Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE

...
Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Коментари Харесай

Арестуваха шефа на руска компания за киберсигурност

Facebook Twitter Viber WhatsApp Telegram Linkedin ReddIt Email Принтирай LINE
Руските управляващи са арестували основния изпълнителен шеф и основател на компанията за киберсигурност Group-IB Иля Сачков по обвиняване в държавна измяна. Ако съдът удостовери виновността му, Сачков може да получи присъда от 20 години. От съветското Министерство на вътрешните работи не дават детайлности за повода за арестуването му, като само оповестяват, че той е дал на непознати секрети служби данни, които съставляват държавна загадка и засягат киберсигурността на Руската федерация.

За обвиняванията към ексцентричния милионер и специалист по осведомителна сигурност има разнообразни неофициални версии. Meduza допуска, че карцерът му може да е разследване от откриване на американските управляващи на ведомствени хакери на Кремъл. Самата Group-IB е една от най-уважаваните съветски компании в бранша за отбрана. Те дават отговор за киберсигурността по време на олимпиадата в Сочи, доставят услугите си на огромни локални компании от ранга на „Мегафон“, „Сбербанк“, „Алфа-банк“, „Ростех“ и други Освен това, Group-IB сътрудничи в доста следствия на американските, съветските и европейските служби.

Източници на „Коммерсант“ приказват за две съществени версии: че Сачков е предал на Федералната бюро по следствия на Съединени американски щати информация, обвързвана с задържания през 2014 създател на Chronoplay. Той е арестуван откакто подрежда провеждането на DDoS офанзива към конкурентна компания. Предполага се, че Врубльов е тясно обвързван с съветските специфични служби за сигурност. Другата версия е, че Сачков е дал на американците информация, обвързвана с хипотетичния щурм в сървърите на Демократическата партия преди пет години. Основна версия за съветските медии обаче се явява тази за връзка с задържания и след това приет за отговорен в държавна измяна някогашен полковник от Федералната работа за сигурност на Русия Сергей Михайлов. Той беше задържан от съветските специфични служби през 2016, дружно с настоящ офицер от службите и един от мениджърите в „Лаборатория Касперски“ по обвиняване в държавна машинация. Михайлов излежава 22-годишната присъда в пандиза за това. И тук са свързани упоменатите основни моменти от другите репортажи: Врубльов и Демократическата партия. Сачков е помощник по делото на съветската страна против Михайлов, като Group-IB изготвя експертизата по обвиняването. Според юриста на Михайлов, Сачков е лъжесвидетелствал пред съда, което е и помогнало за триумфа на обвиняването. Намесва се също по този начин и името на някогашния основен редактор на съветското списание „Хакер“ Никита Кислицин. През 2014, когато работи в Group-IB, Кислицин е упрекнат от Съединени американски щати за кражбата на данните на потребителите на форума Formspring. По сведение на The Bell, той да смекчи последвалата присъда, откакто дава информация за няколко съветски хакери, както и за съидейник на Михайлов, който по това време е настоящ чиновник на съветските служби за сигурност.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР