Facebook - социалната мрежа, която се рекламираше като средство, с

...
Facebook - социалната мрежа, която се рекламираше като средство, с
Коментари Харесай

Игра на тролове: Зловещото лице на Facebook

Facebook - обществената мрежа, която се популяризираше като средство, с което жителите ще могат да се опълчват на държавната агитация по целия свят, се трансформира в инструмент на ръководещите да смазват дисидентството.
Правителствата по света осъзнаха обстоятелството, че обществените мрежи към този момент са мощна опция на пропагандата им - по тази причина не стопират да търсят метод да преборят политическото и общественото дисидентство в тях. Те преследват несъгласните или посредством намерено отричане на достъп до интернет и обществени мрежи, или посредством тормоз на критикуващите ги, изключително по време на избори или бурни събития. Подобни трендове се следят в Африка, Азия и Близкия изток, в страни като Русия, Китай, Турция и доста други. Правителства, каквито има в тези страни, бързо одобряват закони, с цел да оправдаят репресиите си върху интернет връзката, обличайки ги в понятия като " социална сигурност ", " тероризъм ", " екстремизъм ", " обичайни полезности ", " изменничество ", " непочтеност " и така нататък
Напоследък обаче тези държавни управления откриха по-фин, само че тъкмо толкоз ефикасен метод за цензуриране на политически съперници посредством потребление на стандартите на Фейсбук като оръжие против несъгласните.
Още когато бяха основани, Фейсбук и Twitter откриха нова епоха, в която гласовете на елементарните жители можеха да бъдат чути даже по-силно от тези на хората, които бранят статуквото. От Арабската пролет насам и от основаването на придвижването Occupy Wall Street до митингите против съветския президент Владимир Путин деятелите използваха точно обществените мрежи, с цел да привлекат внимание към посланията си, без да бъдат цензурирани от управляващите. В последно време обаче държавните управления употребяват също сходни платформи, с цел да популяризират агитация и да смажат дисидентството. Това, което беше основано като оръжие на свободата, се трансформира в оръжие за репресии .
Конкретно при Фейсбук " кутията на Пандора " беше отворена от " Стандартите на общността " на платформата, както и от разпоредбите на компанията за установяване кое наличие е възможно. Фейсбук разгласи " нулева приемливост " към " голота, език на омразата, самонараняване, рискови организации и тормоз ". Под " език на омразата " се схваща и атакуване на хора на база на тяхната раса, етническа принадлежност, народен генезис, вяра, полова ориентировка, пол или полова еднаквост, както и увреждания плюс заболявания. В случаи, в които бъдат открити извършители, наличието бива блокирано.
Именно тези стандарти се употребяват, с цел да бъдат атакувани тези, чиито изявени гласове оферират позитивна смяна. Как се случва това: държавните управления наемат армии от тролове - или работещи за тях, или през видимо самостоятелни организации. Троловете стартират да преследват тези, които подлагат на критика държавното управление, като си набелязват Фейсбук профили и в случай че открият основни думи или изречения, които Фейсбук може да сметне за нарушаване на " Стандартите на общността ", се " оплакват " на Фейсбук от тези нарушавания . Ако обществената мрежа одобри жалбата, профилът на " виновника " може просто да изчезне.

Проблемът идва от там, че Фейсбук не предлага опция за публична инспекция или приемане на информация кой е подал недоволство за избрани изявления или профили. Това води до такава степен, че профили във Фейсбук могат да изчезнат без да има по какъв начин съответните консуматори да се защитят. Някои от тях пробват да се борят със Фейсбук, като се обръщат за помощ към медиите или Неправителствени организации организации, занимаващи се със свободата на словото. Така разпоредбите за държание на компанията се трансфораха в мощен инструмент за цензура.
Нещата обаче не трябваше да се случват по този метод. Още през 2012 година, когато Фейсбук се приготвяше за излизането си на борсата, Марк Зукърбърг написа писмо до вложителите, в което заявяваше ролята на компанията да оказва помощ на елементарните жители да държат ръководещите виновни. " Като даваме на хората опция да споделят, виждаме по какъв начин техните гласове биват чути на друго равнище от това, което беше допустимо до момента ", написа той.
Социалните мрежи несъмнено помогнаха на активистките придвижвания да привлекат внимание към идеите им. Но режимите по света проумяха по какъв начин да употребяват тези мрежи, с цел да заглушават несъгласните.
Според отчета на Freedom House " Свобода на интернет 2017 " (Freedom of the Net 2017), подправените вести и троловете са довели до спад в световната независимост на интернет. В годишния си отчет Freedom House учи 65 страни по света и случилото се по тематиката " онлай независимост " сред юни 2016 и май 2017 година и открива, че интернет свободата е претърпяла ограничаване за седма поредна година. Например - в Турция ръководещата партия на " Справедливостта и развиването " е назначила 6000 трола (реални хора), които да вземат участие в онлайн полемики и да популяризират агитация, както и да откриват самоличността на всеки, който подлага на критика държавното управление.
" Използването на платени коментатори и политически ботове за разпространяване на държавна агитация беше въведено от Китай и Русия, само че сега е световно събитие, " споделя Майкъл Дж. Абрамовиц, президент на Freedom House.
Русия остава в центъра на полемиката за потреблението на троловете и разпространяването на подправени вести. Докладът цитира един от главните играчи - Агенцията за интернет изследвания, така наречен " Фабрика за тролове ", която се свързва с съветския президент Владимир Путин. В отчета написа още, че Кремъл употребява от дълго време тези тактики, с цел да въздейства на вътрешната политика, като клюки представители на опозицията и симулира всеобща поддръжка за държавното управление от страна на елементарните хора. От 2012 година насам съветските управляващи преследват без причина десетки хора за несъществуващи закононарушения въз основа на изявления в обществените мрежи, онлайн видеозаписи, публикации и изявленията в медии и закриват или блокират достъпа до стотици уеб страници. Управляващите там прокараха в Народното събрание и голям брой репресивни закони, уреждащи интернет наличието и инфраструктурата му. Войната в интернет, водена от Русия, се популяризира по целия свят, само че е изключително забележима в страните, в които до неотдавна е имала въздействие в Европа, и желае да си го върне. Най-важните ѝ цели са Украйна и някогашните страни от Варшавския контракт.
В района има държавни управления, като да вземем за пример българското , които са подложени на критика от организации за отбрана на човешките права и свободата на словото поради публикуваните в страната корупция и угнетяване на свободата на словото, както и признатите от тях тактики за смазване на политическото дисидентство. В България профили във Фейсбук на известни публицисти и деятели се трансфораха в цели на троловете . Страниците са докладвани непрестанно и биват блокирани или изтривани поради недоказано нарушение на " Стандартите на общността ". Източници споделят, че в България работят големи заводи за тролове, които имат за цел хората, критикуващи държавното управление. Авторът на този текст изиска публична позиция от българското Министерство на вътрешните работи и Държавната организация за национална сигурност за тези заводи за тролове, само че и двете институции отхвърлиха коментар . " Ако държавно управление на държава-член на Европейския съюз откаже да отговори на журналистически въпроси по такива значими тематики като необятно публикувана цензура и угнетяване на свободното слово, това значи, че там се случва нещо злокобно ", споделя Глен Максхам, някогашен водещ в американската социална телевизия PBS.
Една от многото жертви на тролски офанзиви в България е основният редактор на проверяващия уебсайт " Биволъ " Атанас Чобанов . Той е публицист, притежател на голям брой награди, който написа за корупцията и злоупотребата с власт в страната. Профилът му във Фейсбук е бил неведнъж блокиран, откакто е бил докладван от тролове. В резултат на това той взема решение да спре да употребява мрежата, като това е единствено един от многото образци за хора, с които обществените мрежи злоупотребяват. " Методите им са тоталитарни и вредят на демокрацията, като Фейсбук е непрозрачна платформа и липсва канал за противоположна връзка, през който засегнатите консуматори да оповестяват за интензивност на тролове, след което да получат справедлива оценка. В този смисъл Фейсбук се трансформира в рисково страшилище ", споделя Чобанов.
Такъв е казусът и на двама проверяващи публицисти от Литва - Довидас Панцеровас и Санурас Черниускас , чиито профили са били блокирани поради отчети на тролове за " език на омразата ". В реалност обаче техните изявления са били срещу езика на омразата. " Троловете рапортуваха изявленията ми за езика на омразата. По подигравка на ориста това бяха постове против него, а Фейсбук просто ме блокира, без даже да се вгледа в тези изявления. Това е рисково ", споделя Черниускас.
Как се случва всичко - троловете дълбаят в нечий Фейсбук профил, търсейки думи, изречения или фотоси, които биха били признати като нарушаване на " Стандартите на общността ". Някои думи могат да бъдат част от откъс или да са извадени от подтекст, само че все пак се употребяват за подстрекателство на тъкмо противоположно значение - може да е налице апел за приемливост и въпреки всичко системата на Фейсбук да го одобри за нарушаване. Най-често случаи на блокирани консуматори има след потребление на думата " гей " или нейните производни. Троловете рапортуват изявления, в които се употребява тази дума в подтекста на " езика на омразата ".
Фейсбук и фалшификациите
Говорителят на Фейсбук Кристин Чен декларира, че всеки може да рапортува материали, нарушаващи " Стандартите на общността ", само че жалбите се ревизират. " Когато преглеждаме нещо, за което ни е било сигнализирано, за нас няма значение какъв брой сигнала получаваме за обособена обява или профил, нито от кое място идват. Екипите ни преглеждат сигналите въз основа на разпоредбите ни и отстраняват материала, в случай че има нарушаване. " Въпреки това, източници от Фейсбук настояват, че когато консуматор е предмет на огромен брой сигнали, това може да бъде знак за чиновниците, които ги преглеждат, че има нещо, което би трябвало да се приоритизира и да се форсира процесът, което постоянно води до премахване на наличие. Иначе казано - броят на сигналите има значение . И това работи в интерес на троловете, които в границите на няколко минути могат да " ударят " един-единствен профил посредством проведено докладване. Съществува мит, че профилите във Фейсбук се блокират автоматизирано посредством логаритми, без човешка интервенция. Напротив, има същински хора , които са част от екипа на отдела на Фейсбук за " Действия, свързани с общността ", който преглежда докладваното наличие. Тези хора са из целия свят и приказват повече от 40 езика.
До момента от компанията не демонстрират предпочитание да разкрият детайлности за метода, по който се избират и управляват чиновниците ѝ, занимаващи се с инспекция на наличието. Има сведения, че Фейсбук аутсорства на трети страни, които по-късно наемат модератори на наличието. Например, едно такова дружество в Германия е разказано от Макс Хопенщед в публикацията му " Посещение в неотдавна открит Фейсбук център за заличаване на наличие ".
Скритите практики, свързани с активността на тези центрове, са причина за доста спекулации, което води до съмнения, че някои от модераторите може да са получили " специфични указания " по какъв начин да третират избрани профили или да са особено назначени държавни чиновници . Липсата на бистрота къде тъкмо се намират тези места или детайлности по какъв начин се наемат хората, които вършат инспекциите, трансформира Фейсбук в обект на доста рецензии. Компанията обаче не желае да разисква детайлности за процеса на наемане на модератори на наличие.
Фейсбук отхвърля да има каквито и да е неприятни планове. " За страдание от време на време вършим неточности. Постове и профили могат да бъдат отстранени по простъпка и ние ги възвръщаме незабавно, откакто сме имали опция да проведем следствие. Нашият екип обработва милиони сигнали всяка седмица и се случва да не създадем нещата както би трябвало. Много съжаляваме за тези неточности и приветстваме противоположната връзка и предложенията за усъвършенстване ", безапелационна е Чен.
Тези думи, за жалост, не звучат безапелационно, а " жертвите " в действителност няма къде да се оплачат . Специалистът по осведомителни технологии от Силициевата котловина Димитър Божанчев разяснява по този начин: " Липсва ефикасен метод за връзка с Фейсбук. Човек просто не знае къде да се оплаче. Никъде няма оповестена информация за това. Формите за съобщаване на проблеми или недоволства за блокирани профили, които платформата предлага, не правят работа. След като някой бъде блокиран, може 100 пъти да заяви, че " има неточност ", само че по този начин и няма да получи отговор. " По думите му от техническа позиция Фейсбук не би трябвало да има проблем да разбере кой тъкмо рапортува хипотетични извършители на разпоредбите на платформата. Би трябвало Фейсбук елементарно да може да разбере дали тези, които подават сигнали, са действителни хора с действителни профили или работят по сигнал, с цел да бъдат взети на мушка съответни профили. Друг метод, по който могат да схванат, е това какъв брой остаряла е обявата, за която е получено недоволство. Троловете търсят надълбоко във взетите на мушка профили, изследвайки за думи, които Фейсбук " не харесва ". Много от жертвите биват блокирани за доста остарели изявления, от преди няколко години, и това би трябвало да е червен байрак за проверяващите. Очевидно обаче не е по този начин .
От компанията настояват, че правят постоянни инспекции дали решенията на проверяващите са верни, и че от време на време ревизира и всеки един от тях. В системата очевидно обаче има нещо съществено сбъркано, щом разрешава да бъде компрометирана толкоз елементарно от външни офанзиви.
Социалните мрежи отварят необятно границите за разпространяване на информация и ние, като техни консуматори, би трябвало да ги пазиме от цензурата.
Автор: Татяна Кристи
Г-жа Кристи е публицист и политически анализатор. Тя е някогашен основен редактор в Института за проучване на спорове, идеология и политика към Бостънския университет. Експерт е по Русия и Източна Европа. Статията " Игра на Тролове “ е оповестена в печатното издание на списание New American от 5 Март 2018. New American се разгласява в щемпел два пъти месечно и всекидневно онлайн. Отразява както национални, по този начин и интернационалните вести. Тиражът на печатното издание варира от 50 000 до 1 милион бройки. Сред клиентите и постоянни читатели на печатната версия има доста конгресмени, съдии, деятели, донори, крупни предприемачи. Печатната версия на списанието доближава до основни фигури за образуване на публичното менение – от Белия дом, Конгреса, мозъчните тръстове, висши дипломати до политически анализатори и авторитетни представители на медиите (журналисти). Онлайн изданието има близо 1 милион читатели на месец.
Превод от британски : Ивайло Анев


Етикети:
Предишна Случайна вест Следваща ОЩЕ ОТ Технологии  Европейски Съюз е на една крачка от създаването на 5G Европейски Съюз е на една крачка от създаването на 5G  Франция натиска за нов тип налог върху софтуерните колоси, опериращи в Европейски Съюз Франция натиска за нов тип налог върху софтуерните колоси, опериращи в Европейски Съюз  Фейсбук разпростира поддръжката на 3D изображения Фейсбук разпростира поддръжката на 3D изображения  Опит за интернет машинация с името на българска банка Опит за интернет машинация с името на българска банка  Гугъл разгласи 3 март за празник на дамата (ВИДЕО) * Гугъл разгласи 3 март за празник на дамата (ВИДЕО)* Интервю Още Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа непримиримост!
Георги Икономов е роден през 1968 година в Банско. Завършил е &b...
Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен коментара 0 Коментара Кафене добави коментар добави коментар Име: Всички Мъж Жена Защита: Избери типаж  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Избери страст  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Стари аватари  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar  avatar Вашият коментар Затвори Коментирай
Екипът на actualno.com ви благодари, че употребявате кирилица за вашите мнения. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и персонални нападки, или обиди на расова, полова, етническа или верска основа, той ще бъде заличен от модератора на уеб страницата.
Най-стари Най-нови Най- Най- НАЙ-СПОДЕЛЯНИ  missing image Дмитрий Менделеев показва първата Пери...
Периодичната система (таблица на Менделеев) е подредба на всички химически детайли, установяваща зависимостта на другите свойст...
" Газпром " уведоми " Нафтогаз ", че разтрогва... Щайнмайер публично предложи Меркел за кан... Могерини: Западните Балкани може да станат... Посланието на италианците е ясно: Така по... НАЙ-ЧЕТЕНИ  missing image Дневен хороскоп за 6 март
Овен Този вторник е време за деяние за осъществяване на концепциите, които са чакали много дълго време. Опитайте се да извлечете оптималната...
България се надигна в отбрана на доктор Иван Д... Прокуратурата: Д-р Иван Димитров е стрелял... Новините: Най-важното за деня, 5 март Борисов показал пред Путин концепцията за АЕ... НАЙ-КОМЕНТИРАНИ  missing image Петър Стоянов: Наш въпрос е изискуем ли бл...
Дали ние изискуем признателност на румънци, литовци, финландци и украинци, мисля, че е наш въпрос. Колкото и дребен да е бил техният принос...
Манолова предизвести да не се бърза по случ... Порция сигнали с предизвестия от Движение за права и свободи към... Държавата на колене Македония маха и албански монументи от цен...  www.expert.bg  Намериха най-старото писмо в бутилка Намериха най-старото писмо в бутилка  Lego се жалва, че е произвела прекалено много конструктори Lego се жалва, че е произвела прекомерно мно...  6 метода батерията на телефона ви да устоя по-дълго 6 метода батерията на телефона ви да изд...  Едва 11% от българските чиновници се стремят да покачат квалификацията си Едва 11% от българските чиновници се стр...  www.iwoman.bg  Литературно четене на 8-ми март Литературно четене на 8-ми март  Показват мощни филми на спортна тема на София Филм Фест 2018 Показват мощни филми на спортна тема...  Кати Джейн Л’Ерпение - от модел в първата жена, прекосила независимо Великата китайска стена Кати Джейн Л’Ерпение - от модел в първат...  4 знака, че мъжът до вас няма да ви заобича същински 4 знака, че мъжът до вас няма да ви заоб...  http://www.sportlive.bg  Големи промени в Серия А от новия сезон Големи промени в Серия А от новия сезон  100 лв. от Efbet – теб чакат! И то незабавно след регистрация 100 лв. от Efbet – теб чакат! И то ведн...  Минута безмълвие в памет на Астори в Шампионска лига и Лига Европа Минута безмълвие в памет на Астори в Шамп...  Георги Кабаков изгоря след гафа в Русе Георги Кабаков изгоря след гафа в Русе Интервю Още Кметът на Банско: Кауза при еколозите за парк " Пирин " ли? Тъпа непримиримост!
Георги Икономов е роден през 1968 година в Банско. Завършил е &b...
Смолян и още 9 града откриват хранителна банка за небогати Оцелял в Сирия съветски наемник: Съществуваме, с цел да може да отхвърлят Теодор Ушев: Изкуството би трябвало да има резултата на граната " Молотов " Миналото на Путин - ужасното детство ли го е трансформирало в нечовечен Нови Най-четени Най-коментирани Диана Димитрова: С доктор Огнянова имаме доста общо... 48 0 Новият антикорупционен орган можел да е център на Балканите за битка с... 44 1 Ето по какъв начин всяка зодия притегля любовта... 83 0 3 мита за женското тяло по време на секс...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР