Факт е, че големите зимни курорти разчитат предимно на чуждестранните

...
Факт е, че големите зимни курорти разчитат предимно на чуждестранните
Коментари Харесай

Ще получи ли българинът ски сезона, който заслужава?


Факт е, че огромните зимни курорти разчитат най-вече на задграничните туристи. Българите остават почитатели на така наречен " уикенд туризъм “ – отиват да караш в събота или неделя (евентуално с нощувка), стават феноменални опашки с по 20 минути очакване на лифтовете, след това всички палят колите и си потеглят. Чужденецът по принцип заплаща към 5-6 нощувки, върви на спа, заведения за хранене, купува сувенири и по този метод налива доста повече пари в българския туризъм.

От сектора обаче регистрират, че сред 60% и 80% от предстоящите задгранични туристи няма да дойдат в българските курорти тази зима. Започна вайкане, че сезонът щял да бъде под въпрос, на апаратно дишане и така нататък Българите съумели да закърпят летния сезон, само че за нашенци " годината просто не приключена “ без почивката на морето. В пъти по-малка е броя на феновете на зимните спортове. Една от основните причини остава, че това занимание е измежду най-скъпите. Проста сметка демонстрира за какво българинът не може да избави зимния сезон:

При междинна брутна месечна заплата от 1208 лв. ( малко над 900 лв. чисто) за област Пловдив, двудневната ски карта на Пампорово коства към 115 лв.. Ако вземеш двудневна карта, би трябвало да намериш и къде да спиш. Като прибавим и пътните, сумата внезапно набъбва и минава 200 лв.. Така два уикенда биха коствали към 450 лв., т.е. половината от заплатата на средностатистическия пловдивчанин.

По принцип против по-голяма сума, българите избират да организират ски отмора в чужбина.

Условията през зимния състезателен коронавирус сезон също са под въпрос. Например на седалковите лифтове седят по трима или четирима души, само че с минусова дистанция посред им. Ако бъде наложена наложителна отдалеченост и на седалките, това със сигурност ще усили чакането на опашката пред лифта.

Ако въпреки всичко сезонът се окаже факт и родните зимни туристи би трябвало да го избавят, нашенци чакат от курортите да смъкнат цените на картите, които към този миг са насочени валутно към чуждестранните туристи. На този стадий индикациите за сходни жестове са слаби:

В Пампорово върви пропорционална продажба на сезонни въжен превоз карти, които костват по 1025 лв. за възрастен. Пропорционалната цена предходната година беше същата. Сезонна карта, само че единствено за делничните дни коства 700 лв..

На Боровец цената на дневната карта за възрастен е 62 лв., а сезонната карта е 1000 лв..

Цените на Банско към момента не са оповестени, само че пропорционалната цена на сезонната въжен превоз карта е 1300 лв.. От курорта дълго мислили каква отплата да предложат на тези, които предходната година си бяха купили сезонни карти, само че изгоряха поради пандемията. Решили следното – тези карачи, които още веднъж си купят сезонна карта, ще могат да употребяват с нея кабинковата въжена линия в Банско и през лятото на 2021 година, когато несъмнено не може да се карат ски или сноудорд. Какъв жест единствено.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР