Facebook ще позволи на потребителите да видят каква информация е

...
Facebook ще позволи на потребителите да видят каква информация е
Коментари Харесай

Facebook ще спре да следи потребителите извън социалната мрежа, ако те го поискат

Facebook ще разреши на потребителите да видят каква информация е събрала за тях посредством други уеб сайтове и приложения

Фейсбук разгласи, че ще разреши на потребителите да виждат и управляват данните, които обществената мрежа събира за навиците им за сърфиране в други приложения и уеб сайтове в интернет, оповестява Reuters. Компанията на Марк Зукърбърг разгласи в блога си, че е пуснала нов инструмент в Ирландия, Южна Корея и Испания, който ще стане наличен в целия свят през идващите месеци.

Ако потребителите пожелаят, инструментът ще им разреши да " пресечен връзката " на събраната от обществената мрежа информация със своя акаунт в платформата. Обичайната процедура обаче ще остане всеобщото събиране на данни от съвсем всички дейности на потребителите в интернет.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Решение във време на рецензии

Фейсбук от дълго време поддържа сходни противоречиви практики и бе обект на правосъдно дело в Белгия поради тях. Чрез плъгините за " лайкове " и " споделяния ", вградени в други уеб сайтове, тя получава данни за сърфирането на потребителите, даже когато те не са в обществената мрежа или в случай че въобще нямат акаунт.

" Няма да знаем кои уеб сайтове сте посетили или какво сте правили там, нито ще използваме данните, връзката с които сте изтрили, с цел да таргетираме към вас реклами във Фейсбук, Instagram или Messenger ", се споделя в известието, оповестено в уеб страницата на компанията.

Решението на компанията идва в миг, в който тя се сблъсква с остри рецензии от държавни управления и регулатори поради проблемите ѝ с запазване на потребителската информация. През юли Фейсбук се съгласи да заплати 5 милиарда $, с цел да подписа съглашение по този въпрос с Федералната комерсиална комисия на Съединени американски щати.

" Вярваме, че информацията за интензивността отвън Фейсбук е доста скъпа за компанията, като ѝ разрешава да предлага на рекламодатели да стигат до консуматори, които към този момент са посочили прочут интерес към техните артикули или услуги ", разяснява анализаторът на Atlantic Equities Джеймс Кордуел.

По-малко реклами?

Компанията печели главно от реклами и предлага принадлежности за рекламодатели, с които те могат да таргетират евентуални клиенти. Всяка смяна към намаление на успеваемостта в рекламното таргетиране визира приходите на Фейсбук. През последното тримесечие приходите на обществената мрежа от реклами са достигнали близо 17 милиарда $.

Сега Фейсбук твърди, че в случай че консуматор изтрие данните за своята интензивност отвън обществената мрежа, ще бъде отстранена информацията, която приложенията и уебсайтовете избират да изпращат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР