F-35 Lighting II на Lockheed Martin е американски стелт изтребител

...
F-35 Lighting II на Lockheed Martin е американски стелт изтребител
Коментари Харесай

Как светлинната скорост на F-35 се отразява на неговите пилоти

F-35 Lighting II на Lockheed Martin е американски стелт изтребител от пето потомство, кадърен да доближи скорост от 1.6 Маха или 1228 благи в час. Като една от най-напредналите авиационни технологии в света, този свръхзвуков аероплан може да форсира от 0.8 до 1.2 Маха единствено за осем секунди. С други думи, струята се движи със свръхзвукова скорост и може да доближи от 610 до 920 благи в час за по-малко време, в сравнение с ви е належащо, с цел да завържете обувките си.

Въпреки че този новаторски аероплан е съвременно софтуерно достижение, той също по този начин има непредвидения резултат от слагането на огромен стрес върху телата на водачите. Според изявление за Insider, Monessa „ Siren “ Balzhiser, тестов водач на F-35 за Lockheed Martin, сподели, че „ водачите излизат, като че ли са на 100 години. “

Ускоряването и забавянето при такива високи скорости оказва огромен напън или G сили върху човешкото тяло.

Повечето хора могат да устоят на всички места от 4G до 6G, само че водачите постоянно би трябвало да устоят до 9G при ускорение и превръщане на F-35. Докато водачите имат години усъвършенствано образование, с цел да ги приготвят за това, това не ги прави неподатливи на негативните резултати върху здравето.

Защо високите G на F-35 са нездравословни?

G силите са мерна единица, която показва мощ и ускоряване или гравитационно ускоряване. 1G е ускорението на обект към земята заради естествената гравитация на Земята. Тази единица се умножава при ускорение или закъснение при висока скорост и удълженото излагане до 6G може да се окаже съдбовно. Силите на гравитацията се дефинират от телесното тегло, тъй че човек, който тежи 68 кг, ускорявайки се с 9G, би имал 612 кг спомагателна мощ върху тялото си, което обяснява за какво пилотирането на F-35 натоварва тялото.

Въпреки това не е всекидневно водачите да изпитват толкоз високи G сили за продължителни интервали отвън политане и стратегически маневри. Важно е да се разбере, че човек може да пътува с висока скорост без високи G-сили.

Именно актът на ускоряване и закъснение основава спомагателна мощ, а не самата скорост.

Ускоряването и забавянето при високи скорости е по-вероятно да се случи при борби с други самолети. Огромни G сили пораждат и когато водачите са принудени да катапултират от своите джетове. Пилотите на F-35 минават години на образование, с цел да се приготвят да се приспособят към спомагателните гравитационни сили, само че това не анулира вредите, които понася върху телата им.

Как пилотирането на F-35 въздейства върху здравето на водача?

Високите G сили върху човешкото тяло имат незабавни и дълготрайни резултати върху здравето. Високите G сили водят до струпване на кръв към долните крака, което предизвиква положение, наречено хипоксия, което всъщност значи, че тялото не получава задоволително О2. В последна сметка това може да докара до G-индуцирана загуба на схващане или GLOC, при която водачът губи схващане и не може да управлява самолета. Продължителните пристъпи на хипоксия също могат да доведат до проблеми със зрението, усложнения в говора и нарушено мислене. Години на профилирано образование и няколко контрамерки, в това число анти-G костюми, се ползват за битка с това.

Проучване, оповестено в Националната библиотека по медицина, откри, че високите G сили върху човешкото тяло за нескончаем интервал от време се отразяват негативно и на мускулно-скелетната система. Според изследването водачите на изтребители постоянно изпитват напрежение в региона на шията и горната част на гърба. Пилотите на високоскоростни самолети имат нараснал късмет за хронични болки във врата и гърба, а резултатите от високи G сили даже се свързват с понижена телесна височина.

Освен това сред 2011 година и 2017 година повече от дузина водачи на F-35 са имали признаци на дефицит на О2, за които по-късно е открито, че са породени от закъснение сред поддържащите живота системи на самолета заради нередности сред маската и налягането в линията. Въпреки че образованието и технологията могат да оказват помощ на водачите да устоят на големите G сили от пилотирането на F-35, това въпреки всичко явно оказва въздействие върху тези, които летят на модерния аероплан.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР