Езикова гимназия Иван Вазов в Пловдив е първото референтно училище

...
Езикова гимназия Иван Вазов в Пловдив е първото референтно училище
Коментари Харесай

Директорът на първото референтно училище на Google у нас: Роботите не могат да заместят учителите

Езикова гимназия " Иван Вазов " в Пловдив е първото референтно учебно заведение на Гугъл за България и целия район. От шест години езиковата гимназия внедрява цифровизация на образователния развой посредством продуктите на Гугъл и това стои в основата на избора им за референтно учебно заведение. В международен мащаб Гугъл има към 400 референтни учебни заведения. Учениците в Пловдив употребяват устройства Chromebook. За опита им, провокациите, поуките и минусите на новаторското образование говори директора на учебното заведение Вихра Ерамян в изявление за . 

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-жо Ерамян, България мина през няколко месеца на дистационно образование. Какви са вашите наблюдения и заключения? 

- Вече трета година ние в ЕГ „ Иван Вазов “, гр. Пловдив, осъществяваме цифровата промяна на просветителния и административния развой. Благодарение на това още при започване на пандемията ние имахме: насъбран и усъвършенстват опит в облачните технологии; работата с платформата GOOGLE - G Suite за Образованието към този момент за нас бе ежедневие; имахме добре развита цифровата подготвеност на учители и ученици; основани виртуални класни стаи по всички образователни предмети за всички паралелки; две паралелки, които работят по модела 1:1, т.е. учениците и учителите работят със лични устройства в учебно заведение и у дома. Тази предварителна работа ни даде опция от първия ден на оповестеното изключително състояние да продължим образованието на учениците безпроблемно.

- Езикова гимназия „ Иван Вазов ” е първото референтно учебно заведение на Google в България и на Балканите. Как се оправят учителите и децата? Какви са изгодите и има ли негативи от вашите новаторски способи на образование?

- Изключително сме щастливи от обстоятелството, тъй като това самопризнание ни даде убеденост, че сме на прав път и напъните, които поставяме през последните години, водят до мечтаната промяна в учебно заведение. Гугъл за Образованието търсят положителните практики и правят оценка въздействието от потреблението на технологиите в образователния и/или административните процеси. В света има единствено няколко стотин референтни учебни заведения и като част от тази общественост ЕГ “Иван Вазов ” има опция за връзка с други такива учебни заведения за шерване на опит, хрумвания и положителни практики. Разбира се това е резултат от добре планувани и поредни стъпки. Изключително значими за триумфа са учителите. Те би трябвало да бъдат подкрепени от управлението, тъй че да се усещат уверени в потреблението на технологиите и свободни в основаването на образователно наличие.

Всички учители са минали не просто образование за работа с облачни технологии, а през система от образования, завършващи с полагане на изпит за узаконяване за гугъл-обучители пред Google за Образованието. Този изпит е международен стандарт за всеки, който се явява без значение от националността.
Учителите към този момент втора година работят и с учениците във виртуалните класни. Т.е. и за учениците ни това не беше оригиналност.

- Във вашето учебно заведение се употребява тъй  наречения хромбук – устройство, което прилича преносимия компютър, само че е по-леко, на ниска цена, икономично и основано особено за просветителни цели. Това ли е бъдещето в образованието? 

- Смятам, че бъдещето в действителност е обвързвано с това – всеки възпитаник да има устройство, от което да може да учи когато и да е и от всяко място. Днешните деца са от тъй наречените цифрово потомство и по този метод ние използваме за образованието им техните знания в тази област, мотивираме ги да учат елементарно и в комбиниране с останалите им задължения. Хромбук се оказа положително решение, тъй като устройството + лиценз за ръководство от администраторската подпора разрешава ръководството му от разстояние и подсигурява отбраната на ученика като лимитира достъпа до избрани уеб сайтове.

- Трябва ли всяко учебно заведение да има различно " в облака "? Какви са вашите препоръки и рекомендации?

- Задължително е належащо, само че аз бих го нарекла не „ различно “, а допълващо. По този метод се основава среда, в която възпитаници и учители могат да работят в действителност в екип, преодолявайки времето и пространството. Облачните технологии дават огромни преимущества по отношение на усъвършенстването на времето за работа, както на учителите, по този начин и на учениците.

- Имате ли поддръжката на родителите и по какъв начин ограничавате влизането на децата в обществените групи?

- Имаме цялостна поддръжка на родителите. Родителите на първата паралелка 1:1 участваха в смяна на средата със собствен труд и средства, а на втората паралелка сами закупиха устройствата за учениците.

- Облачните технологии облекчават ли административната работа в учебно заведение, с цел да обезпечат повече време на учителите за децата?

- Облачните технологии извънредно доста облекчават административния развой. Дигитализирали сме доста от административните процеси – разнообразни типове отчети, заявки, даже и заповеди. До преди две години на един преподавател, който е и класен началник му бяха нужни 7-8 дни с цел да завърши работата си след края на образователната година, в този момент това се случва за 1-2 дни. Пестенето на време и хартия е голямо.

- Каква е тактиката и визията ви за новата образователна година? Предвиждате ли нововъведения?

- Стратегията и визията ни за новата образователна година са свързани с две неща:

Да разтеглим броя на паралелките, в които учениците работят с устройства по модела 1:1

Да продължим работа в облачна среда, като допълваща обичайното образование и даваща по-голяма опция за образуване на необятни умения и използване на компетентностния метод.

- Роботите имат ли място в образователния развой?

- Лично аз считам, че личността на учителя е главен фактор за мотивация на учениците. Един преподавател със своята персона може да окрили всяко дете, да го възпламени да следва фантазиите си, да не се отхвърля пред компликациите. В този смисъл виждам ролята на роботите единствено като помощници на учителите.
 учителка акция нова kmeta.bg
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР