Facebook и Instagram може да се наложи да спрат да

...
Facebook и Instagram може да се наложи да спрат да
Коментари Харесай

Мета предупреди, че може да спре Facebook и Instagram в Европа

Facebook и Instagram може да се наложи да спрат да изпращат данни на европейски консуматори в Съединените щати през идващите два месеца заради опасения за поверителността.

Европейската група от регулатори на поверителността, Европейският съвет за отбрана на данните (EDPB), ще издаде обвързващо решение по случай, проверяващ прехвърлянията на данни от Meta към Съединените щати до 14 април, съобщи представител на EDPB пред " Политико ".

По-рано компанията притежател на двете обществени мрежи Meta сподели, че може да се наложи да спре услугите си в Европа, в случай че регулаторите преценяват, че правната основа за трансфер на данни е противозаконна.

Нова трансатлантическа договорка за трансфер на данни е в развой на завършване и се чака да пристигна преди лятото. Но това може да е прекомерно късно, защото ще остави Meta без уместно правно съображение за прекачване на данните на европейските си поребители, които съхранява сред решението на регулаторите и влизането в действие на новото съглашение.

Случаят произтича от тъжба за поверителността, подадена от австрийския деятел Макс Шремс през 2013 година Ирландската комисия за отбрана на данните през юли 2022 година първо предложи да се забрани на Meta да употребява юридически инструмент, прочут като " общоприети договорни клаузи ", с цел да изпраща данни на потребителите до Съединени американски щати. Това решение пристигна, откакто Съдът на Европейски Съюз анулира съглашение за данни сред Европейски Съюз и Съединени американски щати, наречено Privacy Shield, като постанови, че то не пази в задоволителна степен данните на жителите на Европейски Съюз от достъп до тях от управляващите на Съединени американски щати.

Ирландският регулатор на данните в края на януари задейства механизъм за разрешаване на разногласия - прочут като член 65 - откакто не съумя да позволи възраженията, повдигнати от други европейски органи за отбрана на данните по отношение на неговото решение. Говорителят на EDPB сподели, че формалната процедура за секретариата за правене на обвързващо решение публично е почнала във вторник и ще бъде завършена в двумесечен период.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР