Фабриката за държавна пропаганда, пусната в Русия с безпрецедентен от

...
Фабриката за държавна пропаганда, пусната в Русия с безпрецедентен от
Коментари Харесай

На руснаците им писна от пропаганда: ВЦИОМ регистрира срив на доверието в държавната телевизия

Фабриката за държавна агитация, пусната в Русия с невиждан от руско време потенциал, бързо губи доверието на публиката. Делът на жителите, които считат, че телевизионните канали дават " справедлива информация " за събитията в страната, е намалял съвсем на половина през последните 7 години, демонстрира изследване, извършено от  ВЦИОМ  през декември. 
 
 ВЦИОМ ВЦИОМ Източник: Telegram
В момента единствено 26% от руснаците се доверяват на напълъно следената от страната телевизия, спрямо 2019 година, когато техният % е бил 30 %. А спрямо 2016 година техният брой е намалял на половина. Само по-възрастните руснаци поддържат високо равнище на преданост към телевизионните пропагандисти – 51% във възрастовата група над 60 години.
 
Сред младежите под 24-годишна възраст делът на тези, които считат съветската телевизия за " справедлив " източник на информация, се е свил до нищожните 5%, а измежду хората на междинна възраст (25-44 години) е едвам 9-13%, написа The Moscow Times.
 
 Кремълска агитация Кремълска агитация Източник: Telegram
Тъй като телевизионните пропагандисти покачват градуса на напрежението като оферират да вземем за пример да се стартира нуклеарна война или всеобщо заличаване на инакомислещите жители на личната си страна, аудиторията им от ден на ден се обръща към интернет.
 
Според ВЦИОМ делът на тези, които считат " обществените мрежи и блогове " за справедлив източник на информация, се е нараснал повече от два пъти за 7 години, до 24%, и е съвсем еднакъв на " лоялната " публика на държавната телевизия. За съпоставяне - преди четири години малкия екран имаше два пъти по-голяма публика от обществените мрежи, която й се доверява (30% против 15%), а преди 7 години разликата беше съвсем петкратна.
 
Телевизионната публика, съгласно ВЦИОМ, също се свива, въпреки и с по-бавни темпове: теевизията е към момента " главен източник на вести " за 40% от руснаците. Това е с 2 процентни пункта по-ниско спрямо предвоенната 2021 година и с 13 процентни пункта по-малко, в сравнение с преди 5 години.
 
В същото време общата публика на интернет за първи път надвиши каузи на тези, които разчитат на малкия екран: това са 44% от руснаците, от които 19% се ориентират към новинарски уеб сайтове, 14% залагат на обществени мрежи и 11% на канали и месинджъри, в това число Telegram.
 
През последните две години процентът на руснаците, които избират месинджърите за собствен главен източник на вести, съвсем се е утроил, съгласно ВЦИОМ.
 
 Руска агитация Руска агитация Източник: Вася Ложкин/Telegram
" Подобни трансформации в медийното ползване могат да се обяснят с разнообразни аргументи: развиването на технологиите и съществуването на интернет, нуждата от настояща и разнообразна информация, в това число търсенето на различни гледни точки за настоящите събития, както и развиването на месинджърите и повишаването на тяхната известност ", се споделя в разбора.
 
В същото време се усилва делът на тези, които не се доверяват на никакви медии и обществени мрежи, и избират да разчитат на " кухненски диалози ", както по руско време. Така, съгласно ВЦИОМ, 8% от жителите показват " диалозите с други хора " като главен източник на вести. Това е с 3 процентни пункта повече, в сравнение с преди войната, и връх за най-малко пет години налични данни.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР