„Факт е, че България беше на първите места по смъртност

...
„Факт е, че България беше на първите места по смъртност
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Мерките няма да бъдат разхлабени рязко на 21-ви декември

„ Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. На 14-дневна база по смътност не сме преди всичко. Единствената ни цел е да прекратим тренда на непрекъснатото повишаване на заболяемостта и смъртността ", съобщи основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
„ Не мисля, че ограниченията са забавени – навременни са. Имам два огромни казуса – дефицит на фрагменти в здравната система и съмнение в системата, което води до неспазване на ограниченията “, добави Кунчев.

Расте броят на дейните случаи с COVID-19
„ В света се натрупа задоволително опит. Най-важният индикатор обаче остава спазването на съответни ограничения. Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там даже няма полемика по наложените ограничения “, изясни експертът.

Здравната система
„ Здравната ни система лекува 6 600 души сега и изписва сред 1 000 и 2 000 души всеки ден, които са излекувани. Системата ще се оправи, доста мъчно, само че ще се оправи и никой няма да бъде оставен на произвола на ориста. Търсенето на компромис е най-трудното в тази пандемия. Сигурно можеше ограниченията да бъдат въведени по-рано или да са по-строги, само че виждаме по какъв начин се одобряват и какви са реакциите. Няма по какъв начин да не отчитаме това “, сподели още Кунчев.

За разхлабването на ограниченията и учебните заведения
От 21 декември ще се подхващат ограничения за намаляване. Най-амбициозният ни проект е да ги понижим с 30 – 35 %, което е доста сложна работа. Най-добре е да навлезем в плато и да се приключи процесът на увеличение на смъртността и заболяемостта. В интервал на пандемия от нов вирус погрешен е метод на обмисляне съгласно прагове на заболяемост. Учим се, работейки. В взаимозависимост от резултатите, които получаваме, преценяме какви ограничения да се подхващат. Смятаме на първо време да се възвърне работата на детските градини, яслите и учебните заведения за учениците от 1-ви до 5-и клас. Вероятно в последния миг – 1-2 дни преди крайния период на ограниченията, ще обявим какво ще се предприеме “, сподели още Кунчев.
Идеята с тези ограничения е да успеем да дадем на хората естествени празнични дни, счита здравният контрольор.
„ Ако някой експерт ви каже, че знае какво тъкмо ще се случи – лъже ви. Никой не можеше да планува и да се приготви за всичко. Дори Швейцария е изчерпала потенциала на интензивните си отделения. Развитието на обстановката ще ни води и при взимането на бъдещи ограничения. Ще се опитаме да държим епидемията в естествени равнища, до момента в който не прекъсваме естествените обществени действия в живота “, сподели експертът.
По думите му цифрата R, което демонстрира какъв брой душуи заразява един човек, е повече от единица към момента. „ Ако ограниченията имат резултат, ще отчетем закъснение на разпространяването. От към седмица интензивно обсъждаме въпроса за антигенните проби. Ако съм 100% сигурен в антигенните проби, ще желая да ги изравним с PCR тестванията. Много зависи какви ангигенни проби употребяваме. Вече знаем, че стартира да се оформя заболяемост към 10-15%, която е скрита. Обмисляме след всеки позитивен антигенен тест, той да бъде доказан с PCR и да се задействат всички следващи ограничения. Когато той е изработен в лечебно заведение, да бъде проучен за сметка на страната с PCR. Закупили сме и разпределили значителен брой проби. В момента сме в процедура за осигуряваме на 1 млн. теста “, добави той.
Той изрази разбиране, че SMS-ите, имейлите и позвъняванията по телефона за хората, които ще са сложени под карантина ше се узаконят.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР