Производството на заводите в Китай се подобрява, предлагайки надежда за облекчаване на икономическото забавяне

...
Фабриките в Китай ускориха темпото си и продажбите на дребно
Коментари Харесай

Фабриките в Китай ускориха темпото си и продажбите на дребно също набраха скорост през август, според правителствени данни, което предполага, че икономиката може постепенно да се възстановява от неразположението си след пандемията .

Въпреки оживената дейност в ресторантите и магазините обаче, данните, публикувани в петък, показват продължаваща слабост в изключително важния имотен сектор, където предприемачите на недвижими имоти се борят да изплатят тежки купища дългове във време на слабо търсене.

Инвестициите в недвижими имоти са намалели с 8,8 процента през август спрямо предходната година. От началото на годината спадът се влошава.

Действайки за облекчаване на тежестта върху банките, Народната банка на Китай, или централната банка, обяви късно в четвъртък, че задължителните резерви за повечето кредитори ще бъдат намалени с 0,25 процентни пункта от петък.

Това ще освободи повече пари за кредитиране, „за да се консолидира основата за икономическо възстановяване и да се поддържа разумна и достатъчна ликвидност“, каза централната банка.

Докладът от петък показа, че продажбите на дребно са се увеличили с 4,6 процента през август спрямо година по-рано, като продажбите на автомобили са се покачили с 5,1 процента. Продажбите на дребно са нараснали с едва 2,5 процента през юли.

Потребителите станаха по-предпазливи по отношение на разходите през последната година, въпреки че Китай разхлаби строгите политики за ограничаване на огнищата на COVID-19.

„Като цяло през август основните показатели се подобриха незначително, националната икономика се възстанови, висококачественото развитие беше стабилно напреднало и се натрупаха положителни фактори“, каза пред репортери Фу Линхуей, говорител на Националното статистическо бюро.

>

Но Фу добави, че „все още има много външни фактори на нестабилност и несигурност“ и че вътрешното търсене остава слабо, така че „основата за икономическо възстановяване все още трябва да бъде консолидирана“.

Тенденциите през август бяха малко по-добри от очакваното, каза Джулиан Евънс-Причард от Capital Economics в доклад.

„Фискалната подкрепа подкрепи инвестициите, но истинската ярка точка беше здравословното нарастване на потребителските разходи, което предполага, че домакинствата може да станат малко по-малко предпазливи“, каза той.

Икономиката на Китай се разшири с 0,8% през трите месеца, завършващи през юни, в сравнение с предходното тримесечие, спад от 2,2% през януари-март. Това е еквивалентно на годишен темп от 3,2 процента, което би било сред най-слабите темпове от десетилетия.

Приблизително един на всеки петима млади работници е безработен, което е рекордно високо, което увеличава натиска върху потребителските разходи.

Спадът на жилищния пазар, който се разпростира в много други сектори в допълнение към строителството и материалите, също натежа върху възстановяването на Китай от тежки сътресения през последните няколко години, докато управляващата комунистическа партия се опитваше да елиминира вълните от COVID-19 инфекции.

Цените на акциите се повишиха в петък след публикуването на данните, като Hang Seng в Хонконг нарасна с 1,7%, докато индексът Shanghai Composite се повиши с 0,3%.

„Има нарастващо чувство на оптимизъм сред кохорта от инвеститори, които вярват, че последните инициативи на Пекин за стимулиране на икономиката и стабилизиране на финансовите пазари показват признаци на успех“, каза в коментар Стивън Инес от SPI Asset Management.

> Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР