Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE

...
Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Коментари Харесай

Canonical представи първата версия на графичната среда Ubuntu Frame

Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
показа първата версия на графичната десктоп среда Ubuntu Frame , предопределена за основаване на интернет киоски, терминали за самообслужване, осведомителни стендове, цифрови табели, смарт огледала, промишлени екрани, IoT устройства и други. Графичната среда предлага на приложенията интерфейс на цялостен екран и се базира на дисплейния сървър Mir и протокола Wayland. Новата десктоп среда се популяризира под GPLv3 лиценза. Засега се оферират единствено инсталационни пакети със snap формат.

Ubuntu Frame може да се употребява за стартирането на приложения въз основата на GTK, Qt, Flutter и SDL2, както и стратегии основани на Java, HTML5 и Electron. Възможно е стартирането както на приложения, компилирани с поддръжката на Wayland, по този начин и стратегии въз основата на протокола X11, в който се употребява Xwayland. За образуване работата в Ubuntu Frame с обособени web страници или уеб сайтове се работи върху програмата Electron Wayland с реализацията на специфичен уеб браузър, който работи на цялостен екран, както и на порт на енджина WPE WebKit. За бързата подготовка и разпространението на решенията въз основата на Ubuntu Frame се предлага потреблението на snap пакети, благодарение на които съответните приложения работят в изолирана от останалата система среда.

Самите съставни елементи в са изолирани благодарение на AppArmor и Seccomp, които основават спомагателна бариера по повод отбраната на системата при компрометиране на обособени приложения. Базовата файлова система се инсталира в режим единствено за четене.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР