трябвало да има ясна инспекция в страната за това какъв брой са домовете, които работят без лицензи. " Има доста такива, само че те си действат безусловно гладко ", сподели Ковачева.

" Смятам, че е възмутително страната да е безсилна пред някой, който нарушава закона и работи без лиценз. Този проблем е от години. Имаме организация за качеството, която лишава лиценза, само че не запечатва. Тя би трябвало да има пълномощия, даже с полиция да запечата. РЗИ и прокуратурата също биха могли да имат такива пълномощия. Едно е да имаш лиценз и да не отговаряш на изискванията, а друго е въобще да нямаш лиценз и да предоставяш някакви услуги на уязвими хора. Това е доста сериозен проблем ", безапелационен е омбудсманът.

Диана Ковачева  Диана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 година Завършила е право в Софийския университет " Св. Климент разяснява и влизането на законовите разпореждания за безвъзмездни банкови сметки при преводи на заплати и пенсии. „ Оказва се, че проблемите са два. Единият е, че хората нямат информация, а на уеб страниците на банките също няма. Текстът е много общ в закона. Всяка банка приема свои правила и дописва закона “, добави Ковачева.

Тя даде образец, че някои банки оферират до три безвъзмездни тегления, 10 безвъзмездни смс-а или желаят сумата, която се получава да бъде над 750 лв..

„ Процедурата е доста комплицирана. В положителния случай би трябвало да се отиде до банката няколко пъти. Трябва да закриете вашата сметка и да откриете нова, по-късно научавате, че би трябвало уверение от работодателя, че там ви се превежда заплатата и какъв брой е тя. Връщате се още веднъж в банката закривате сметката и отивате още веднъж при работодателя си или Национален осигурителен институт, с цел да дадете новите данни. Тези сметки не са разплащателни “, сподели омбудсманът.

Тя сподели, че се е обърнала към Българска народна банка, с цел да може да приложи надзорните си функционалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР