Факт е, че има паднали ракети на полска територия, факт

...
Факт е, че има паднали ракети на полска територия, факт
Коментари Харесай

Стефан Янев за ракетите в Полша: Да не бием камбаната за тревога

Факт е, че има паднали ракети на полска територия, факт е, че има убити и опустошения на място. Оттук нататък дали приказваме за случай, за инцидентно попаднала ракета, или за съзнателно ориентирана от територията на бойните дейности ракета, е рано да се приказва. Категорична оценка могат да дадат проверяващите органи в Полша. Това сподели в коридорите на Народното събрание водачът на " Български напредък " и някогашен длъжностен министър председател Стефан Янев, съобщи Novini.bg.

Вече чухме задоволително отзиви по тематиката и от публични американски източници, че евентуално става въпрос за инцидентно попаднала украинска ракета от системата за противовъздушна защита, която е била ориентирана към друга цел. Но преди да имаме дефинитивни резултати е рано да даваме безапелационни оценки. Не бива да се слагаме в обстановка, че надали не предрешаваме резултатите от следствието, съобщи Янев.

Полша е страна-членка на НАТО и в случай че приемем, че тя е нападната, се задействат процедури по член 4. Посланиците ще дискутират този въпрос в основната квартира на Алианса, в българския парламент следобяд ще има съвещание на две комисии, които ще изслушват службите ни за сигурност, външния и военния министър, тъй че към края на деня ще имаме по-точна информация. Не мисля, че сега би трябвало да бием камбаната и да споделяме, че това е мотив за паника, по-скоро наподобява като случай. Не мисля, че все още би трябвало да имаме безапелационни оценки и терзания, че нещо трагично се е случило, с цялото ми почитание към жертвите, разяснява водачът на " Български напредък ".

В отговор на въпрос, в случай че се задейства член 4 от контракта за НАТО, по какъв начин би трябвало да се включи България, някогашният министър председател съобщи: " Както се включват всички страни-членки на НАТО – вземат участие в консултациите. Консултациите са тъкмо по тази причина – да се чуят мненията на страните-членки и да се търси общо решение на организацията ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР