Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE

...
Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Коментари Харесай

10 години без Стив Джобс: заслугите на Тим Кук в развитието на Apple

Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
През месец август 2011 година съоснователят на Apple напусна управлението на компанията заради влошено здравословно положение. Шест седмици по-късно той умря от рак. Съвземането след сходна загуба не е елементарно. Компанията е управлявана от – отегчителен, затворен и ужасяващо работоспособен. Той изобщо няма софтуерното визионерство, по този начин особено за Стив Джобс. Но все пак точно Тим Кук съумя да направи Apple компания с капитализация над $2 трилиона. При това той стартира да трансформира компанията доста преди да стане CEO.

Авторитетният софтуерен публицист Уолт Мосбърг с оповестения неотдавна подкаст Land of Giants си спомня началото на 2007 година. Месец януари е обичайното време за осъществяване на ревюто CES в Лас Вегас. Там се събират стотици от най-големите компании на света, с цел да показват своите постижения в областта на електрониката. През 2007 година от огромните играчи на ревюто не отива само Apple. Вместо това Стив Джобс взема решение да организира лична обособена презентация на някакъв нов и скришен по това време артикул.

Пиар отделът на Apple изпраща предложения до всички публицисти. Покана получава и Мосбърг. Той отхвърля да отиде, тъй като е възнамерявал да отрази събитията по време на CES. Малко по-късно Стив Джобс му позвънява:

„Той ми сподели: ‘Уолт, ти би трябвало да бъдеш там’. И защо ми е да бъда там, откакто има толкоз доста други компании по-големи от Apple? И тогава той ми сподели още ‘Разбирам това. Но ще се довършиш, в случай че пропуснеш моята презентация’.

По принцип, Джобс е бил прав. Да изпуснеш появяването пред света на устройство, което напълно ще промени интернет, онлайн наличието и навиците на хората, граничи със самоубийство. IPhone бързо стана най-успешният артикул в актуалната история, който промени света, промени и нас и напълно промени и Apple, като я трансформира в най-скъпата компания в света – по-скъпа от която и да било нефтена компания, нещо немислимо до тогава. Но това не стана без помощта на Тим Кук.
Вторият човек в компанията
Тим Кук е доста по-различен управител спрямо неговия предходник. Когато през 2011 година CEO на Apple се сменя, редица специалисти означават, че Кук въобще няма иновационна искра. Какво ще стане с продуктите на Apple, откакто компанията изгуби своя визионер?

Често чуваме думата „ визионер „, само че рядко се замисляме за нейния смисъл. Визионерите дефинират какви ще бъдат стратегическите насоки, подтикват измененията и въодушевяват хората, които следват тези промени, оказват помощ за тяхното използване и сплотяват екипа в постигането на една обща цел.

Тим Кук е характерен функционер . Той се причислява към компанията още през 1998 година, като преди този момент 12 години работи в IBM PC на служба изпълнителен шеф. Той дава отговор за всичко, което се случва откакто купувачът направи поръчка, а неговата отговорност завършва откакто купувачът си получи съответната стока. Това включва хранилища, комплектуване, култивиране, доставки и така нататък След това два месеца Кук работи в Compaq, откъдето го примамва Стив Джобс.

 
„Не минаха и 5 минути след моето първо изявление със Стив, след което ми се прииска да не помни за предпазливостта и логиката и да се причисля към Apple“ – декларира Тим Кук пред студенти. „Интуитивно към този момент усещах, че да отидеш в Apple е извънредно рядка опция да работиш за един креативен талант и да се окажеш в екипа мениджъри, които могат да възкресят една велика американска компания“.

Медиите не смятат Тим Кук за някакъв креативен талант. Той идва в Apple на позиция старши вицепрезидент по интернационалните интервенции. На него му е подредено да усъвършенства ужасното положение на производството, разпространението и снабдяването.

Той е извънредно придирчив и изцяло равнодушен. Още със своята поява Тим Кук стига до извода, че компанията би трябвало да спре независимото произвеждане. Той затваря фабриките на Apple в разнообразни места от целия свят: Съединени американски щати, Ирландия, Сингапур и други. Производствената верига на Apple е прекомерно странна: съставените елементи от Сингапур е трябвало да се изпратят в Ирландия за сглобяване, след което да се върнат назад в Сингапур. Това е една демонски неефективна и скъпа скица, при която се изразходва излишно доста време и се вършат огромни разноски.

Вместо тази комплицирана скица Кук построява здрави партньорства с огромни контрагенти, като разпорежда монтажа и аутсорсинг производството на азиатски компании. Работилите с Тим Кук хора споделят, че още до момента в който е работил в Compaq той е съумял да се запознае с създателя на Foxconn – компанията, която към края на 1990-те години се научи да създава освен пластмасови дръжки за превключване каналите на тв приемниците, само че и комплицираните модули за персоналните компютри. Огромните фабрики на Foxconn се намират близо до фабриките за съставни елементи. От позиция на логистиката не може да бъде открито по-ефективно място за произвеждането на новите компютри Mac.

Азиатските реализатори работят с огромен брой производители на електроника. Но Кук с обилно оферти за работа в продължение на доста години напред наема поточните линии и подписва извънредни покупко-продажби за доставка на основните съставни елементи. В резултат от това Foxconn единствено за няколко месеца доста трансформира една от своите заводи, с цел да може в нея да се създава само iPod nano.

Друг проблем са складовите ресурси с подготвена продукция, суровините и съставените елементи. Тим Кук преобразува тези хранилища към логистичната идея Just in Time . Компонентите и стоките идват в складовете съгласно строго индустриално разписание и единствено в такива количества, които са нужни за производството или за доставките в магазините през идващите няколко дни или най-вече седмица. Преди идването на Тим Кук запасите на Apple в Азия се обновяват към 24 пъти годишно. Стоката и съставените елементи в складовете се обновява на към няколко седмици. С идването на новия вицепрезидент това време понижава до 2 дни. По този метод доста се понижават разноските, продукцията се продава на процедура незабавно откакто е създадена, разноските за наемането на складови пространства внезапно понижават.

В началото на века Кук се заема с отдел продажби и обслужване на клиентите. Дотогава продажбите стават посредством комерсиалните мрежи и разнообразни ритейлъри. С идването на Кук Apple стартира да заменя служащите и чиновниците в магазините със свои лични доста добре подготвени и готови продавачи.

Тим Кук е прочут на първо място като трудохолик, единствените ползи на който отвън рамките на Apple са свързани с велосипеда, отмора измежду природата и американския футбол. Нещо повече, в продължение на доста години всяка неделя вечер Кук звънни на управителния състав, с цел да ги приготви за брифинга в понеделник заран. Той се усеща просто като маестро по интервенциите и процесите в Apple.

Стив Джобс е ослепителен визионер, който е кадърен да сътвори извънредно пробивни артикули и да провежда феерични маркетингови шоута. А Тим Кук е единствено числа и процеси по отношение на това, по какъв начин всички искащи от целия свят могат да получат новия артикул на Apple тъкмо в деня на старта на продажбите.

Историята за възхода на Apple нормално звучи по следния метод. Стив Джобс се връща в компанията, изхвърля редица непотребни артикули и основава вместо тях напълно новите и пробивни iMac, iPod, iPhone. Но зад всичко това се скрива немалка част от работата на Тим Кук, който съумява да накара цялата тази камара Apple да работи, освен това да работи дейно – без забавения и с минимални разноски. Заслугите на Тим Кук за спасяването на предходната Apple не са дребни.
Първият човек в компанията
По какъв метод Тим Кук можа да стане общественото лице на Apple и да запълни голямата празнота, образувала се откакто Стив Джобс си отива?

Повечето вложители от Силициевата котловина са на мнение, че никой няма да направи Тим Кук общоприет шеф. Те даже смятат, че това е смешно – на Apple не им е нужен човек, който просто може да прави всичко. Необходим е ослепителен експерт по продукцията, а Тим не е подобен.

Всъщност, в отговорностите на новия CEO на Apple не е включена нуждата да показва дизайнерско творчество. Около него има способени хора, които съвършено се оправят с тази работа.

Още през първите години откакто заема поста на CEO Тим Кук прави няколко значими промени във висшия мениджмънт на компанията. Ръководителят на iOS е махнат, а неговите отговорности са разграничени сред четирима други ръководители. Стъпката се оказва сполучлива.

Неговият управителен жанр е много необикновен. Тим е извънредно претенциозен, изисква от чиновниците оптимални подготовка и знания, като непрестанно им задава безпощадни въпроси. В същото време е спокоен като боа.

„Той ще ви зададе 10 въпроса. Ако отговорите вярно, ще ви зададе още 10. Ако продължавате по този начин в продължение на една година, той ще стартира да ви задава по 9 въпроса. Ако извършите единствено една единствена грешчица, той ще стартира да ви задава по 20 въпроса, а по-късно и по 30“ – споделя Стив Дойл, включен в оперативната група на Кук.

Този метод очевидно дава резултати. Днес Apple е с най-висока пазарна капитализация измежду фирмите от целия свят . Пазарната цена на компанията към този момент. Преди 10 години този индикатор бе $337 милиарда. Приходите на Apple през изтеклите 10 години набъбнаха четири пъти – в края на предходната финансова година те доближиха $111 милиарда.

 
Паричните знаци сами по себе си надалеч не за всички са доказателство за триумфа на Кук. Но до момента в който той е началник на Apple, компанията предлага редица нови артикули – аксесоари за iPhone – часовници и слушалки. И още, iPhone с огромни екрани. Навремето Стив Джобс е неотстъпчив и не има намерение да прави огромни телефони. Но по-късно ползите на потребителите се трансформират и Тим Кук незабавно се възползва от това, когато взема решение за започване производството на.

В същото време има и някои откровени провали: анулацията на производството на зарядното AirPower, неудачните клавиатури, наблягането iPad да се употребява като подмяна на на персоналните компютри и други сходни. Но ето, че в този момент към този момент виждаме, на които следва да потвърдят своите благоприятни условия пред лицето на историята.

Тим Кук може да не има визионерството, по този начин особено за Стив Джобс, само че той съумя да наложи на пазара редица онлайн услуги, в това число Apple Pay, Apple Music, Apple Arcade, Apple TV+. Само App Store към този момент затъмни продажбите на Mac компютрите и на iPad.

Така или другояче откакто Стив Джобс си отиде, продуктите на Apple доста се усилиха. Навремето всички настоящи серии от устройства на Apple се събираха на една масичка. Сега това пространство е напълно незадоволително.

 
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР