Facebook разпространява най-много дезинформация, националните медии също чрез определени журналисти.

...
Facebook разпространява най-много дезинформация, националните медии също чрез определени журналисти.
Коментари Харесай

Божидар Божанов: Facebook разпространява най-много дезинформация, националните медии - също

" Фейсбук популяризира най-вече дезинформация, националните медии също посредством избрани публицисти. Дезинформацията е опасност за националната сигурност ". Това сподели в обзорното предаване " Това е България "   на Агенция " Фокус "   Божидар Божанов, зам.-председател на парламентарната комисия по електронно ръководство и осведомителни технологии, първи министър на електронното ръководство в коментар по тематиката " Какви са схемите на проведената в България дезинформация ". 

" Още до момента в който бях министър, работех по тази тематика като тематика, която е значима за националната сигурност. В подтекста на война, покрай границата ни, обявилата и за вражеска страна Русия употребява всички способи, с цел да утвърди своята позиция, своето въздействие и информацията е един от тези механизми. Тази среща е продължение на тези старания, в това число и на законопроект, който е импортиран по тази тематика ", сподели Божанов

Той разяснява и по какъв начин да се разграничава информацията от дезинформацията. " Това всъщност  е в сърцевината на главните въпроси. Целта не е нито страната, нито някой неин орган, нито някоя частна компания да открива кое е истина и кое - не. Това е много тъничък лед. Трябва да се открият механизмите, по които тя се популяризира, които са напълно разнообразни от моделите, по които се популяризира естествената, истинна информация ".

Божанов даде образец с Фейсбук, където дезинформацията се разпространява през анонимни уеб страници и когато се ревизират техническите елементи, те се оказват свързани - едни и същи сървъри, едни и същи дати на издание на документите и така нататък Те нямат редакторски екипи, нямат нищо, което да е притежател на същинска медия, само че разгласяват някакво наличие. Съдържанието може да се пренебрегва, не е значимо какво написа в изявленията,  въпросът е, че това е координирано изпитание за разпространяване на някакво наличие, което по-късно се разгласява във Фейсбук от т.нар " тролски ферми " или " тролски заводи ", които публикуват в разнообразни групи, харесват го една на друга, споделят го, има случаи с нула лайкове и 350 споделяния. Очевидно това не е достоверно държание, това е координирана акция. Тези белези би трябвало да се изследват, да се открие координираното разпространяване на информация.

" Фейсбук, като най-голяма обществена мрежа е средата, където тя доближава до най-вече хора. Има и в национални медии публицисти, които популяризират опорните тези на Кремъл, само че това е капка в морето. Морето е обществените мрежи, които облъчват с един дезинформационен звук и се получава едно дезинформационно струпване ", добави Божанов.

По отношение на методите, по които може да се разграничи информацията от дезинформацията, той сподели: " Това е решение на индивида и неговата дарба за критично мислене и отсяване на информацията. Повечето от уеб страниците с дезинформация нямат еднаквост, теса инцидентна композиция от думи и числа: " вести ", " България ", " 365 " и сходни неща. Това не са медии, а технологични носители на дезинформиращи послания. Само в последните месеци са основани към 400 такива по данни на Софийския университет. Лесно е да създадеш такива уеб сайтове - да ги напълниш със наличие, машинно преведено от съветски ".

Според Божидар Божанов дезинформацията е опасност за националната сигурност, тъй като въздейства трайно на публичното мнение и на решенията, които взимат политиците. 

" Когато би трябвало да решим дали изпратим оръжие на Украйна, да помогнем да се защити от съветската експанзия, а общественото мнение е квалифицирано от съветската агитация, че война в Украйна няма или за това е отговорно НАТО, или че украинците са нацисти и по тази причина не би трябвало да им се оказва помощ, тогава става по-трудно представителите на хората в националното заседание и в изпълнителната власт да вземат това решение ", сподели той.

Русия пробва дълги години да прокара избрани тези и концепции в главите на българските жители - къде сполучливо, къде - не, което по-късно въздейства на решенията. А тези решения са свързани с националната сигурност, безапелационен е Божанов.

Цоня СЪБЧЕВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР