Езиковите в отделните области след седми клас за учебната 2021/2021

...
Езиковите в отделните области след седми клас за учебната 2021/2021
Коментари Харесай

Въвеждат квоти по региони за езиковите паралелки

Езиковите в обособените области след седми клас за образователната 2021/2021 ще бъдат с квоти. От просветителното министерство изясняват за " ”, че при одобряването на държавния план-прием за паралелките с профил " Чужди езици ” се планува систематизиране, което да бъде съобразено с броя на учениците и потребностите от обособения район. Така учебните заведения в дадена област освен ще би трябвало да залагат на повече паралелки със STEM устременост, само че и ще имат ограничаване в броя на класовете, в които ще може да се учат интензивно непознати езици.
Според целевите стойности за идната образователна година в столицата са заложени 15 езикови паралелки по-малко по отношение на сегашната, изяснява началникът на столичния учебен инспекторат Ваня Кастрева. В София могат да бъдат разкрити до 97 паралелки отстрани „ Чужди езици ”, до момента в който през актуалната година бяха планувани 112, показва тя.
 Красимир Вълчев упорства да се запазят паралелки с търсени от бизнеса специалности Красимир Вълчев упорства да се запазят паралелки с търсени от бизнеса специалности
Да се запазят предпочитано паралелките по търсени от бизнеса или неповторими специалности при записани най-малко 10 възпитаници. За това упорства мин...
Езиковите паралелки обичайно са най-желаните в столицата. Миналата година от 10 024 подадени заявки за банкет след 7-и клас 2310 деца са поискали да учат в 22-ро СЕУ " Г.С. Раковски ” с профил „ Чужди езици ” с британски и испански език. Същата паралелка, само че в Първа британска езикова гимназия, бе пожелана от 2305 деца. По над 2000 бяха и мераклиите за британски с немски в Първа британска, испански и британски в 164-та гимназия с преподаване на испански език " Мигел де Сервантес: и британски с немски във Втора британска езикова гимназия " Томас Джеферсън ”. В същото време макар намаляването на езиковите паралелки общо паралелките в столицата след 7-и клас следващата година ще бъдат с 21 повече. За 2021/2022 могат да бъдат разкрити най-много 409, до момента в който за 2020/2021 бяха 388 с 10 080 места в тях.
Броят на паралелките се фиксира от просветителния министър по отношение на броя на седмокласниците в столичните учебни заведения през актуалната образователна година. " Тази година в седми клас се образоват с към 300 деца повече ”, уточни Кастрева. При одобряването на държавния план-прием за 2021/2022 ще се следва и заложената в последните години политика за преструктуриране на приема към профили и специалности със STEM устременост, допълват от МОН. „ Мярката е подбудена от нуждата от повече фрагменти на пазара на труда с техническо и професионално обучение, както и от специалности, които изискват по-задълбочено проучване на математика, техника и естествени науки ”, обясниха от просветителното министерство.
В целевите стойности за столицата е заложено близо половината – 47% от общия брой възпитаници в профилирани и професионални паралелки в региона да бъдат с тази устременост. Това значи, че към 5000 бъдещи осмокласници ще учат в STEM паралелка. Миналата година целевите стойности предвиждаха те да бъдат 38,62% от всички малко над 10 000 места в план-приема или под 4000, само че в одобрения план-прием учебните заведения предложили над 4700. Учениците в професионални гимназии и паралелки с професионална подготовка също се чака да бъдат повече. Следващата образователна година се планува те да бъдат 45% от общия брой от общия брой възпитаници в профилирани и професионални паралелки в София. Миналата година бе заложено 42,90% от всички новоприети да се образоват по специалност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР