Езикът на омразата се засилва през последните години и е

...
Езикът на омразата се засилва през последните години и е
Коментари Харесай

Проф. Баева и доц. Лозанов в спор дали 3 март трябва да е национален празник

Езикът на омразата се ускорява през последните години и е обикновено да го има това озлобление като за пети път ще вървим на избори, само че е добре да не му обръщаме внимание в този ден. На тези хора би трябвало да им се изясни, че на народен празник не си коства да показват политически възгледи.

Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria проф. Искра Баева. 3 март не е подобаващата дата за националния ни празник, пък сподели доцент Георги Лозанов. На тази дата би трябвало да се отдава респект на всички бойци, които са починали за свободата на България. Националният празник изисква нещо, което 3 март не може да донесе - известно обединяване на нацията. Затова предлагаме 24 май, добави доцент Лозанов.

Оспорването на датата на националния празник би трябвало да се прави преди и след него, а не на самия празник. Всяка историческа дата провокира разногласия. 24 май без подозрение е най-светлия празник за българското съзнание, само че белким желаете и той да се политизира, отвърна проф. Баева.

3 март е маркиран в актуалната българска история като ден на възкачването на съветския император Александър Втори на престола. Две години по-късно, когато Александър Втори е погубен при атентат стартира да се отбелязва като ден на освобождението, сподели проф. Баева.

1991 година по предложение на Петър Младенов 3 март още веднъж е разгласен за народен празник, добави доцент Лозанов. 88-а година във Великото национално заседание се е повдигнал въпроса по предложение на Желю Желев и тогава е имало същите полемики като в този момент, сподели Баева.

Проблемът е, че тази дата мощно ни ангажира с Русия. Русия има доста значима роля в българското избавление. Но Русия е и руското иго, което караме 45 година по-късно. Така че в този момент когато търсим всевъзможни способи да откъснем своята еднаквост от Русия, е доста значимо идентичността да проличи и в националния ни празник, сподели доцент Лозанов.

Празникът е български и не се чества в Русия. Ако не беше освободителното придвижване в България, нямаше да се стигне до Руско-турската война, в която има и значително българско присъединяване. Да слагаме под въпрос този празник, единствено тъй като е обвързван с Руската империя е обидно към участниците в основаването на българската страна, отвърна проф. Баева.

Вижте целия спор във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР